Het is uiterst belangrijk om gezien te worden door andere schepen.
Vooral ’s nachts en bij slecht zicht maken de beroepsschippers en de betere pleziervaarders gebruik van een radarscanner om andere schepen te lokaliseren. Volgens de Solas-V-regel 19 is een radarreflector verplicht op een plezierjacht
Polyester zeil- of motorboten zijn echter slecht zichtbaar op een radar. Zelfs kleine stalen boten (< 20m) zijn zo goed als niet zichtbaar op een radar. Het gereflecteerde signaal is te zwak en te onstabiel om efficiënt te zijn.
Een onderzoek van het MAIB, naar aanleiding van een dodelijk ongeval, heeft aangetoond dat de meest courante, passieve radarreflectoren geen enkel nut hebben!
Wist je dat de boordlichten van een zeilboot (< dan 12m) slechts 1 Mijl zichtbaar zijn ! Dat is een levensgevaarlijke situatie als men weet dat een groot koopvaardijschip minstens deze afstand nodig heeft om een 90° bocht te maken . Lees ook mijn artikel over bijna aanvaringen
Om “gezien“ te worden door een radarscanner moet men dus over een “goede” radarreflector beschikken.
De reflecterende oppervlakte ( RCS - radar cross section ) moet zo groot mogelijk zijn en ook moet ook onder helling werkzaam zijn. Hoe groter de radarreflector, hoe beter de reflectie en dus hoe beter men u zal zien op een radarscherm!
Kies voor een radarreflector die gebouwd is volgens de ISO-standaard ISO 8729-1:2010. Monteer hem zo hoog mogelijk en volgens de instructies van de fabrikant. Als hij niet correct gemonteerd is, is de installatie ervan volledig nutteloos.
Een goede radarreflector zal ervoor zorgen dat u wél gezien wordt door een radarscanner.
Een actieve radarreflector installeren is nog beter, maar is wel een stuk duurder.
Over een AIS- zender beschikken is goed maar niet alle schepen zijn uitgerust met een AIS-ontvanger en je hebt dus geen garantie dat je werd gedetecteerd.
De AIS-zender is een aanvulling op een radarreflector en geen vervanger.
Lees mijn artikel : Het automatic identification system AIS , de werking en de gevaren.
Nog tips , vragen of opmerkingen ? Laat het mij weten op nautinstruct@gmail.com