Om veilig met een schip te varen heb je bemanning nodig.
Lange afstanden solo varen kan best uitdagend zijn, maar voldoet niet aan de internationale aanvaringregels (regel 5 i.v.m goede uitkijk), het is gevaarlijk en meestal ook niet gedekt door de verzekering. Bemanning is nodig om wacht te lopen, te helpen bij het manoeuvreren en problemen op te lossen.
Met wat moet je rekening houden als je opstappers / bemanning meeneemt?
Als je je boot privé gebruikt voor je plezier, dan zijn de regels eenvoudig. Iedereen is er voor zijn plezier maar dat belet niet dat de schipper verantwoordelijk is voor de veiligheid en aansprakelijk kan gesteld worden bij een ongeval. Met een goede safety briefing kan je al veel problemen voorkomen.
Bij betalende deliveries zitten we in een commerciële omgeving. Ervaren schippers doen meestal beroep op hun kennissenkring om kandidaat/beginnende schippers te vinden die willen meevaren als bemanning om ervaring op te doen. Als de schipper geen kandidaten vindt in zijn directe omgeving zal hij proberen bemanning te rekruteren via crewing websites en sociale media.
Opgelet : Voor schepen boven de 200gt heeft de vlaggenstaat meestal bemanningregels
Bemanning kan meevaren op vier manieren :
- De bemanning/opstappers worden niet betaald en moeten meedelen in de kosten van de boot zoals het eten , de ligplaats , brandstof enz (opgelet: kosten worden gedeeld door de volledige bemanning/ opstapper maar de schipper deelt meestal niet mee in de kosten)
Hij/zij moeten instaan voor hun eigen vervoer van en naar het schip . Dit zal meestal het geval zijn bij privé gebruik, maar ook regelmatig bij deliveries van kleinere schepen. - De bemanning wordt niet betaald en alle kosten zijn gedekt door het schip (dit heeft mijn voorkeur als ik een delivery moet doen, maar is te negotiëren met de opdrachtgever)
- De bemanning/opstappers moeten een forfaitaire som vooraf betalen om mee te mogen varen.
Opgelet : Dit kan beschouwd worden als een commerciële vaart en de bemanning zijn in feite betalende passagiers waardoor dat het schip en de bemanning moeten voldoen aan de wet op de commerciële yachting. - Bemanning wordt volledig betaald en moeten uiteraard in het bezit van de vereiste maritieme certificaten en qualificaties voor hun funktie aan boord .
Opmerking : Bij internationale reizen, is het zeker aan te bevelen dat je bemanning een hospitalisatie /ziekte verzekering en reisverzekering hebben voor de tocht. Alhoewel de MLC (Maritime Labour Convention) meestal van toepassing is voor schepen boven de 200 Gt kunnen de maritieme autoriteiten hetzelfde eisen voor andere schepen. Bij ziekte of een ongeval kan dit financiële gevolgen hebben .
To do : Maak een schriftelijke overeenkomst met je bemanning ivm de afspaken, rechten en verplichtingen.
Als je bemanning/opstappers wil inzetten die je niet kent moet je zeker controleren:
- Wat is zijn/ haar kennis en ervaring? Is de ervaring verifieerbaar? Hebben ze referenties? Een face to face gesprek interview is noodzakelijk (eventueel via Skype of Facetime)
- Wat is zijn/haar gezondheidstoestand? Lees ook mijn artikel over persoonlijke en medische informatie.
- Hoe zit het met alcohol- en drugsverbruik ?
- Ooit problemen gehad met het gerecht?
- Wat is de familiale toestand?
- Zijn de papieren in orde paspoort – visum – werkvergunning enz. Verzamel de ID kaarten en/of paspoorten bij vertrek en bewaar deze op een veilige plaats. Neem op voorhand een kopie/scan van de ID kaart of paspoort van elke bemanningslid.
- Controleer zeker ook dat de opstappers voldoende geld hebben om hun retour vliegticket te betalen. Indien niet , kan de lokale overheid eisen dat je opdraait voor de kosten.
Opgelet ; Een van mijn vrienden heeft ooit een opstapper die hij niet kende meegenomen naar de Caraïben. Bij aankomst in de Caraïben is de persoon van boord gestapt en verdwenen. De schipper heeft zeer veel gerechtelijke problemen gehad omdat hij deze persoon niet heeft kunnen inchecken bij immigratie. De schipper had ook niet uitgecheckt bij immigratie bij het verlaten van Europa.
Opmerking :
Rekruteer bemanning die voldoende flexibel is en niet gebonden is aan een vast tijdsschema zoals vluchten, werkverplichtingen, familiale verplichtingen enz.
Hou er ook rekening mee dat kandidaten regelmatig last minute niet komen opdagen. Bij de rekrutering vraag ik om mij een kopie van hun vliegticket door te sturen.
Top tip
Vooraleer je een lange tocht onderneemt is het zeker nuttig om eens een dagtrip te ondernemen als proefvaart om elkaar beter te leren kennen.
Commentaar of vragen hierover? Mail mij op nautinstruct@gmail.com