Een reddingsvest is werkelijk van levensbelang als men per ongeluk in het water terechtkomt
Waarom zou ik een reddingsvest dragen als ik kan zwemmen?
Dat een reddingsvest je doet drijven weet iedereen, maar meestal vergeet men dat de drenkeling, ook als hij bewusteloos is, met het hoofd boven water moet drijven. Hiervoor zijn reddingsvesten van minstens 150 Newton noodzakelijk.
Er zijn minstens vijf goede redenen om een reddingsvest te dragen als je gaat varen:
1. Zichtbaarheid:
Zelfs de beste schipper ter wereld kan iemand niet redden die hij niet kan vinden. Een persoon in het water is na honderd meter al moeilijk te zien. Golven, regen, mist en tegenlicht verminderen de zichtbaarheid nog verder.
’s Nachts is het uiteraard nog veel moeilijker om iemand terug te vinden zonder reddingsvest. Reflectoren zorgen ervoor dat het licht van een zoeklamp weerkaatst. Reddingsvesten moeten zijn uitgerust met een lampje dat automatisch begint te werken bij contact met water.
Opgelet: Dit lampje moet vaak apart worden aangeschaft, en dit wordt dikwijls over het hoofd gezien.
2. Cold shock:
Ook in de zomer is het water op zee zelden warmer dan 21°C. Door het plotse temperatuurverschil tussen het lichaam en het water ontstaat dikwijls een “cold shock “ waardoor de persoon hyperventileert, gedesoriënteerd raakt en meestal niet in staat is om te zwemmen. Dit is de belangrijkste oorzaak van overlijden bij mensen die in het water vallen. Klik hier voor mijn artikel over Cold shock
3. Onderkoeling:
Om onderkoeling tegen te gaan, is het belangrijk om niet te zwemmen en een foetushouding aan te nemen (ook wel de HELP-positie genoemd). Dit is echter bijna onmogelijk zonder reddingsvest.
Zwemmen versnelt de onderkoeling omdat je energie verbruikt en continu het water rond je lichaam ververst. Zelfs goede zwemmers kunnen in zeewater met kleren aan hooguit een paar honderd meter zwemmen.
Bij een daling van slechts 3°C onder onze normale lichaamstemperatuur (37°C) spreken we al van onderkoeling.
4. Bewusteloosheid:
Je kunt in het water belanden doordat je bent uitgegleden of misschien de giek tegen je hoofd hebt gekregen. De kans is groot dat je bewusteloos in het water terechtkomt.
Ook als je bij hoge snelheid, bijvoorbeeld van een motorboot, in het water valt, kan de schok enorm zijn, met bewusteloosheid als gevolg.
Zonder reddingsvest van minimum 150N zul je waarschijnlijk op je buik drijven en binnen enkele minuten verdrinken.
Een reddingsvest van 150N is ontworpen om een persoon direct op zijn rug te draaien. Hierbij is een kruisband van cruciaal belang, omdat deze ervoor zorgt dat de persoon sneller op zijn rug kantelt.
Als de persoon op zijn rug ligt, houdt de kruisband het hoofd verder boven het water.
5. Gezichtsbeschermer (sprayhood):
Een gezichtsbeschermer heeft twee belangrijke functies:
- Bescherming tegen inademen van zeewater:
Een drenkeling met een reddingsvest draait automatisch met zijn gezicht in de wind. Golven kunnen tegen zijn gezicht slaan, waardoor hij beetje bij beetje zeewater inademt. Zeewater in de longen is gevaarlijk en kan zelfs leiden tot verdrinking, ook met een reddingsvest aan. Een gezichtsbeschermer voorkomt dit. - Vertraging van onderkoeling:
Een nat hoofd in de wind koelt het lichaam snel af. Een gezichtsbeschermer werkt als een windstopper en vertraagt de onderkoeling. De warme lucht die je uitademt, blijft onder de beschermer hangen en gaat niet direct verloren.
Een gezichtsbeschermer op een reddingsvest is meestal optioneel, maar het verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk als je in het water terechtkomt.
Zware zeilkledij.
Met zware waterdichte zeilkledij, is het zeker aan te raden om reddingsvesten te gebruiken met een drijfvermogen van 275N.
Dit groot drijfvermogen zorgt ervoor dat een bewusteloze drenkeling automatisch en snel kantelt om zo het hoofd boven water te hebben .
Opmerking : Met zware kledij in het water liggen ben je niet zwaarder of naar beneden gezogen !!
Het is omgekeerd, zware kledij zorgt voor extra drijfvermogen en je loopt het risico om niet automatisch op je rug te draaien als je bewusteloos bent .
Bekijk ook het filmpje van de RYA ivm correct dragen van een reddingsvest
Lees verder: Welke reddingsvesten het beste zijn, vind je op deze link