Over Nautinstruct | Tarieven vaaropleidingen en advies

Vraag een gepersonaliseerde offerte voor speciale of langdurig projecten

Gevangenisstraffen en boetes voor schippers en uitbaters van boten .

Niet naleven van de veiligheidsregels, nalatig gedrag of niet voldoen aan de wetgeving kan verstrekkende gevolgen hebben, zowel voor de schipper als de uitbater en eigenaar van het schip.

maritieme rechtbank De maritieme rechtbank (MCA) heeft een lijst samengesteld van veroordelingen in 2023.

1. Op de rotsen: 
Jake Buchanan, 28 jaar oud, kreeg een boete van £16.000 opgelegd omdat hij met zijn 5-meter speedboot op de rotsen voer met 2 passagiers aan boord. De rechtbank beschuldigt hem van gebrek aan een goede uitkijk en het niet handhaven van een veilige snelheid.

2. Een boete van twee miljoen pond voor een dodelijk ongeval bij het aan boord gaan.
Het scheepsbedrijf Svitzer Marina werd veroordeeld tot het betalen van een boete van £2.136.711 wegens een dodelijk ongeval van een bemanningslid. Het bemanningslid gleed uit op een stootkussen en viel in het water nadat het schip van de kade was losgemaakt en hij probeerde weer aan boord te komen. De rechtbank beschuldigt het bedrijf van het ontbreken van veiligheidsprocedures die zijn aangepast aan de weersomstandigheden. De rechtbank oordeelde dat dit ongeval gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.

3. Dodelijk ongeval bij het overstappen.
Het scheepsbedrijf Mowi Scotland kreeg een boete van £860.000 voor een dodelijk ongeval in een viskwekerij. Een bemanningslid viel in het water tijdens het overstappen van een kleine werkboot naar een binnenvaartschip met platte bodem. Hij werd tussen de twee boten verpletterd en viel vervolgens in het water, met fatale gevolgen. De rechtbank beschuldigt het bedrijf van het ontbreken van veiligheidsprocedures en was van mening dat het ongeval voorkomen had kunnen worden.

4. Valse aangifte.
John Watson, 53 jaar oud, een commerciële visser met een klein vissersschip, kreeg een boete van £7.000 omdat hij een valse aangifte had gedaan met betrekking tot de registratie van zijn schip.

5. Dodelijk ongeval op een roeiboot.
Simon Chalk, 51 jaar oud, schipper en eigenaar van een roeiboot, kreeg een werkstraf van 150 dagen en een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel vanwege een dodelijk ongeval op de Atlantische Oceaan. Met 8 personen probeerden ze een recordpoging te doen door de Atlantische Oceaan over te steken in 32 dagen. Dhr. Chalk werd veroordeeld wegens het ontbreken van een veiligheidsbriefing, onvoldoende training aan boord van de roeiboot, gebrek aan kennis van veiligheidsmateriaal en het ontbreken van veiligheidstraining, zoals een zee-survivalcursus.

6. Drie jaar gevangenisstraf voor dodelijk ongeval met een speedboot door een aanvaring met een boei.
Dhr. Morgan George Smith, 21 jaar oud, schipper van een snelle RIB, kreeg een effectieve gevangenisstraf van 3 jaar. Hij voer 's nachts met hoge snelheid tegen een boei. Door de impact werd een passagier uit de boot geslingerd en niet meer teruggevonden. De rechtbank beschuldigt hem van grove nalatigheid die heeft geleid tot een dodelijk slachtoffer.
 Klik hier voor het volledig artikel van het ongeval 

Bron : Maritime Coast Guard Agency 

Nog een dodelijk ongeval met een RIB.
Michael Howley, 52 jaar oud, eigenaar van de speedboot en het bedrijf Seagoz dat zeetochten organiseert, werd door de rechtbank veroordeeld vanwege een gebrek aan een veiligheidsmanagementplan. Schipper Michael Lawrence, 55 jaar oud, werd veroordeeld voor het gebrek aan een goede uitkijk. Ze voeren met hoge snelheid tegen een boei. De 15-jarige passagier Emily Lewis werd door de schok tegen de reling van de voorstoel geslingerd en overleed aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Emily had de tocht met de RIB als verrassingscadeau van haar ouders gekregen. Beiden kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 weken en moeten 125 uur gemeenschapsdienst uitvoeren, evenals £1000 gerechtskosten betalen.

Klik hier voor het volledig artikel : Nog een dodelijk ongeval op een Rib

Nederland en België.
Ook in Nederland en België worden schippers en eigenaars/uitbaters regelmatig veroordeeld door de rechtbanken, maar daarvan heb ik geen lijst.

Op mijn webpagina “ hoe het niet moet “ vind een je lijst van ongevallen en wat men er kan uit leren .

Met dit artikel hoop ik schippers, uitbaters en eigenaars te motiveren om de voorschriften en veiligheidsregels na te leven.

Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief