Tips en advies | Goed zeemanschap

Zeer ruim onderwerp van wat een goede schipper moet weten of doen en dat niet in de reglementen vermeld staat.

Goed zeemanschap

Wat te doen als je motor uitvalt ?

aug 04, 2019
Schipper , heb je een noodplan als je motor uitvalt ? Het uitvallen van de mechanische voortstuwing kan verschillende oorzaken hebben:- Geen of vuile diesel - Gebrek aan koeling (temperatuur alarm) - Gebrek aan olie of water in de olie - Mechanisch…

Tien tips om elektronische navigatie veilig te gebruiken

juli 13, 2021
Elektronische navigatie maakt het varen leuker en veiliger, als men het correct gebruikt. Hier mijn tips:1. Controleer op voorhand de instellingen van jouw elektronische kaartplotter, diepte meter, log en elektronisch kompas. Een paar voorbeelden:…

Is een scheepslogboek noodzakelijk ?

mei 30, 2015
Het belang om een logboek of scheepsjournaal bij te houden . Op een (niet commercieel ) plezierjacht is een logboek bijhouden geen verplichting, maar het is goed zeemanschap om dit systematisch te doen. Die goede redenen om een scheepsjournaal bij…

Nautinstruct schip logboek

mrt 26, 2020
Hoe het Nautinstruct schip logboek correct invullen . IntroductieEen plichtbewuste schipper noteert regelmatig in het schip logboek zijn positie , zijn status ,en wat er aan boord gebeurd is . Het is een verplichting voor commerciële vaartuigen en…

Je positie checken

juni 04, 2017
Een goede schipper weet ten alle tijde waar hij is. Je GNSS kaartplotter gebruiken is goed, maar zorg ervoor dat je er niet afhankelijk van bent. • Een GNSS kaartplotter kan op het verkeerde moment defect gaan• De positie-informatie die je krijgt is…

Wat is magnetische variatie en deviatie?

juni 04, 2017
Scheepskompas - het berekenen van de variatie en deviatie Ook in deze “hightech” tijden is en blijft het scheepskompas een onmisbaar onderdeel van je schip om veilig van A naar B te varen. Helaas moet de koers die je berekend hebt op je papieren of…

Tips om veilig te ankeren.

mrt 02, 2017
Hoe veilig ankeren in 4 stappen : 1. Voorbereiding• Plaats bepalen op kaart (is de plaats aanbevolen/toegelaten/verboden? )• Is de aard van de zeebodem er geschikt om te ankeren?• Zijn we er goed beschut tegen wind en stroming?• Zijn we er goed…

Ben je een goede kapitein/schipper?

feb 10, 2017
Een schipper/kapitein is veel meer dan iemand die kan varen of manoeuvreren. Een goede kapitein/schipper : Heeft als prioriteit de veiligheid van zijn bemanning en van de boot. Geeft een safety briefing voor vertrek. Is degene die zijn reis op…

20 tips om te manoeuvreren zonder stress

mrt 13, 2014
Voor veel schippers is aanleggen van hun motor- of zeiljacht een stressmoment. Door de spanning en stress die hier mee gepaard gaat, besluit men vaak dan maar om niet te gaan varen en dat is heel jammer. Ook voor de bemanning is het manoeuvreren…

Het schroefeffect voor dummy’s

apr 03, 2016
De schroefwerking begrijpen is belangrijk om goed te kunnen manoeuvreren met een boot met één motor . Het is ook een vaak terugkomende vraag op het examen stuurbrevet. Een schroef duwt de boot vooruit (of achteruit) maar heeft ook een laterale…

Zonder stress aanleggen in een sluis

apr 28, 2016
Aanleggen in een sluis is voor veel beginnende schippers een stressmoment. Zoveel mogelijk op voorhand plannen is meestal de sleutel tot succes. Waar, hoe, wanneer? Raadpleeg de pilot boek (of almanak) ivm met informatie, uren en richtlijnen voor de…

Correct gebruikt van een boegschroef

jan 30, 2015
Hoe een boegschroef correct gebruiken ? Een boegschroef is een zeer handig hulpmiddel bij het manoeuvreren, maar veel stuurlui maken er geen goed gebruik van. Een boegschroef werkt het best als de boot stilligt of zeer traag vaart . De effectiviteit…

Hoe groot is de drift van je zeilboot ?

apr 28, 2016
Bereken de drift van je zeilboot ? Je boot wordt verzet of verlijerd door de druk van de wind. Deze drift is afhankelijk van het type boot, de windrichting en de windsterkte.Er zijn 2 manieren om dit zelf te berekenen: - Je kan eventueel je…

Is het water diep genoeg ?

juni 25, 2014
Is er voldoende water onder je kiel , schipper ? Je vaart op een mooie zomerse dag langs de Belgische of Franse kust . Volgens de zeekaart is er 1m waterdiepte bij LAT . Volgens jouw berekening is er een getij van 2m. Jouw boot heeft een diepgang…

In koppel liggen - tips

apr 04, 2016
Boten in koppel liggen Als er geen ligplaats beschikbaar is, dan is in koppel liggen een oplossing.Vraag altijd toestemming om tegen een ander schip aan te leggen (wat hij/zij in principe niet mogen weigeren).Als er niemand aan boord is, mag je in…

Een zee-radar op een plezierjacht . Deel 2/4

sept 03, 2016
Radar correct inschakelen. Wanneer men de radar Xband inschakelt is er een normale opwarmtijd van een paar minuten. Nadat het scherm een roterend beeld weergeeft moet men de basisfuncties afregelen in de volgende volgorde : Brilliance - Gain - Range…

Een zee-radar op een plezierjacht. Deel 4/4

nov 10, 2016
Valse echo’s op een zee-radar. Helaas zijn niet alle echo’s op een radarbeeld echt. Men onderscheidt verschillende valse echo’s : Multiple echo’s veroorzaakt door grote objecten in de nabijheid Indirecte echo’s veroorzaakt door reflectie van…

Een zee-radar op een plezierjacht . Deel 3/4

sept 24, 2016
Interpretatie van het radarbeeld deel 3/4 Aangezien ons schip zich verplaatst en dat de andere schepen zich ook bewegen is wat men ziet op een radar geen reëel beeld maar een “relatief “ beeld. Een goed opgeleide radaroperator kan bij een relatief…

De broadband radar

dec 21, 2016
Broadband radar op jachten - voor en nadelen Sinds een paar jaar is er en nieuwe generatie van radars op de mark nl. de broadband radar . De broadband radar werkt op FMCW (frequency modulated continuous wave).De broadband radar heeft 2 antennes die…

Moet een pleziervaart schipper weerkaarten kunnen lezen ?

mei 30, 2015
Het belang om weerkaarten te kunnen lezen. Heeft het veel zin om weerkaarten te kunnen lezen als men beschikt over honderden (gratis) apps en websites die voorspellen wat voor weer het gaat worden ? Het is belangrijk om weten dat deze apps en weer…

Tropische stormen op de Atlantische oceaan

okt 31, 2015
Tropische stormen bij een Atlantische oceaan oversteek In deze periode plannen een aantal pleziervaarders om een trans-Atlantische oversteek te maken en dit is geen probleem als men goed opgeleid en voorbereid is en de nodige ervaring heeft.Eén van…

Tien tips om zelf het weer te voorspellen

mei 23, 2013
Het weer interpreteren is belangrijk voor een schipper De maritieme weerberichten consulteren voor vertrek is absoluut noodzakelijk , maar zelf het weer een beetje kunnen interpreteren en voorspellen is goed zeemanschap . Wolken : Vederwolkjes hoog…

Hoe zich voorbereiden op een storm!

sept 06, 2016
Bereid je schip en bemanning tijdig vooraleer de storm er is. Als de storm er is , wordt alles moeilijker en gevaarlijker. ( lees ook ons artikel hoe een storm voorspellen op de oceaan ) Controleer onder ander dat :• alles goed vastgesjord is • alle…

Anker etiquette.

mei 27, 2015
Belang van een anker etiquette. Als men een baai opzoekt is het meestal om te genieten van de rust en de natuur. Deze tips zullen ervoor zorgen dat het verblijf in een baai voor iedereen leuk en gezellig is . • Hou er rekening mee dat een…

Bestaan zeemonsters echt ?

mrt 20, 2015
Wist je dat zeemonsters echt bestaan en op je zeekaart vermeld zijn? Ze kunnen elk schip met zijn bemanning doen zinken.Niet alleen bestaan ze echt , ze zijn gevaarlijk , maar ze staan ook nog ook op je zeekaart !Het enige wat je moet doen is ze…

Correct gebruik van de GNSS GPS/Kaartplotter - ECDIS

sept 30, 2014
Stel je GNSS Kaartplotter correct in . Een GNSS kaartplotter ( GPS) of een ECDIS (Electronic Chart Display and Information System) is een hulpmiddel dat de veiligheid van de schepen moet verhogen. In de koopvaardij heeft men helaas vastgesteld dat…

Een mooi voorbeeld van goed zeemanschap

sept 14, 2014
Dit was goed zeemanschap ! Situatieschets: Monding van de Westerschelde, Rede van Vlissingen. Wind W 3/4. Er staat een ebstroom van bijna 2 knopen. Deining uit het Westen (van zee komend). De gebruikelijke drukte van zeeschepen andere beroepsvaart…

Juiste knoop rond een kikker ( of klamp )

sept 05, 2016
De juiste knoop is van uiterst belang voor de veiligheid van een schip. Een knoop :• moet goed houden • mag niet schuiven of vanzelf loskomen • moet op een eenvoudige manier losgemaakt kunnen worden .Een kikkersteek (of klampsteek) is een steek om…

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief