Persoonlijke nood & medische informatie

Het belang van persoonlijke nood en medische informatie bij het inschepen op een jacht.

ehbo aan boordIn mijn professionele carrière als schipper werd ik al meerdere malen geconfronteerd met ziektes en kleine ongevallen aan boord.
Bij elke safety briefing vraag ik aan de passagiers en de bemanning dat de personen die allergieën hebben of medicatie nemen, het aan mij privé melden.
Helaas “vergeten” personen regelmatig te melden dat ze medicatie innemen of dat ze allergieën hebben omdat ze ervan uitgaan dat er toch niets zal gebeuren.
Bij elk ongeval of ziekte stel ik de vraag opnieuw en tot mijn grote verbijstering komt dan (meestal) de waarheid aan het licht.

Een paar voorbeelden uit het verleden :
- Bij zeeziekte, wordt de ingenomen medicatie meestal ook uitgebraakt. Dit kan een probleem worden bij medicatie tegen astma, hartproblemen, epilepsie, bloeddruk enz .  Zeeziekte is ook een gevaar voor personen die lijden aan suikerziekte. Om hun suiker op peil te houden moeten ze regelmatig eten wat uiteraard zeer moeilijk is als men zeeziek is.

- Een paar jaar geleden is er een persoon overleden aan boord van een zeiljacht op de Noordzee omdat men niet wist wat er aan de hand was. Deze persoon werd ernstig zeeziek en niemand wist dat hij diabetes had. Hij ging in coma en bij aankomst in de haven was hij overleden.
- Ooit heb ik een persoon gehad die aan boord een ernstige snijwonde had opgelopen en pas naderhand verklaarde dat hij bloedverdunners innam.
- Een passagier die een astma aanval deed vond zijn puffer niet meer.

Persoonlijke nood en medische informatie formulier
Om mij en collega schippers in te dekken dat personen “vergeten”, mij de nodige informatie door te geven heb ik een document opgemaakt . klik hier

Het is ook belangrijk om weten wie er aan boord is. Het gebeurt regelmatig dat schipper opstappers of vrienden meenemen waarvan men amper de voornaam kent. Ook de familie/partner moet kunnen geïnformeerd worden als er iets ernstigs gebeurt aan boord.

Echt gebeurd : Een van mijn klanten had een opstapper meegenomen in Engeland, die een paar uur later overboord is gevallen (tijdens het overboord plassen) . Gelukkig was het goed weer en was de schipper goed getraind, maar nadat de persoon veilig terug aan boord was, realiseerde hij zich dat hij enkel de voornaam kende. Moest het slecht aflopen, hoe vertel je dan aan de kustwacht dat je niet weet wie het precies was???

Ik kan ook niet genoeg aandringen dat alcohol of drugs niet samengaan met actief varen en dit staat ook vermeld op het document.

Lees ook :

 Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief