Belgische zeiler in nood op de Atlantische Oceaan
Een 50jarige zeiler uit Sint Niklaas was, solo, met zijn zeilschip Janili op de terugweg van Uruguay naar Europa.
Op 300 mijl van de kust begon het schip water te maken. De zeiler kon het water niet snel genoeg wegpompen en maakte tevergeefs een noodoproep met zijn noodbaken.
Welk type van noodbaken dit was, vind ik in de verschillende berichtgevingen niet terug.
Wel heb ik kunnen vaststellen dat het zeiljacht Janili niet geregistreerd is/was bij de ITU (International Telecommunications Union).
Als de GMDSS toestellen (VHF/DSC & EPIRB) niet geregistreerd zijn bij het ITU, beschikken de overheden niet over de (juiste) informatie om gepast te kunnen reageren.
De schipper contacteerde zijn vriendin dmv van zijn satelliettelefoon en zij kon het MRCC in Oostende verwittigen.
De procedure wil dan dat het MRCC contact opneemt met de dichtstbijzijnde reddingsdiensten. Het MRCC stuurde een “area call “ via Inmarsat, waarbij alle koopvaardijschepen in de buurt een veiligheidsbericht krijgen. Koopvaardijschepen zijn verplicht hierop te reageren. Een Engels vrachtschip werd ter plaatse gestuurd.
Deze kon,een dag later, de schipbreukeling veilig oppikken.
We kennen niet alle details van dit incident, maar kunnen enkel het volgende advies geven:
- Lange “solo” zeiltochten zijn af te raden en bovendien in strijd met de Regel 5 van het Internationaal Aanvaringsreglement;
- Zorg ervoor dat je schip zeewaardig en technisch in orde is (eventueel laten inspecteren door een erkende scheepsexpert);
- Doe een proefvaart na een herstelling (of winterberging) al dan niet vooraleer een lange tocht te ondernemen;
- Inspecteer elk uur de bilges om insijpelend water tijdig te ontdekken;
- Zorg ervoor om voldoende pomp capaciteit aan boord te hebben. Een extra pomp bij een oceaantocht is geen overbodige luxe ;
- Voor oceaantochten rust je best je schip uit met Long Range GMDSS apparatuur. Ze hebben het voordeel om voorzien te zijn van een “distress” knop en zijn aangesloten op de batterijen van het schip. Zorg ervoor dat je EPIRB en alle radiocommunicatieapparatuur op een correcte manier geregistreerd zijn. Veronderstel niet dat iemand anders dit voor jou gedaan heeft.
- Maak een inventaris van alle plaatsen waar water het schip binnen kan komen;
- Als er toch water binnenstroomt, stop de boot en start onmiddellijk de motor (als de batterijen onder water staan zal dat niet meer mogelijk zijn)
- Zorg voor materiaal om eventuele lekken te dichten. Wees voorbereid op een worst case scenario
Lees ook :
- Is je schip zeewaardig ?
- Aanbevolen uitrusting voor motor en zeiljachten
- Help mij boot is aan het zinken
Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com