Privé- vaaropleidingen | Praktijkopleiding op eigen zeiljacht

Het verkrijgen van een voldoende bekwaamheid om veilig en ontspannen te varen.

Fataal ongeval tijdens zeilwedstrijd

Was het dodelijk ongeval tijdens deze zeilwedstrijd te voorkomen ? 

fataal zeilongeval Tijdens de zeilwedstrijd Aegean 600, die op zondag 7 juli van start ging, vielen twee personen maandagnacht overboord van het zeiljacht Pogo 44 “Heaven” tussen Santorini en Kasos. De Aegean 600 is een zeilwedstrijd van 605 mijl rond de eilanden van de Egeïsche Zee in Griekenland, waaraan 69 boten uit 24 landen deelnamen.

Het gebied staat bekend om de wisselende winden, variërend van zwak in de luwte van de eilanden tot stormachtig tussen de eilanden en in de acceleratiezones. Weervoorspellingen kondigden windvlagen van 40 knopen aan, en deelnemers ervoeren pieken van 50 knopen.

Bij het manipuleren van een spinnaker op de boeg van het zeiljacht “Heaven” vielen twee bemanningsleden overboord. Skipper Andrii Prokopenko voerde onmiddellijk het MOB (Man Overboard) manoeuvre uit, maar het 40-jarige vrouwelijke bemanningslid Anna Konontchouk (Fr) lag bewusteloos in het water met een zwaar hoofdletsel. Volgens de schipper werd het hoofdletsel veroorzaakt door contact met het roer, en ze overleed aan haar verwondingen. Volgens de organisatie was de persoon binnen 7-8 minuten terug aan boord. Het tweede bemanningslid werd iets later aan boord gebracht en was niet gewond.

Tijdens dezelfde wedstrijd raakte een andere deelnemer, een 61-jarige man op een zeilboot met Poolse vlag, gewond, maar hij was gelukkig niet in levensgevaar. Gezien de omstandigheden hebben 14 van de 69 boten de wedstrijd verlaten, waaronder mijn oud-student, wat een verstandige beslissing was.

Mijn bedenkingen zijn:
Zoals voorgeschreven door World Sailing wordt de veiligheidsuitrusting gecontroleerd door de organisatie, maar het dragen van een reddingsvest is niet verplicht. Op de foto’s van de wedstrijd is te zien dat de meeste bemanningsleden geen reddingsvesten droegen.

  • - Dat het dodelijke slachtoffer niet vastgeklikt was, is duidelijk, anders zou ze nooit in het water zijn beland.
  • - Droeg het slachtoffer een reddingsvest ?.

Ondanks de melding van het dodelijke ongeval aan het begin en de extreme weersomstandigheden blijft de wedstrijd doorgaan, en de organisatie stuurde de volgende mededeling: (https://aegean600.com/tragedy-today-in-the-aegean-600/).
Primeert het economisch belang boven een mensenleven?

Opmerking : Gezien de weersvoorspellingen hebben een aantal deelnemers, waaronder mijn oud-student, gevraagd aan de organisatie om de wedstrijd 24 uur uit te stellen, maar daar is geen reactie op gekomen.

Een wedstrijd is grenzen verleggen en limieten opzoeken waarbij een ongeval altijd mogelijk is. Maar als de omstandigheden extreem zijn, tart men het lot. Niet alleen verwoest men het leven van een persoon, maar ook dat van de familie van het slachtoffer, inclusief de schipper, die niet alleen juridische gevolgen maar ook psychologische schade ondervindt.

De schipper wordt door de Griekse overheid vervolgd voor onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood als gevolg. Het gerechtelijk onderzoek zal moeten uitwijzen in welke mate hij verantwoordelijk is voor het ongeval.

  • - Was het verantwoord om deel te nemen aan de zeilwedstrijd?
  • - Was de bemanning voldoende opgeleid en getraind?
  • - Waren de veiligheidsregels aan boord voldoende?
  • - Droeg het slachtoffer een reddingsvest?
  • - Waarom was het slachtoffer niet aangelijnd?
  • - Heeft de stijl van leiderschap van de schipper een rol gespeeld?
  • - Is het dodelijk hoofdletsel veroorzaakt door de val of door het MOB manoeuvre?

Volgens de World Sailing Offshore Special Regulations artikel 1.02.1 ligt de volledige verantwoordelijkheid bij de schipper of het veilig genoeg is om deel te nemen aan de wedstrijd. Men kan zich natuurlijk ook afvragen of de organisatie hier ook geen verantwoordelijkheid heeft door de wedstrijd te laten doorgaan, wetende dat de omstandigheden extreem zouden zijn.

Houd er rekening mee dat verzekeringen het deelnemen aan zeilwedstrijden niet dekken. Het staat meestal in de kleine letters.
Lees ook: Hoe goed is je boot verzekerd?

Ik hoop dat er een onderzoek komt van de World Sailing organisatie om te zien of dit kon worden vermeden, zodat deze dame niet voor niets is gestorven.

Volgende World Sailing offshore safety opleiding in België 

 Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

[Bron: Yachting World](https://www.yachtingworld.com/all-latest-posts/crew-member-killed-in-man-overboard-incident-in-aegean-600-offshore-race-152427)

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief