Over Nautinstruct | Verkoops & betalingsvoorwaarden

Hoe betrouwbaar is de GNSS - GPS ?

Is de informatie van de GNSS - GPS te betrouwen ?

gps foutenGlobal Navigation Satellite System ( GNSS )  beter bekend als  “GPS”  is een wonder van techniek  en als alles goed werkt kan de GNSS  een positie geven met een nauwkeurigheid van minder dan  3m. Helaas is dat slechts voor 95% betrouwbaar en dit betekent dat gemiddeld  1 op 20 posities niet precies zijn.

De gebruiker merkt daar meestal niets van en daarom vertrouwen veel mensen het systeem blindelings. Maar als je weet hoe het systeem werkt en  hoe zwak het is, dan is het duidelijk dat men een GNSS-informatie niet blindelings mag vertrouwen.

Een GNSS-ontvanger  berekent een positie op de aarde door  de “tijd” te meten dat een radiosignaal tussen de satelliet en de ontvanger onderweg is (er wordt dus geen hoek berekend, zoals veel gebruikers denken!).
Eén van de problemen is echter dat de (atoom)klokken van de satellieten en de  klok van de GNSS-ontvanger  niet gesynchroniseerd zijn. Een tijdsverschil van één miljoenste van één seconde  kan  dus een  verschil betekenen van 300m!

Andere mogelijke GPS-fouten zijn o.a :

  •     Klok parameters van de satellieten.
  •     Positie en baanparameters van de satellieten.
  •     Ionosferische parameters  die de voortplantingsnelheid van het radiosignaal beïnvloeden.
  •     Almanak met gegevens over de andere satellieten.
  •     Kwaliteit van de GPS ontvanger.
  •     Sofware fouten of defecte in de satellieten.
  •     Grote  HDOP (horizontale dilution of position) m.a.w een kleine  hoek van de satellieten onderling.
  •     Geomagnetische stormen (ook zonnestormen genoemd) .
  •     Invloed van externe stoorzenders op dezelfde frequentie als de GPS  (1,5 Ghz)  zoals GPS jammers via het internet te koop ..
  •     Weerkaatsingen op gebouwen of objecten .

Men probeert deze fouten recht te zetten door allerlei correctiesystemen in te schakelen  zoals DGPS , EGNOS, Waas ..
Er is echt niet veel nodig om een verkeerde positie te krijgen, hetgeen ook regelmatig gebeurt.

Verschillende  keren per jaar stel ik opnieuw vast dat ik volgens mijn GNSS Kaartplotter op het land aan het varen ben, aan de verkeerde kant van een boei ben,  op een rots zit enz..

GNSS  is het beste, snelste,  meestal nauwkeurigste en gemakkelijkste  hulpmiddel om te controleren waar je bent, maar het is  helaas nog  niet onfeilbaar.
Als je een waypoint aanmaakt en gebruik maakt van de Xtrack errorfunctie kan je ook controleren of je nog op de berekende koers bent.

Opgelet:  De GNSS / Xtrack error maakt geen correctie  voor de stromingen, met als gevolg dat niet alleen de weg die je moet afleggen waarschijnlijk veel langer zal zijn, maar vooral dat je op plaatsen komt waar je misschien niet wil zijn.

 Het zou ook slecht zeemanschap zijn om dit eenvoudig controlemiddel niet te gebruiken, maar de navigatoren  die de werking kennen,  weten dat het een zeer  fragiel systeem is , en dat men de informatie moet controleren door visuele controle,  door het maken van peilingen , door controle van dieptes , met radar enz.

Op voorhand een route planning maken op papier, zoals voorgeschreven door Solas V blijft dus noodzakelijk .

Tip: Als je de betrouwbaarheid van je GNSS / Kaartplotter systeem zelf eens wil  uittesten kan je je kaartplotter ’s nachts laten opstaan, terwijl je veilig aangemeerd bent. Schakel  de trackfunctie in en s’morgens  kan je vaststellen  waar je overal bent geregistreerd.

Lees ook ons artikel :

Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief