Hoe een Atlantische oceaan zo veilig mogelijk oversteken ?
Voor schippers die geen of weinig ervaring op de oceaan hebben, kan het nuttig zijn om deel te nemen aan de ARC (Atlantic Rally for Cruisers). De organisatoren van de ARC controleren je boot en geven je tips & advies voor de oceaanoversteek. Deelname aan de ARC kost voor een 12m boot met 3 bemanningsleden ongeveer € 2.500. Je kunt het best inschrijven aan het begin van het jaar, want de ARC is altijd snel volgeboekt. De oversteek met de ARC naar de Caraïben start de laatste week van november met een paar honderd boten.
Voorbereiding en planning voor een oceaantocht naar de Caraïben
Bereid je schip volledig voor op de oversteek in je thuisland, want door het speciale belastingstatuut van de Canarische eilanden duurt het lang om materiaal en wisselstukken geleverd te krijgen .
Je kunt het best aankomen op de Canarische eilanden in september (uiterlijk oktober) om een ligplaats te krijgen en voldoende tijd te hebben om je schip te laten nakijken, herstellingen uit te voeren en te bevoorraden. Vanaf november zijn alle scheepswerven in de Canarische volgeboekt voor de honderden boten die de Atlantische oversteek willen maken.
Het orkaanseizoen van de Atlantische Oceaan loopt tot eind november. De ARC-vloot vertrekt eind november, wat naar mijn mening zeer kort is na het orkaanseizoen. Ze houden het weer wel in de gaten en geven advies bij eventuele stormen.
Als je geen gebruik maakt van de ARC, is het veiliger om een paar weken later te vertrekken.
Aanbevolen route van Canarische Eilanden naar de Caraïben.
De aanbevolen route om van de Canarische Eilanden naar de Caraïben te varen, is eerst naar de Kaapverdische Eilanden te varen. Door eerst een stuk zuidelijker te varen, heb je betere winden en stromingen.
De afstand van de Canarische Eilanden naar de Kaapverdische Eilanden is ongeveer 800 mijl, en een tussenstop heeft als voordeel:
- Een pauze in te lassen voor de grote Atlantische oversteek.
- De mogelijkheid voor je bemanning om af te stappen als het niet goed gaat.
- De boot grondig te testen vooraleer de lange oceaanoversteek te maken.
- Eten en brandstof te bevoorraden.
- Herstellingen te doen.
- Via de Kaapverdische Eilanden wordt de tocht naar de Caraïben korter.
Hou er rekening mee dat vanaf 200 zeemijl van de kust, je niet meer moet rekenen op de tussenkomst van een reddingsdienst.
De Atlantische oceaantocht van de Canarische Eilanden naar de Caraïben is ongeveer 3000 mijl, met andere woorden, dan ben je voor 90% van de tijd op jezelf aangewezen en kan je niet rekenen op hulp.
Noodzakelijke veiligheidsopleiding en materiaal voor een oceaantocht
De schipper moet minstens een sea survival (overlevingscursus op zee) en EHBO op zee opleiding gevolgd hebben. Het is het beste als er minstens een tweede persoon aan boord is die een EHBO op zee certificaat heeft, voor het geval de schipper gewond of ziek is.
Klik hier voor het aanbevolen materiaal voor een oceaantocht
Tips voor een veilige oceaanoversteek :
Als veiligheid centraal staat bij je oceaantocht, heb ik , uit eigen ervaring , de volgende adviezen en veiligheidsregels:
- Maak er zeker geen wedstrijd van als je het veilig wil houden. Door snel te willen varen zet je de boot, verstaging (en eventueel bemanning) onder druk en loop je een groter risico op defecten en ongevallen.
- Geef een uitgebreide veiligheid briefing aan de bemanning. Klik hier voor een veiligheid briefing
- Reddingsvesten worden continu gedragen als men zich buiten bevindt.
- Nultolerantie op het gebruik van alcohol of drugs.
- Verboden om de cockpit te verlaten als men alleen is.
- Absoluut verboden om naar het voordek te gaan als niemand in de cockpit zit.
- Verplicht om gesloten dek schoenen te dragen als men zich naar het voordek of gangboorden verplaatst.
- Verboden om over boord te plassen.
- Verplicht om 's nachts zich vast te lijnen.
- Verplicht om zich vast te lijnen bij één of meerdere reven in het grootzeil en/of het voorzeil.
- Zorg dat er een tweede in bevel is die voldoende kennis en ervaring heeft eventueel om de leiding te nemen.
- Het logboek moet elk uur worden ingevuld - zie link naar logboek.
- Bereid checklijsten voor alle mogelijke noodsituaties . Klik hier voor checklijsten in geval van nood
- Tussen zonsondergang en zonsopgang raad ik aan om het grootzeil gedeeltelijk of volledig te reven en geen gebruik meer te maken van Spinnaker, Genacker, Parasail of Code Zero. '
- s Nachts het grootzeil reven en/of voorzeil wisselen is onnodig risico lopen op de oceaan! Je zal trager varen, maar met een grotere zekerheid om veilig toe te komen in de Caraïben.
Overdreven veiligheidsmaatregelen? Better to be safe than sorry!
Mijn advies voor dagelijkse taken en controle bij lange tochten
- Natte cellen en kombuis reinigen, hygiëne in tropische temperaturen is belangrijk.
- Vers voedsel inspecteren en onmiddellijk verwijderen indien er sporen van bederf zijn.
- Bilges inspecteren op water en gas.
- Zeilen, vast en lopend want (verstaging, vallen en schoten) visueel inspecteren op slijtage. Volgens de statistieken van de ARC is slijtage de grootste oorzaak van defecten.
Drank en voeding voor een oceaantocht
Een oceaantocht naar de Caraïben duurt ongeveer 3 weken, maar je moet voedsel en drank voorzien voor 4 weken.
- Maak een plan van wat eerst geconsumeerd moet worden en een dagelijks menu voor de duur van de tocht.
- Winkel per item zoals voorbeeld eerst alle dranken dan alle blikken, droge voeding, alle vlees, groenten, fruit, enz.
- Tip: Verwijder steeds op het ponton de verpakkingen van alle koopwaren die je wil meenemen, vooraleer het te stockeren op de boot. Op die manier vermijd je het meenemen van onnodige gasten; zoals insecten en hun eitjes zoals o.a. kakkerlakken op jouw oceaantocht. Ik zou sowieso preventief middelen tegen ongedierte voorzien.
- Personen die eten voorbereiden moeten noties hebben van voedselhygiëne om een voedselvergiftiging op de oceaan te kunnen voorkomen. Eventueel een online cursus food hygiëne level 2 cursus volgen.
- Voldoende (reserve) drinkbaar water aan boord hebben is essentieel. Ik voorzie minstens 60 liter per persoon. Ook al heeft men een watermaker, moet men er rekening mee houden dat deze kan defect zijn.
- Het avondmaal is een gemeenschappelijke maaltijd waarbij iedereen aanwezig is. Hier geef ik ook de voorkeur om dit voor zonsondergang te organiseren. Het is veiliger om te koken bij daglicht.
Bemanning en wachtbeurten op de oceaan
Om voldoende rust te hebben tussen de wachten is een bemanning van minimum 3 personen noodzakelijk. Je moet er ook rekening mee houden dat iemand ziek kan worden (vooral de eerste week omdat het lichaam zich moet aanpassen aan het lopen van wachten, golven, beweging van de boot, lawaai, enz). Lees ook mijn artikel over opstappers/bemanning meenemen.
Ik geef de voorkeur aan een 3 uur-wachtsysteem (vooral voor de nachten). Met mijn laatste oceaantocht hadden we in samenspraak met de eigenaar een 4 uur-wachtsysteem tijdens de dag en een 3 uur-wachtsysteem tijdens de nacht. Dit werkt ook goed.
De persoon die zijn wacht moet beginnen , moet zich laten wekken door een alarm en niet door de persoon die op wacht is. Dit is om te voorkomen dat er teveel tijd tussen is, als de persoon op wacht iets overkomt.
Energie en brandstof.
Als je geen alternatieve bron van energie hebt om je batterijen op te laden, moet je geregeld je motor inzetten. Bereken dat je voldoende brandstof hebt voor de volledige tocht (+ 50% reserve). De tocht naar de Kaapverdische Eilanden is een goede test om je verbruik in brandstof te controleren.
Zorg er ook voor dat je batterijen in goede staat zijn en vervang deze op tijd. Ze vallen in panne zonder waarschuwing !
Het spreekt vanzelf dat jouw boot en motor goed onderhouden zijn en je over de nodige wisselstukken voor motor en boot moet beschikken.
Lees ook:
Analyse van een tragisch ongeval
Cursus astronavigatie - Yachtmaster Oceaan
Tropische stormen op de Atlantische oceaan
Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com