Tips en advies | Algemene tips

Onderwerpen van algemeen belang.

Algemene tips

Verleng de levensduur van je zeilen, schoten en vallen

aug 04, 2019
Tips om de levensduur van je zeilen, schoten en vallen te verlengen. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kunnen je zeilen, vallen en schoten zeker 10 jaar meegaan. Het zijn niet de jaren die de zeilen verslijten , maar het aantal uren gebruik,…

Schipper, in welke stadium ben je ?

mei 11, 2019
In het algemeen kan men de schippers in 4 categorieën verdelen : 1. Onbewust onbekwaamTypisch voor een enthousiast beginner Heeft (nog ) geen idee wat het varen allemaal inhoudt en de eventuele risico’s die eraan verbonden zijn. Typisch voor…

Lijst van veel gebruikte maritieme afkortingen

mei 02, 2020
Veel gebruikte afkortingen in de maritieme wereld AIS : Automatic identification system – automatische identificatiesystemen van schepen via radio AtoN : Aid to Navigation ( met of zonder AIS zenders op boeien & bakens) Colregs : Collision…

Tips om een nieuwe boot aan te kopen

feb 24, 2019
Hoe kan je ervoor zorgen dat je droomaankoop geen nachtmerrie wordt ? Persoonlijk heb ik, in 15 jaar, zes jachten gekocht (3 motorjachten, 1 kielzeiljacht ,1 Rib en 1 zeilcatamaran). De 40-voet motorjacht, de 30 voet Rib en de 45-voet zeilcatamaran…

Mijn tips om een tweedehands boot aan te kopen

mrt 21, 2020
Hoe voorkomen dat je droomaankoop geen nachtmerrie wordt? De markt van de tweedehands boten is oneindig groot.Waarom zou je een nieuwe boot kopen als je een goede zaak kan doen met een gebruikte boot? Voordelen van een tweedehands boot:- De prijs is…

Met ruime wind, een reef steken in het grootzeil

jan 13, 2019
Een reef steken in het grootzeil met ruime wind Je hebt je spinnaker, code zero of gennacker op, de wind is wat toegenomen en het sturen wordt wat moeilijk… het grootzeil zou gereefd moeten worden!Je kan je voorzeil strijken om dan met de kop in de…

Tips en tricks om een voorzeil reven

mrt 02, 2018
Een voorzeil reven bij veel wind Als algemene regel moeten je zeilen in balans zijn met elkaar. Dit betekent dat als er teveel wind is, je je grootzeil en voorzeil moet reven.De verschillende manieren om een grootzeil te reven werd besproken in het…

Een grootzeil reven en ontreven

dec 04, 2017
Beste manier om een grootzeil reven en ontreven in stappen . Wanneer je moet reven is verschillend van boot tot boot. Maar het is altijd beter om te vroeg te reven dan te laat. De regel is dat als je denkt dat je moet reven, je dit ook onmiddellijk…

Grootzeil hijsen en strijken - mijn tips

mrt 01, 2015
Hoe vlot een grootzeil hijsen en strijken ? Tijdens mijn lessen stel ik vast dat toch wel wat schippers moeite hebben om het grootzeil te hijsen en te strijken op een veilige en georganiseerde manier. Hier mijn tips ( voor een klassiek zeil met…

Welk kompass is het beste ?

juli 19, 2021
Hoeveel soorten kompassen zijn er en welk is het beste? Een goed uitgerust plezierjacht heeft minstens drie kompassen aan boord, maar welk is het meest juiste ? Vast magnetisch kompas Plezierjachten worden standaard geleverd met een of twee vaste…

Voor- en nadelen van een rolgrootzeil / klassiek zeil

dec 15, 2015
Kiezen voor een rolgrootzeil of voor een klassiek zeil ? Laten we de voor- en nadelen even op een rij zetten Voordelen van een rolgrootzeil: Snel opgeborgen. Gebruiksvriendelijk. Geen slingerende (en gevaarlijke) reeflijnen bij het strijken van het…

Hoe ver kan men communiceren op zee?

mei 29, 2016
Als schipper is het belangrijk om te weten hoe ver zijn communicatiemiddelen draagt. Als men vaart buiten de reikwijdte van zijn communicatieapparatuur kan men, in geval van nood, geen beroep meer doen op de reddingsdiensten of op andere schepen.…

Hoever kan men zien op zee ?

apr 27, 2016
Een veel voorkomende vraag bij vaaropleidingen is hoever we op zee kunnen zien ? Hoever we kunnen zien met het blote oog (of radar) is onder andere bepaald door de kromming van de aarde en door weersomstandigheden.’s Nachts is de zichtbaarheid…

10 tips om motorpech te voorkomen

feb 01, 2014
Technische defecten aan vaartuigen zijn de belangrijkste oorzaak van interventies van de hulpdiensten. Door je schip en zijn uitrusting goed te onderhouden voorkom je de meest noodsituaties1. Motorcompartiment : Zorg voor een proper en droog…

Varen in de Canarische Eilanden - Tips en tricks

nov 30, 2015
De Canarische Eilanden zijn, tijdens de wintermaanden in Europa, het zeilgebied bij uitstek. Heel de winterperiode is de temperatuur er overdag gemiddeld 22° C met 6 uur stralende zon, een watertemperatuur van 20°C. Op zee geniet men ’s nacht van…

Hoe betrouwbaar is de GNSS - GPS ?

okt 31, 2015
Is de informatie van de GNSS - GPS te betrouwen ? Global Navigation Satellite System ( GNSS ) beter bekend als “GPS” is een wonder van techniek en als alles goed werkt kan de GNSS een positie geven met een nauwkeurigheid van minder dan 3m. Helaas is…

Jachthaven etiquette

mrt 17, 2015
Jachthaven etiquette. Niet iedereen is op de hoogte van de etiquette in de jachthavens . De etiquette (of elementaire beleefdheid) in de jachting kennen en respecteren maakt het verblijf in de jachthaven voor iedereen leuker en gezelliger. Hieronder…

Happy ship – een gelukkige bemanning is er twee waard

dec 17, 2014
Hoe omgaan met je bemanning - tien tips Niet iedereen is geboren met zeebenen. Soms vraagt het wat tijd en geduld om je passie over te brengen naar je crew. Pak je het verkeerd aan, dan is de kans groot dat je vlug geen bemanning meer hebt . Mijn…

Help , ik word uitgenodigd op een plezierjacht

nov 30, 2015
Je eerste keer op een zeil of motorjacht. De jachting is voor de meeste landrotten een onbekende wereld . Hieronder vind je wat tips en tricks om je eerste keer op zee aangenaam en veilig te maken . Kledij: Draag sportieve losse kledij dat nat mag…

Aanleggen in de Middellandse Zee – mijn tips

feb 28, 2015
Tips om boot aan te leggen in de Middelandse zee. Op de meeste plaatsen in de Middellandse Zee (zoals in Spanje ,Frankrijk ,Kroatië ,Italië ... ) moet men aanleggen aan een “lazy line" ook “pendille”, “slimy line” of “messenger line”…

Hoe kan je probleemloos aanleggen aan een meerboei?

mei 25, 2014
Aanleggen aan een meerboei zonder moeite De laatste weken zag ik in Kroatië nogal wat bemanningsleden sukkelen bij het aanleggen aan een meerboei.Met deze eenvoudige tips wordt aanleggen aan een meerboei heel eenvoudig en kan het aanleggen zelfs…

Schipper mag ik meevaren?

mei 25, 2020
Tips om veilig mee te varen als bemanning of opstapper . Meevaren als opstapper/bemanning kan een zeer leuke ervaring zijn, je maakt vrienden voor het leven maar als je niet oppast kan het ook dik tegenvallen. Wat zijn de risico’s om met mensen mee…

Zeeziekte is geen ziekte

juli 01, 2014
Wat is zeeziekte en hoe kan men het voorkomen? Zeeziekte is een normale reactie van het lichaam op een omgeving waarvoor het niet werd ontworpen (zee of lucht). Wetenschappelijke proeven hebben aangetoond dat ongeveer drie vierde van de personen…

Maritieme pollutie

nov 29, 2014
Het maritiem milieu respecteren. “Een sigarettenpeukje in het water is niet erg zeggen duizenden mensen 30 keer per dag “ Wist je dat slechts 5% van de totale maritieme vervuiling veroorzaakt wordt door ongevallen. De overige 95% wordt veroorzaakt…

Tips voor een veilige delivery

mei 24, 2020
Is een delivery een droomjob of een vergiftigd geschenk? Varen met andermans boot en er ook nog voor betaald worden, kan een droom zijn. Maar als je niet goed oplet kan het ook een vergiftigd geschenk zijn met vergaande gevolgen. Wat zijn de…

Radar operator theorie & praktijk opleiding

jan 12, 2013
Leren varen op radar Een radar op een plezierjacht is een zeer goed hulpmiddel om te navigeren en een aanvaring te voorkomen bij slechte zichtbaarheid, op voorwaarde dat men er mee kan werken. De boten voor de pleziervaart zijn niet verplicht om een…

Boot naar de winterberging of niet ?

nov 08, 2020
Boot in de winter in het water laten of niet? Dit is een vraag dat jaarlijks terugkomt . Uit het water kan de boot kan eens uitdrogen, wat een voordeel is. Boot moet sowieso éénmaal per jaar uit het water voor inspectie van het onderwaterschip,…

Je zeilboot naar de winterberging

sept 24, 2016
Check lijst om je zeilboot voor te bereiden voor de winter Boot uit het water halen Motor : ( zie ook handleiding van de fabrikant ) Extern koelcircuit spoelen met zoetwater (motoren 5 minuten laten draaien). Na de spoeling antigel toevoegen en…

Motorboot naar winterberging

sept 24, 2016
Check lijst om je motorboot voor te bereiden voor de winter Boot uit het water halen Motoren ( zie ook handleiding van de fabrikant ) : Extern koelcircuit spoelen met zoetwater (motoren minstens 5 minuten laten draaien). Na de spoeling antigel…

Hoe goed is jouw boot verzekerd ?

mrt 23, 2020
Ben je goed verzekerd ? Veel eigenaars en schippers zijn zich niet bewust van wat niet verzekerd is en overschatten de dekking door hun verzekeringspolis.Ik ben geen jurist maar heb met gezond verstand verschillende verzekeringspolissen geanalyseerd…

Hoe is het zeilen en manoeuvreren met een catamaran ?

mrt 22, 2020
Zeilen en manoeuvreren met een catamaran. Het zeilen met een catamaran verschilt niet veel van een gewoon zeiljacht. Je moet wel de discipline hebben om op tijd te reven. Bij een kielzeiljacht ondervindt men sneller dat er teveel zeil is bij schuin…

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief