Over Nautinstruct | Verkoops & betalingsvoorwaarden

20 tips om te manoeuvreren zonder stress

Voor veel schippers is aanleggen van hun motor- of zeiljacht een stressmoment. 

manoeuvreren in de havenDoor de spanning en stress die hier mee gepaard gaat, besluit men vaak dan maar om niet te gaan varen en dat is heel jammer. Ook voor de bemanning is het manoeuvreren veelal geen leuk moment. Een schip boven de 25 voet weegt al vlug een paar ton en daarom moet men over de juiste technieken beschikken om het onder alle omstandigheden onder controle te houden.  

  1. Manoeuvreer ( indien mogelijk )  altijd tegen wind en stroming.
  2. Hou er rekening mee dat de draai-as van je schip 1/3 - 2/3 in de vaarrichting  is.  
  3. Heb je maar één motor, dan moet je ook nog eens rekening houden met het schroefeffect..  
  4. Weet dat bij zijdelingse wind de boeg (die lichter en minder diep in het water zit) altijd eerst van richting zal veranderen.
  5. Zorg dat je op voorhand een (stappen)plan hebt. Een manoeuvre improviseren is gedoemd om te mislukken.
  6. Communiceer jouw plan op voorhand met je crew.
  7. Moet je naar een ligplaats die je niet kent, is het goed om deze plaats eerst te gaan verkennen (te voet of met de boot).
  8. Hou rekening met je beperkingen en de beperkingen van jouw schip. Wees ervan bewust dat niet alles mogelijk is (ook niet in de koopvaardij).
  9. Zorg dat je een backup plan hebt om weer weg te geraken. Blijf altijd aan hoger wal.
  10. Een manoeuvre afbreken en opnieuw beginnen is geen schande. Toch het manoeuvre vervolgen als men op voorhand weet dat het zal mislukken is dat wel.
  11. Blijf kalm en doe het rustig aan.
  12. Met (te) veel snelheid of kracht zal het moeilijker zijn om te jacht te stoppen en de eventuele aangerichte schade groot zijn. Te traag zal de boot onstabiel en onbestuurbaar te zijn. Zoek naar het evenwicht in functie van stroom en wind.
  13. Vaar de laatste bootlengte met de gashendel(s) in neutraal. Zo kan je vlugger vertragen of versnellen.
  14. Roep niet naar je crew, maar geef rustig en op tijd duidelijke instructies.
  15. Geef de schuld niet aan je crew als het toch een keertje fout gaat. Er zijn (te) veel gevallen bekend waarbij de crew niet meer wil meevaren.
  16. Veiligheid van de crew gaat voor de boot. Afstappen of springen is altijd een risico en dat moet men vermijden. Elk jaar zijn er personen die zich kwetsen of in het water belanden.
  17. Gebruik geen voeten of handen om de boot tegen te houden (wel een stootwil / fender).
  18. Personen aan boord die niet deelnemen aan het manoeuvre lopen meestal in de weg. Vraag hen om te gaan zitten en te wachten tot het schip volledig vast ligt.
  19. Een boegschroef is handig , maar vervangt de vaardigheden van een schipper niet.  De boegschroef moet dienen als reserve en om kleine correcties uit te voeren. Ze werkt het best als de boot (bijna) geen vaart meer heeft. Een boegschroef kan onverwacht uitvallen en boven windkracht 4bft is ze meestal niet langer afdoende.
  20. Tenslotte: volg een opleiding havenmanoeuvres. Manoeuvren met een boot is zeker niet gemakkelijk, maar als je de juiste technieken kent, zal je door ervaring beter worden. Deze investering is goud waard !!

Lees ook mijn artikel over :

Nog tips , vragen of opmerkingen  ? Laat het mij weten op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief