Over Nautinstruct | Verkoops & betalingsvoorwaarden

Zeiljacht kapseist in storm – 4 personen komen om

Zeiljacht vaart uit in storm 

zeilboot kapseist in stormVerleden week besloot een zeiljacht met Deense vlag uit te varen in slecht weer in de buurt van Lissabon .
Het Portugese Instituut voor de Zee en Atmosfeer (IPMA) had een code rood waarschuwing gegeven met een NW wind met golven van zeven tot acht meter , die een maximale hoogte van 15 meter kon bereiken. Volgens onze bronnen hadden de personen in de jachthaven hen ook gewaarschuwd voor het slechte weer .
Al zeer vlug kwam de zeilboot in de problemen langs de kust en is gekapseisd . De boot werd , per toeval , gefilmd door iemand op het strand ( zie filmpje )
In eerste instantie zijn er drie lichamen ( twee mannen en een vrouw ) aangespoeld op het strand van Formosa Torres Vedras . Men heeft nog geprobeerd te reanimeren maar alle hulp kwam te laat . Er werd niet verder gezocht naar slachtoffers omdat , volgens de registratie in de haven , er slecht 3 bemanningsleden aan boord waren , aldus de AMN woordvoerder.
Niemand droeg een reddingsvest !!!

Ook het wrak van de zeilboot is op het strand aangespoeld en bij onderzoek van de Nationale maritieme autoriteit ( AMN ) is er nog een vierde vrouwelijke slachtoffer gevonden.

Wat deze personen bezielde om in deze extreme weersomstandigheden uit te varen moet nog onderzocht worden .

Ook is het absoluut niet te begrijpen dat niemand een reddingsvest droeg !!

Waarschijnlijk hebben ze , zoals veel schippers niet de correcte bronnen voor het weerbericht geraadpleegd en werden verast door het weer . Lees ook mijn artikel : Weervoorspelling versus weerbericht ?

Opmerking :
Zeiljachten kunnen stormen overleven als de bemanningsleden over voldoende kennis , ervaring en het nodige materiaal beschikken . Bij stormweer is het veiliger om diep op zee te varen en weg blijven de kust . 

Foto Visao en artikel https://visao.pt/atualidade/sociedade/2023-11-03-sobe-para-quatro-mortos-as-vitimas-do-naufragio-de-veleiro-ao-largo-de-santa-cruz/

 Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief