Tips om te slagen op het RYA/MCA Yachtmaster praktijkexamen

kaartlezen nautinstruct

20 tips die je helpen om te slagen op het Yachtmaster examen

Uiteraard moet je de nodige vaardigheden en kennis hebben om te slagen op een Yachtmaster examen, maar deze tips zullen je slaagkansen verhogen.

Na meer dan  20 jaar ervaring in RYA opleidingen  en Yachtmaster examens heb ik goede kandidaten zien falen door een verkeerde ingesteldheid.

 

 

  

 

1. Blijf cool                                     Blijft steeds kalm en glimlachen , ook al gaat het eens fout.  Je wordt op de totaliteit beoordeeld en iedereen kan eens een fout maken. Geen enkele examinator verwacht dat je perfect bent.  Hij kijkt  wel of  je de minimum kennis en minimum vaardigheden  hebt om een professionele schipper Yachtmaster te worden.
2. Hou het simpel  Zoek altijd naar een zo eenvoudig mogelijke oplossing om een opdracht uit te voeren.
Vb1 : Je moet een positie vinden op basis van peilingen. Ga naar een boei of object in de buurt en vertrek vandaar.
Vb2:  Als je ergens moet aanleggen,, kies dan voor de gemakkelijkste kant en maak gebruik van de wind, de  stroming en het schroefeffect. . . . 
3. Neem rustig de tijd  Haast en spoed is zelden goed !!  Ook al lijkt de oefening op het eerste zicht zeer simpel, neem de nodige  tijd om de situatie in te schatten en je manoeuvre te plannen.  Het is geen snelheidswedstrijd.
4. Happy ship  Vraag regelmatig of iedereen oké is (inclusief de examinator). Een goede schipper zorgt ervoor dat zijn bemanning zich goed voelt en niets te kort heeft. Stel voor om iets te drinken of te eten.
Lees ook mijn artikel over een gelukkige bemanning is er twee waard .
 5. Veiligheid gaat voor alles  Vergeet de safety check en  de safety breafing niet.  Maak gebruik van checklijsten om niets te vergeten . 
Klik hier voor checklijsten zeiljacht -
klik hier voor checkijsten motorjacht
Zorg ervoor  dat je crew geen onveilige handelingen uitvoert. 
 6. Do not try to impress the examiner.  Probeer geen indruk te maken, meestal  lukt dat  toch niet en het is zo dat je in de fout gaat
 7. Het is een praktijkexamen

Gebruik alles wat aan boord is zoals  GNSS Kaartplotter , boegschroef  , radar enz , maar wees steeds bereid dat er iets kan uitvallen. 

 Verlies geen kostbare tijd met berekeningen tot achter de komma. Variatie en deviatie op zeer  korte afstand zijn niet belangrijk.  

 8. Zeeziekte  Indien  je niet immuun bent tegen zeeziekte, neem op tijd een middel tegen zeeziekte.. Dat is geen schande.
 9. Gebruik je crew  Gebruik maximaal  je bemanning om te sturen, voor het touwwerk, voor fenders , om uitkijk te houden enz. Als schipper moet je het denkwerk doen, instructies geven, toezicht  en overzicht houden.  Enkel de havenmanoeuvres moet je zelf doen.
 10. Sta open voor kritiek  Ga niet in discussie maar luister goed wat de examinator zegt en leer eruit.  Ik heb matige kandidaten zien slagen omdat de examinator van mening was dat hij/zij de nodige potentieel had om een goede schipper te worden.
 11. Begin opnieuw  Blijf kalm  Het is geen schande om je manoeuvre te herbeginnen als je ziet dat het niet lukt.
 12. Maak een passage en pilotage plan  Bereid je tocht goed voor met een passage plan en pilotage plan . Stromingen en waterhoogtes voor de dag van het examen kan je op voorhand opzoeken. 
 13. Logboek  Hou een logboek bij zoals het hoort bij een professionele schipper
 14. Check je postie 

 Check je positie regelmatig door o.a achterwaarste peilingen te maken . Dit is een zeer belangrijke techniek om te controleren of je nog op de berekende koers bent.  Dit wordt helaas dikwijls vergeten.

 15. Stop je boot  Als je twijfelt over je positie of berekeningen, aarzel niet om je boot te stoppen (bijgedraaid liggen voor zeilboten) om de tijd te nemen alles na te kijken. Blijven varen in geval van twijfel is het domste wat je kan doen.
 16. Goede kapitein  Een leider geeft  duidelijke en  korte instructies. Bedank  en/of feliciteer de personen  voor het goede werk.  Als er iets fout gaat neem je de schuld op jou. Lees ook : Ben je een goede kapitein ? 
 17. Organisatie  Zorg ervoor dat je Yachtmaster examen aanvraag netjes ingevuld is , met de nodige dokumenten . Zorg dat alles netjes opgeruimd is. Het schept vertrouwen
 18. Schade voorkomen  Gebruik al de fenders  die je hebt om je boot te beschermen. Als je voldoende crew hebt kan je een mobiele fender inzetten.
 19. Niet begrepen  Was de opdracht niet duidelijk , vraag het opnieuw totdat je het begrepen hebt. Engels is niet onze moedertaal!
 20. Ga relax  Geniet van de ervaring  .
Het ergste dat er kan gebeuren is dat je niet slaagt  . En als je niet geslaagd bent , dan heb je "hopelijk " veel bijgeleerd en zal je de volgende keer beter doen.
Opgelet  : zelfzekerheid is goed , maar arrogantie is fout.

Lees ook : 

Veel gestelde vragen over het Yachtmaster examen

 Heb je de nodige vaardigheden om te slagen op het Yachtmaster examen ? 

Nog vragen , opmerkingen of tips over het Yachtmaster examen  laat het mij weten per mail nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief