De Canarische Eilanden zijn, tijdens de wintermaanden in Europa, het zeilgebied bij uitstek.
Heel de winterperiode is de temperatuur er overdag gemiddeld 22° C met 6 uur stralende zon, een watertemperatuur van 20°C. Op zee geniet men ’s nacht van een adembenemende sterrenhemel en er zijn bijna altijd dolfijnen of walvissen te spotten.
Varen of een opleiding volgen in de Canarische Eilanden is ideaal om de winterblues te overwinnen en de Kerst- en Nieuwjaarsgekte te ontlopen.
Het is ook zeer nuttig om oceaanervaring op te doen vooraleer langere oversteken te ondernemen.
Varen in de Canarische Eilanden
Alhoewel de Atlantische Oceaan overal zeer diep is, is het verstandig om up to date zeekaarten en de Nautische Almanak te gebruiken om gevaarlijk rotsen en ondieptes langs de kust te vermijden. Ook hier is het noodzakelijk om een vaarplan te maken met koerscorrectie voor de stromingen en variatie. Lees ook mijn artikel over passage planning volgens Solas.
Gebruik de Gps/kaartplotter als controlemiddel en wijk niet af van je geplande route . Getijden hebben gemiddeld een verval van 2.5 m en stromingen 1,5 knopen.
Afstanden tussen de verschillende eilanden is gemiddeld 50 mijl.
Magnetische variatie is er 5°W .
Het is af te raden om ’s nachts de havens in te varen als men er nooit geweest is.
Aanmeren in de Canarische Eilanden
De jachthavens hebben meestal een mengeling van vlottende vingerpontons en mooring lines.
Zie ook mijn artikel over aanleggen in de Middellandse Zee.
Jachthavens hebben meestal een marifoon kanaal (kanaal 9) maar de marinero’s spreken helaas niet altijd goed Engels. Maar met een glimlach, wat geduld en goede wil geraakt men er wel uit.
Havens waar er ook beroepsvaart en ferries komen hebben een port control kanaal op VHF 12 (dit staat niet altijd vermeld in de pilot boeken). Het is aangewezen om bij het aanlopen van een haven ook het VHF kanaal van de portcontrol uit te luisteren. Men moet zeker niet vergeten regelmatig achteruit te kijken in de buurt van havens want sommige ferries hebben een kruissnelheid van 35 knopen .
Opm : November is hier de meest drukke maand want dan komen alle jachten toe die een oversteek naar de Caraïben willen maken. In november is het veiliger om vooraf een plaats in de jachthaven te reserveren. Vanaf begin december is de drukte weggeëbd en is er meestal wel plaats in de jachthavens.
Aanleggen in baaien.
Ankeren in baaien is overal gratis. Hou wel rekening mee met het getij, de windrichting en de oceaandeining. Gelet op de rotsachtige bodem is het hier zeker aan te raden om een ankerboei te gebruiken.
Meerboeien zijn er praktisch niet, behalve in de havens bestemd voor de plaatselijke bevolking.
Jachthavens in de Canarische Eilanden
De jachthavens zijn meestal in handen van privé organisaties en de kwaliteit varieert van matig tot zeer goed. Prijzen zijn vergelijkbaar met die in België .
In sommige stadshavens is er geen echte jachthaven maar mag men tegen de kademuur liggen. Tegen een kademuur moet je rekening houden met het verval. De meertrossen en springen moeten minstens de lengte hebben van 3 x het verval . Praktisch overal is er een bewaking in uniform die je wegstuurt als je er niet mag liggen. Helaas zijn hier meestal geen toiletten, elektriciteit of douches beschikbaar. Cafeetjes en restaurants zijn er wel. De havengelden worden ‘s morgens vanaf 9u in het havenkantoor betaald (als men de havenmeester gevonden heeft).
In de stadhavens is er meestal ook geen marifoon verbinding beschikbaar.
Motorboten :
90% Van de plezierjachten in de Canarische Eilanden zijn zeilboten. Motorboten huren zonder schipper is hier niet beschikbaar. In alle toeristische havens zijn er wel grote en kleine motorboten met schipper te huur om tochten op zee te maken of om dolfijnen en walvissen te spotten .
Geld & betalen
Overal zijn er ook bankautomaten . In de meeste supermarkten kan men betalen met bank- of kredietkaarten. In driekwart van de restaurants kan je met kaarten betalen.
Weerberichten
In de Canarische Eilanden schijnt de zon 300 dagen per jaar en is de wind overheersend Noord- Oost met een gemiddelde kracht op zee van 20 knopen. Aan de lijkant van de eilanden valt de wind weg, maar verdubbelt in kracht in de acceleratiezones. Bestudeer de pilot-boek goed voor de wind acceleratiezones, want je moet voorbereid zijn (3 reven) als je in de buurt komt. Je krijgt zo goed als geen waarschuwing, de wind stijgt op een paar honderd meter van 5 knopen naar 30 knopen. Ook in de buurt van hoge kliffen en valleien moet je voorbereid zijn op stormachtige katabatische winden. De oceaandeining is er gemiddeld 2m en dit is wel even wennen.
Zoals overal ter wereld, kan het ook in hier ook soms eens slecht weer zijn.
Buiten de klassieke weer-apps is het absoluut aan te raden om ook de Spaanse meteorologische dienst te raadplegen.
Prijzen ( ten opzichte van België )
Eten en drinken in de lokale restaurants is duidelijk goedkoper dan in België. Buiten de toeristische plaatsen kan het tot 50% goedkoper zijn. Prijzen van de ligplaatsen zijn vergelijkbaar met die in België.
Lees ook : aanleggen in de middellandse zee mijn tips
Nog tips , vragen of opmerkingen ? Laat het mij weten op nautinstruct@gmail.com