Over Nautinstruct | Verkoops & betalingsvoorwaarden

Zeventigjarige grootvader gered dank zij dertienjarige kleinzoon

 Dertienjarige kleinzoon red zeventigjaringe opa.

RNLIZeventigjarige opa gered dankzij dertienjarige kleinzoon
Op 23 september namen Henri en zijn grootvader deel aan een zeilwedstrijd in St Austell Bay op een 5 meter zeilboot. Om sneller te varen, hadden ze de spinnaker gehesen, maar door toenemende wind verloren ze de controle over de zeilboot. De opa viel overboord en de dertienjarige jongen bleef alleen op de boot, die niet onder controle was.

De dertienjarige Henri bleef kalm en kon de spinnaker snel verwijderen om de boot terug onder controle te krijgen. Helaas kon hij zijn grootvader niet meer zien in de golven. Hij besloot daarom een noodoproep te maken met de VHF-radio.
De Falmouth kustwacht stuurde onmiddellijk de RNLI reddingsboot ter plaatse, evenals een reddingshelikopter. De overboord geslagen man was ongeveer 200 meter verwijderd van de zeilboot, droeg gelukkig een reddingsvest en kon door de helikopter na twintig minuten uit het koude water worden opgepikt. Na controle in het ziekenhuis mocht de grootvader dezelfde avond terug naar huis.

Henri wist hoe de VHF-radio te gebruiken omdat zijn moeder recentelijk een VHF-cursus had gevolgd en omdat hij twee weken eerder het cursusboek had gelezen.

Op 25 november werden Henri en zijn familie uitgenodigd op het Fowey RNLI reddingstation om de gebeurtenis te bespreken. Hij was enorm verrast om een certificaat te ontvangen van de Chief Executive Mark Dowie van RNLI, ter erkenning van zijn moed en snelle reactie in een levensbedreigende situatie.

De grootvader is bijzonder trots op zijn kleinzoon, die eerst de controle over de zeilboot heeft gehouden en daarna een noodoproep heeft gedaan met de VHF-radio. Beter dan dat had niemand kunnen doen. Hij hoopt dat dit verhaal andere mensen inspireert om niet te twijfelen en de nodige stappen te ondernemen om iemands leven te redden.

(Foto en bron van het verhaal: RNLI)
Opmerking: Hier wordt nogmaals benadrukt hoe belangrijk het is dat alle opvarenden weten hoe de VHF-radio werkt, zelfs als ze geen operatorcertificaat hebben

Foto en bron van het verhaal RNLI

Opmerking :  Hier wordt nogmaals benadrukt hoe belangrijk het is dat alle opvarenden weten hoe de VHF-radio werkt, zelfs als ze geen operatorcertificaat hebben.

  Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief