Een zee-radar op een plezierjacht . Deel 3/4

Interpretatie van het radarbeeld deel 3/4

radaropleidingAangezien ons schip zich verplaatst  en dat de andere schepen zich ook bewegen is wat men ziet op een radar  geen reëel beeld maar  een “relatief “ beeld.
Een goed opgeleide radaroperator  kan bij een relatief beeld perfect de koers en snelheid van het ander schip berekenen en goed  inschatten waar en wanneer men elkaar zal kruisen. (CPA en TCPA )

Tip : Als men , bij slechte zichtbaarheid, twijfelt of er een gevaar voor aanvaring bestaat kan men best het schip stoppen en verder kijken hoe de echo evolueert ( als uw schip  niet meer beweegt krijgt u wel een reëel beeld van de beweging van het andere schip )
Ook een eenvoudig manier om te weten of er een gevaar voor aanvaring bestaat is door  gebruik te  maken van de EBL ( Electronic Bearing Line ). Men plaatst de EBL op de verdachte echo (s) en als deze op de EBL lijn blijft in de richting van het centrum van het radarbeeld, dan betekent dit dat de hoek van het ander schip  ten opzichte van uw schip hetzelfde blijft en er dus een groot risico op aanvaring bestaat. Het is in feite een elektronische versie van de peiling die we doen als we een ander schip visueel zien.

Met een VRM ( variable range marker ) kan men nauwkeurig de afstand meten van een object. Dit  kan dienen om onder andere om een afstandspeiling te doen.
De meeste van de radars hebben nog veel meer functies zoals  :

  •  Anti clutter sea – rain  knoppen die de valse echos veroorzaakt door regen of golven wegfilteren. Opgelet , bij teveel anticlutter loopt men het risico om ook de zwakke echo’s weg te filteren
  •  Off center . ( zie beeld) Normaal staat uw eigen schip in het centrum van het scherm . Met de off center functie kan men deze verplaatsen ( bv naar achter om meer beeld naar voor te hebben )
  •  Guard zone  : instelbare detectiezone waarbij de radar automatisch een alarm geeft als er een echo in verschijnt 
  •  Marpa ;( Mini automatic radar plotting Aid ) Met deze functie berekent het systeem voor u de snelheid en koers van een echo op het scherm maar ook de CPA (closest point of approach ) en de TCPA (Time of closest point of approach )  Opmerking : Men moet voorzichtig zijn met de Marpa informatie want deze wordt beïnvloed door de beweging van het eigen schip (koers , snelheid ,rollen en stampen)   
  •  Expander : artificieel vergroten van de echo’s op het scherm ( ook de valse echo’s ) 
  •  Interference rejection ( afgekort IR ) : Met deze functie schakelt men de interferenties uit veroorzaakt door de aanwezigheid van de radar van andere schepen.

Lees ook ons artikel :

Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo