Hoe zich voorbereiden op een noodsituatie !!
Tijdens de opleidingen en Yachtmaster examens stel ik vast dat veel schippers niet of onvoldoende voorbereid zijn op een noodsituatie en de gevolgen ervan onderschatten.
Veel personen zijn ervan overtuigd dat , als je binnen een paar mijl van de kust vaart, er weinig risico is en dat er niets kan gebeuren. Hieruit concluderen de meesten o.a dat ze geen reddingsvlot of veiligheidsopleiding nodig hebben. Dit is waanzin, want zelfs in de zomer is het zo goed als onmogelijk de kust al zwemmend te bereiken van een paar honderd meter afstand van de kust.
De effecten van de cold shock op het lichaam, de weerstand van je kleren en de stroming zorgen ervoor dat het zo goed als onmogelijk is om het vasteland te bereiken.
Ook de snelheid van de interventie van de reddingsdiensten wordt meestal overschat. Zelf binnen de territoriale wateren hebben de reddingsdiensten (reddingsboot of helikopter) minstens een half uur nodig om een schip in nood te bereiken (op voorwaarde dat ze de boot onmiddellijk vinden) en dan hebben ze uiteraard terug een half uur nodig om weer te keren.
Wist je dat ?
- De reikwijdte van een VHF Marifoon met de kustwacht slechts 30 mijl is voor een zeilboot en 20 mijl voor een motorboot .
Een reddingsboot kan je komen helpen tot ongeveer 100 mijl van zijn thuishaven - Een reddingshelikopter heeft een bereik van ongeveer 200 mijl.
Boven de 200 mijl kan je meestal niet meer rekenen op reddingsboten of helikopter, enkel nog andere (koopvaardij)schepen die eventueel in de buurt zijn .
Het is van belang om ongevallen te voorkomen en goed voorbereid te zijn op noodsituaties.
Driekwart van de booteigenaars die over een reddingsvlot beschikken, hebben nooit een sea survival-cursus gevolgd. Ze hebben het materiaal gekocht, maar weten niet hoe ermee om te gaan. Ook over de kwaliteit en soorten van reddingsvlotten hebben ze meestal geen weet.
Tijdens een sea survival-cursus komen onder andere deze onderwerpen aan bod:
- Hoe kan je noodsituaties voorkomen?
- Hoe moet je omgaan met een noodsituatie?
- Hoe werkt een reddingsvlot ?
- Hoe overleven in een reddingsvlot?
- Is er een verschil van kwaliteit van reddingsvlotten ?
- Welk reddingsvlot moet je kopen ?
- Wat moet ik doen om in koud water te overleven?
- Hoe werken de reddingsdiensten?
- Tot hoever van de kust kunnen de reddingsdiensten ons helpen?
- Hoe geraak ik aan drinkbaar water op zee?
- Wat zijn de internationale noodsignalen?
- Hoe werken de automatische reddingsvesten
- Wat is een cold shock ?
- enzovoort
Er zijn 2 soorten sea survival opleidingen :
- De RYA /ISAF sea survival gericht op bemanningsleden voor schepen kleiner dan 24 m met reddingsvlotten van tot max 12 personen . Dit is een opleiding op maat van de jachting .
- De STCW sea survival ( ook Personal Survival Technique genoemd ) cursus bestemd voor bemanningsleden op grote schepen . Het maakt deel van de STCW basic opleiding dat verplicht is voor de beroepsvaart en is niet speciaal gericht naar de jachting .
De RYA besteed bij elke cursus ook veel aandacht aan redding met helikopter. Het is belangrijk dat de schipper weet wat hij moet doen als er een redding met helikopter op zee gebeurt.
Voor de reddingsdiensten zoals de Belgische Seaking is dat ook belangrijk en ze hebben hierover een filmpje gemaakt.
Ik ben steeds verwonderd dat weinig schippers voorbereid zijn op “Wat als?“
Een checklijst voor elke nood situatie kan ervoor zorgen dat je niets belangrijks vergeet als het verkeerd gaat.
Gebruik mijn checklijsten als model en pas deze aan je boot en situatie aan.
Lees ook :
Klik hier voor de eerstvolgende sea survival cursus
Eddy Coenen is onder andere een RYA sea survival instructor en erkend als sea survival expert door het IASST ( International Association for Safety and Survival Training ) www.IASST.com
Vragen of opmerkingen per email op nautinstruct@gmail.com