Een spoed- of noodoproep doen in Griekenland heeft verregaande gevolgen.
Als je een spoed- of noodoproep doet in Griekenland wordt je boot in beslag genomen en kan je zelfs in de gevangenis belanden. Nee, dit is geen grap. Het is twee van mijn klanten deze zomer overkomen.
De maritieme radiodienst van de Griekse overheid genoemd “OLYMPIA RADIO” beheert alle lokale kustwachtstations. Alle oproepen worden uitgeluisterd en opgenomen. Ze coördineren de spoed- en noodoproepen met de Search And Rescue (SAR met hoofdzetel in Piraeus).
Bij elke spoed- of noodoproep (zoals o.a defect roer of motor) via DSC en noodkanaal krijg je automatisch bezoek van de Griekse politie die onmiddellijk de boot (papieren) in beslag neemt. Je boot wordt pas terug vrijgegeven nadat het probleem opgelost is en dat een erkende scheepsexpert een certificaat ven zeewaardigheid heeft afgeleverd (op jou kosten uiteraard). Afhankelijk van de beschikbaarheid van de scheepswerf en de expert kan dit weken aanslepen.
De Griekse maritieme politie wordt dagelijks geconfronteerd met dergelijke problemen, ze spreken niet allemaal even goed Engels en hebben niet altijd de beste opleidingen gehad.
De boodschap is dus "indien mogelijk" te vermijden om hulp te vragen via de officiële kanalen om zo veel problemen met de Griekse overheid te vermijden.
Als je een boot huurt, vraag aan de chartermaatschappij wie je moet bellen in geval van problemen. Ook de verhuurmaatschappij vindt het verschrikkelijk als hun boot in beslag wordt genomen.
Bij het aan de grond lopen of stranden wordt de schipper eerst in voorhechtenis genomen en daarna voor de rechtbank gedaagd. De Griekse maritieme overheid beschouwt stranden of aan de grond lopen als "nalatigheid" waarbij de schipper de bemanning en opvarenden in gevaar heeft gebracht.
Als het probleem nog eens gepaard gaat met teveel alcohol (≥0,4 promille) in het bloed van de schipper dan kan het een zeer lange lijdensweg worden.
Tip lees ook :
Bereid je reis goed voor
Tips om veilig te ankeren
In Griekenland kan je gemakkelijk een boot huren met het eenvoudigste vaarbewijs. Sommige chartermaatschappijen geven zelfs een eigengemaakt vaarbewijs. Het is pas bij een incident dat de Grieken de zaak ernstig nemen en de gevolgen niet te onderschatten zijn.
Opmerking : Wees voorzichtig bij verhuurmaatschappijen die op afgelegen eilanden liggen en goedkope prijzen aanbieden. Er is weinig controle en veel blijken niet in regel te zijn.
Lees ook :
Opmerkingen of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com