Over Nautinstruct | Verkoops & betalingsvoorwaarden

Varen in Griekenland - wat moet je weten !

Belangrijke informatie over varen in Griekanland.

GRIEKSE VLAGGriekenland heeft meer dan 6000 eilanden en ontelbare baaien. Mensen zijn er zeer vriendelijk en dankbaar. Overal zijn er restaurants en bars waar je lekker kan eten en drinken. De ligplaatsen in de stadshavens zijn er spotgoedkoop.

Vaarbewijs
De Griekse maritieme autoriteiten eisen dat er aan boord een schipper is met minstens een ICC, RYA Dayskipper practical of hoger plus een bemanningslid met minstens een competent crew certificaat of gelijkwaardig.
Opm.: Volgens sommige bronnen zou je sinds 2022 , moeten minstens een RYA Coastal moeten hebben.

Weer in Griekenland

Wees voorzichtig met de weerapps en voor betrouwbare weerberichten is het aan te raden om de website van de Griekse meteorologische dienst te raadplegen, zoals:

Op sommige plaatsen moet je rekening houden met valwinden (vooral in de buurt van hoge kliffen). Valwinden zijn moeilijk te voorspellen en kunnen menige schippers verassen.
Lees mijn artikel: Wat te doen bij harde wind?

Informatie over havens en aanmeerplaatsen .
Noodzakelijk informatie over de havens en ankerplaatsen vindt je o.a in de Greek Pilot boek en de diverse apps voorhanden – waaronder één van de bekendste inmiddels Navily is geworden, helpen bij het kiezen van de haven of aanmeerplaats. De inhoud van Navily wordt opgebouwd door andere zeilers. Neem die informatie soms met een korrel zout, maar in de meeste gevallen geeft ze een heel goed beeld waar je terecht komt.

Aanmeren in de havens
Aanmeren gebeurt op de meeste plaatsen door het anker uit te gooien en achteruit te varen naar de kade. Bij de minste dwarse wind is dit een ware uitdaging als je er geen ervaring meehebt. Ook de bemanning moet van wanten weten of de kans is groot dat het fout afloopt.
Het achterschip vastmaken op de kade kan een uitdaging zijn, zeker als er niemand in de haven aanwezig is om je te helpen. Met een beetje gelukt ligt er al een ander watersporter aan de kade, die bereid is om je te helpen. Uiteraard moet je de achtertros aan de windkant eerst vastleggen!
Als er werkelijk niemand aanwezig is, dan kan best een bemanningslid afstappen (wat ook niet overal mogelijk is).
Het vastmaken van de achterlijnen is aan ringen of bolders op de kade (soms kikkers).

 Ligplaats verlaten
Bij het verlaten van jouw ligplaats moet je rekening houden dat er grote kans bestaat dat je ankerketting boven dat van buurman (of overbuur ligt of omgekeerd). Ook kan je anker vastzitten aan een betonblok of hindernis op de bodem.
Goed nieuws is, dat er meestal duikers in de haven aanwezig zijn om je anker terug lost te maken (kost in Poros was 60€).
Doe zeker een beroep op deze duikers, want in sommige gevallen staan er zware boetes op, als je zelf zou duiken. Bvb in Hydra kost een duiker € 200, maar als men je betrapt op zelf duiken, loopt de boete op tot € 500). En Hydra is zodanig klein, dat men je zeker ziet duiken!
Er zijn heel veel stadskades waar je kan aanleggen, maar waar je mag aanleggen is koffiedik kijken. Er is ook niemand aanwezig om je te tonen waar je mag liggen en/of helpen met de touwen.
In het hoogseizoen zijn de havens vlug volzet en op voorhand een plaats reserveren is niet mogelijk (tenzij in sommige private havens).
Liggeld varieert tussen 5 € en 15 € per nacht in de stadshavens. Als er water of elektriciteit aanwezig is, dan is het apart te betalen (en soms duurder dan de ligplaats zelf).
In de private havens is het liggeld tot 10x duurder.
Opgelet : personen die het liggeld komen ontvangen moeten normaal een uniform dragen (T-shirt met logo van de havenautoriteiten). Zorg er altijd voor dat je een officieel betalingsbewijs ontvangt, want anders loop je de kans om twee keer te moeten betalen.
In grote privé jachthavens is het iets beter georganiseerd en betaal je rond de 50€ per nacht voor een 40voeter

Sanitair

Toiletten en douches zijn er meestal niet in de havens. Soms wel in de grotere privé havens, maar je moet je er niet teveel van verwachten.
Als je de toiletten aan boord gebruikt in de haven moet je in principe de vuilwatertank afsluiten (maar de meeste watersporters houden zich, helaas niet aan deze regel !).
Douches moeten dus ook op de boot genomen worden, wat geen goede zaak is voor het milieu.
Sommige restaurants, in de kleinere havens, bieden ook de mogelijkheid aan om te douchen voor een zeer kleine bijdrage. (vb Stavedo “Papa George” in Korfos of Taverna Michalis in Ermione)

Stadskad
e
Aan een stadskade aanleggen vol met restaurants en bars heeft zijn charme. Het is een gezellige sfeer van drukte, maar het nadeel is dat er ’s nachts niet rustig slapen is. De talrijke motorjachten, ferry’s en vissersboten (die meestal allemaal veel te snel varen) maakt dat het niet rustig liggen is. Bijzonder storend zijn ook de luidruchtige scooters die heel de nacht rondtoeren.

Ankeren
Ankeren in baaien in Griekenland is gratis. De populaire baaien zijn vlug volzet en is het aan te raden om te ankeren met een achterlijn, verbonden aan het land. Dit staat meestal ook garant voor een betere en gerustere nachtrust. Gebruik zoveel mogelijk veel ankerketting om goed vast te liggen.

Boot charteren

Er zijn honderden chartermaatschappijen in Griekenland en het is aan te raden om de reviews te lezen. Zowel lokalen als internationale maatschappijen.
Lees goed de voorwaarden, aarzel niet om vragen te stellen want er komen dikwijls nog “onverwachte” supplementen bij als je ter plaatse bent. Controleer je boot goed op voorhand op schade en (veiligheids-) uitrusting . Neem zoveel mogelijk foto’s om discussies te vermijden.
Goed opletten met koopjes!! Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook zo en kan je met een financiële kater achterblijven.
Een aantal chartermaatschappijen hebben ook een erkenning als RYA training center. Deze hebben dan meestal hogere kwaliteitseisen.

Bunkeren op het einde van de charterweek
Check voor je vertrek, hoe of waar je moet tanken op het einde van de charterweek. Het kan zijn dat je geen tankstation moet zoeken in de haven, maar dat je gewoon op jouw ligplaats moet aanmeren en dat er dan een tankwagen langs komt.

Lees ook : Wat je moet weten als je een spoed- of noodoproep maakt in Griekenland !

Andere tips, suggesties of opmerkingen? Laat het mij weten op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief