Moet een pleziervaart schipper weerkaarten kunnen lezen ?

Het belang om weerkaarten te kunnen lezen.

meteo opleidingHeeft het veel zin om weerkaarten te kunnen lezen als men beschikt over honderden (gratis) apps en websites  die voorspellen wat voor weer het gaat worden ?
Het is belangrijk om  weten dat deze apps en weer websites volledig geautomatiseerd zijn en dat de  voorspellingen worden gemaakt door computers.   Ze houden meestal geen rekening met lokale fenomen .  Er is geen enkele waarborg of controle op de kwaliteit  van deze informatie. 
De meest populaire bron is niet noodzakelijk de meeste betrouwbare.
Uit studies (na ongevallen) is het zelfs gebleken dat de meeste schippers rekening hebben gehouden met  de meest gunstig weersvoorspellingen en niet met de slechtste.  

Betalende apps en websites zouden normaal een betere kwaliteit moeten geven.

Het is niet verkeerd om deze apps te raadplegen , maar consulteer verschillende bronnen en gebruik  zeker ook altijd de informatie van de meteorologische dienst (maritiem) van het land waar je vaart.

De Metoffice (Uk) geeft weerberichten over heel Europa. Hier zitten mensen achter  die weten dat het weer belangrijk is voor de veiligheid van de schepen. Navtex is ook een betrouwbare bron, wel met het nadeel dat de voorspellingen  meestal een groot  gebied bestrijken.

De weerkaarten downloaden is absoluut zeer nuttig want het laat je toe  je een idee te vormen van wat er zich nu afspeelt en later  zal afspelen.  Het laat je ook toe om de  voorspellingen te toetsen aan je waarnemingen. Als deze niet overeenkomen met de voorspellingen heb je misschien nog tijd om een plan B in te schakelen. Om de  weerkaarten correct  te kunnen interpreteren  is een goede  meteo cursus noodzakelijk.

Het is ook belangrijk om de terminologie van de weerberichten te kennen . Klik hier voor een handige samenvatting van weersymbolen en termen
De weersvoorspellingen raadplegen  bij je vaarplanning is een verplichting van de Solas ( Safety Of Life At Sea Chapter V Regulation 34 )

Weerkunde maakt deel van de theorieopleidingen Dagschipper en Kustschipper/Yachtmaster 

Lees ook ons artikel over tien-tips-om-zelf-het-weer-te-voorspellen

Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief