Over Nautinstruct | Tarieven vaaropleidingen en advies

Vraag een gepersonaliseerde offerte voor speciale of langdurig projecten

Drama op zeilboot nipt vermeden

Miraculeuze redding van schipper en bemanning.

seaking crossMaandag avond rond 19u is er op het nippertje een drama vermeden in de buurt van Oleron ( regio La Rochelle ) Twee reddingen moesten plaats hebben voor dezelfde zeilboot .
Een zestigjarige schipper van een 10m zeilboot was over boord gevallen in golven van 4m en windkracht 6 tot 7 bft . Water temperatuur was 14 graden
De schipper was gaan varen met 3 personen die geen zeilervaring hadden .
Nadat de schipper over boord was gevallen wist niemand van de opvarende hoe de VHF /DSC radio te gebruiken en/of de zeilboot te besturen
Een van de opvarende heeft met zijn GSM zijn echtgenote opgebeld die op haar beurt die de brandweer heeft verwittigd , die dan weer de Franse maritieme reddingsdiensten CROSS heeft verwittigd.
Een Mayday relay werd in de regio verzonden en een zeilboot is naar de schip in nood gevaren om in de buurt te blijven totdat de reddingsdiensten ter plaatse waren . Bij 4m golven kon hij sowieso niet veel doen .
De schipper werd na 30 minuten gevonden door de reddingshelikopter . ( het was al donker en we weten niet of hij een reddingsvest droeg , maar we vermoeden van wel ) . Hij was bij bewustzijn, in schok en met onderkoelverschijnsels naar het hospitaal in La Rochelle overgebracht.
Omdat geen van de opvarende zeilervaring had , was de zeilboot zonder schipper op drift en dreigde op de rotsen te lopen . Een reddingsboot van de SNSM werd ook ter plaatse gestuurd en een redder slaagde erin om aan boord te kruipen , de zeilen los te maken en de boot op sleep naar de haven te brengen.
Het is met zeer veel geluk dat iedereen kon werden gered .

Omdat niemand aan boord wist hoe de VHF/DSC radio te gebruiken om een noodbericht te sturen is er veel kostbare tijd verloren en dit kon het leven gekost hebben van de schipper .
Het is van groot belang dat alle volwassen personen aan boord weten hoe ze , in geval van nood , de VHF radio moeten bedienen : lees ook safety briefing

Waarom de schipper is uitgevaren , met onervaren personen , in 6 Bft en 4m golven is niet te vatten .

Bron : Voiles et voiliers 

 Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief