Is een scheepslogboek noodzakelijk ?

Het belang om een logboek of scheepsjournaal bij te houden .

scheepsjournaalOp een (niet commercieel ) plezierjacht is een logboek bijhouden geen verplichting, maar het is goed zeemanschap  om dit systematisch te doen.

Die goede redenen om een scheepsjournaal bij the houden :

1.Het is van levensbelang in geval van defecte GNSS/Kaartplotter .
Minimum om het uur een GNSS positie + koers en snelheid bijhouden is noodzakelijk voor het geval je elektronica zou uitvallen. Ook bij elke koerwijziging het logboek bijwerken. 
Hierdoor ken je je laatste plaats met koers en snelheid en  kan je verder op kompas en log.

Het is niet uitzonderlijk dat de volledige elektronica  uitvalt door slechte contacten (corrosie of trillingen) met mogelijke korstsluiting en eventueel brandontwikkeling tot gevolg.
Als je hulp nodig hebt of in  nood bent en je beschikt over een draagbare  VHF of  GSM kan je zeggen aan de reddingsdienst waar je laatst was, welke richting je hebt gevaren en aan welke snelheid.

2.Het weer  bewaken
Belangrijk is ook de barometer , de windrichting , bewolking en de windsterkte om het uur te noteren om de evolutie van het weer op te volgen en eventueel tijdig in te grijpen. Lees  ook mijn artikel over weerkaarten

3. Bij een ongeval 
Een goed bijgehouden  logboek met bijkomende vermelding zoals  "onder zeil" of "motor" kan ook een belangrijk bewijsdocument  zijn ingeval van ongeval of aanvaring.

Voor de beroep/commerciële vaart is het bijhouden van een scheepslogboek een verplichting.

Technisch logboek
Ik raad iedereen aan om  ook een “technisch” logboek bij te houden met de normale stand van druk , temperatuur en voltage van de motoren . Zo zal je op tijd een afwijking zien en tijdig een panne voorkomen. 

Noteer ook alle defecten en mankementen en noteer wanneer ze hersteld werden. Lees ook ons artikel over hoe motorpech voorkomen

Echt gebeurd :  
Tijdens mijn  Atlantische oceaantocht naar de Caraiben  heeft een splinternieuwe spinnaker het na een paar uur begeven bij 15 knopen schijnbare wind . De eigenaar contacteerde de fabrikant om , onder garantie , een vervanging te vragen .
Deze weigerde een vervanging , onder waarborg ,   omdat het volgens de  fabrikant dit  niet mogelijk was met 15 knopen wind .
De logboek die we stipt elk uur bijhielden met o.a windsnelheid , windrichting en  barometer heeft als bewijs kunnen dienen om ons gelijk te halen en heeft de eigenaar een paar duizend euro's uitgespaard .

Logboeken kan je in alle vormen en kleuren kopen in de watersportwinkels.
Je kan er ook zelf logboek maken.

Nautinstruct heeft er ook één ontworpen dat je kan downloaden :

 Opmerkingen  of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief