Het belang om een logboek of scheepsjournaal bij te houden .
Op een (niet commercieel ) plezierjacht is een logboek bijhouden geen verplichting, maar het is goed zeemanschap om dit systematisch te doen.
Die goede redenen om een scheepsjournaal bij the houden :
1.Het is van levensbelang in geval van defecte GNSS/Kaartplotter .
Minimum om het uur een GNSS positie + koers en snelheid bijhouden is noodzakelijk voor het geval je elektronica zou uitvallen. Ook bij elke koerswijziging het logboek bijwerken.
Hierdoor ken je je laatste plaats met koers en snelheid en kan je verder op kompas en log.
Het is niet uitzonderlijk dat de volledige elektronica uitvalt door slechte contacten (corrosie of trillingen) met mogelijke korstsluiting en eventueel brandontwikkeling tot gevolg.
Als je hulp nodig hebt of in nood bent en je beschikt over een draagbare VHF of GSM kan je zeggen aan de reddingsdienst waar je laatst was, welke richting je hebt gevaren en aan welke snelheid.
2.Het weer bewaken
Belangrijk is ook de barometer , de windrichting , bewolking en de windsterkte om het uur te noteren om de evolutie van het weer op te volgen en eventueel tijdig in te grijpen. Lees ook mijn artikel over weerkaarten
3. Bij een ongeval
Een goed bijgehouden logboek met bijkomende vermelding zoals "onder zeil" of "motor" kan ook een belangrijk bewijsdocument zijn ingeval van ongeval of aanvaring.
Voor de beroep/commerciële vaart is het bijhouden van een scheepslogboek een verplichting.
Technisch logboek
Ik raad iedereen aan om ook een “technisch” logboek bij te houden met de normale stand van druk , temperatuur en voltage van de motoren . Zo zal je op tijd een afwijking zien en tijdig een panne voorkomen.
Noteer ook alle defecten en mankementen en noteer wanneer ze hersteld werden. Lees ook ons artikel over hoe motorpech voorkomen
Echt gebeurd :
Tijdens mijn Atlantische oceaantocht naar de Caraiben heeft een splinternieuwe spinnaker het na een paar uur begeven bij 15 knopen schijnbare wind . De eigenaar contacteerde de fabrikant om , onder garantie , een vervanging te vragen .
Deze weigerde een vervanging , onder waarborg , omdat het volgens de fabrikant dit niet mogelijk was met 15 knopen wind .
De logboek die we stipt elk uur bijhielden met o.a windsnelheid , windrichting en barometer heeft als bewijs kunnen dienen om ons gelijk te halen en heeft de eigenaar een paar duizend euro's uitgespaard .
Logboeken kan je in alle vormen en kleuren kopen in de watersportwinkels.
Je kan er ook zelf logboek maken.
Nautinstruct heeft er ook één ontworpen dat je kan downloaden :
Opmerkingen of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com