Moet ik betalen om geholpen of gered worden op zee ?
Maritieme redding en/of assistentie Nederland :
Sinds 17 augustus 2020 zijn watersporters in Nederland zelf verantwoordelijk om maritieme assistentie (pechhulp) te regelen bij niet-spoedeisende hulp. Het gaat hierbij om situaties waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Voorbeelden daarvan zijn motorpech en hulp bij het slepen van het vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient altijd de Kustwacht gealarmeerd te worden! ( liefst via een DSC noodoproep gevolgd door een noodbericht op VHF kanaal 16 )
De nieuwe werkwijze is voortgekomen uit het overleg dat door het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is gevoerd met de maritieme hulpverleners (bergers), de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Kustwacht.
Een overzicht van verschillende hulpverleners op de verschillende wateren staat op www.kustwacht.nl/hulp . Uiteindelijk bepaalt de hulpvrager welke hulp ingeroepen en aanvaard wordt.
Hoe is de redding en/of assistentie op zee in België geregeld ?
Hier is het antwoord van Dhr Dries Boodts diensthoofd van het MRCC Oostende ( Belgische kustwacht) :
Indien een Jacht sleephulp vraagt aan het MRCC Oostende zal de operator :
• aan de westkust, de firma Ship Support uit Nieuwpoort in te schakelen
• aan de oostkust de VBZR uit Blankenberge in schakelen.
Van de Belgische overheid zal je dan geen rekening krijgen maar van Ship Support of VBZR wel. Dit is een uurprijs als ik me niet vergis.
DAB Vloot ( reddingsboten van de overheid ) zal niet ingezet worden tenzij er ook sprake is van een noodsituatie ( * )
Voor echte reddingen zullen Ship Support en VBZR niets aanrekenen enkel voor het slepen of bergen van materiaal.
Als het jacht ons vraagt om een ander sleepbedrijf op te roepen zullen wij dit niet weigeren. Dit komt echter in de praktijk niet voor. Aan de Belgische kust zijn weinig andere spelers en meestal worden die ook rechtstreeks opgeroepen zonder onze bijstand.
Redding en/of assistentie op zee internationaal .
International is het algemeen principe dat het redden van mensenlevens op zee , gratis is , maar het redden van materiaal betalend.
(*) Een noodsituatie is een levensbedreigende situatie voor personen of vaartuig , waarbij onmiddelijk hulp vereist is . Een noodsituatie kan men best maken via een DSC oproep (Distress) gevolg door een vocaal noodbericht ( Mayday ) . Ook andere internationale erkende noodsignalen zoals EPIRB en/of PLB of vuurpijlen mogen hier gebruikt worden .
Met dank aan Kapt t.l.o Geert Devriese - loods en gastdocent aan HZS Antwerpen voor de medewerking
Lees ook :
Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com