De kosten en het milieu zijn voldoende redenen om zuinig om te gaan met brandstof op je vaartuig.
Je kunt brandstof besparen op verschillende manieren:
Welk soort boot ? Is je boot een waterverplaatser, een halfglijder of een planerende boot?
Waterverplaatser boot
Waterverplaatser boten duwen het water voor zich uit, zoals zeilboten en kanaalboten. Deze categorie boten heeft een rompsnelheid. De rompsnelheid is de maximale snelheid waarbij het verbruik efficiënt is (snelheid-verbruik verhouding). Als je sneller vaart dan de rompsnelheid, graaf je jezelf als het ware in en kom je dieper in het water te liggen. Door dieper te liggen, creëert de romp meer weerstand door wrijving en verbruik je meer brandstof. Het verschil is aanzienlijk.
Bijvoorbeeld : een boot die sneller vaart dan zijn rompsnelheid kan tot 50% meer verbruiken. De rompsnelheid van een waterverplaatser kan worden berekend met de volgende formule: Rompsnelheid = 1,34 x √ lengte van de romp (in voet) in het water.
Een boot met een romplengte van 34ft in het water zal dus een rompsnelheid hebben van maximaal 8 knopen. Op motor, sneller varen dan 8 knopen is dus niet efficiënt ( zie onze test )
Halfglijder boot:
De halfglijder motorboot heeft een aangepaste romp die gedeeltelijk planeert bij de juiste snelheid. Een groot deel van de motorkruisers behoort tot deze categorie. Hier moet je kijken naar de technische specificaties en aanbevelingen van de ontwerper.
Hun kruissnelheid is meestal onder de 15 knopen
Snelle planerende boten:
Snelle motorboten gaan vanaf een bepaalde snelheid planeren (meestal rond de 18 knopen). De romp steekt half uit het water, heeft minder wrijving en is dus meer brandstofefficiënt. Hun snelheid is dus niet beperkt; hoe meer vermogen, hoe sneller ze kunnen gaan.
Let op: ook boven 20 knopen stijgt het brandstofverbruik exponentieel.
**Tip:** Bij planerende boten is het zeer belangrijk om deze correct te trimmen. Dit zal niet alleen de zichtbaarheid verhogen, maar ook wrijving in het water verminderen en minder brandstof verbruiken.
**Opgelet:** Voor een planerende boot die traag vaart, gelden dezelfde regels als voor een waterverplaatser. Een snelle boot is dus brandstofefficiënt als hij niet sneller vaart dan zijn rompsnelheid of in planerende snelheid.
Hoeveel verbruikt een planerende motorboot?
Als vuistregel kun je stellen dat een motorboot op kruissnelheid 1 liter per 10 pk verbruikt. Een motorjacht van 2x 400 pk zal dus gemiddeld 80 liter per uur verbruiken.
Onze test : We hebben dit proefondervindelijk getest met een recente 34ft motorboot ( zie beeld van brandstofverbruik )
- Aan een snelheid va 8 knopen verbruikt de boot van 3,1 liter per mijl
- Aan 9 knopen is dat 4,1 liter per mijl – voor 12% hogere snelheid verbruiken we 30% meer
- Aan 10 knopen is dat 4,8 liter per mijl – voor 20% hogere snelheid verbruiken we 50% meer
- Aan 20 knopen, op het moment dat we boot begint te planeren valt het verbruik terug op 3,5 liter per mijl
- Boven 25 knopen stijgt het verbruik opnieuw
Conclusie : op onze testboot was varen aan een snelheid tussen 8 en 20 knopen of boven 25 knopen is niet efficiënt in diesel verbruik
Wat kan nog het verbruik van brandstof beïnvloeden?
- Hou rekening met de stroming en wind. Tegen de stroom varen is het slechtste dat een schipper kan doen. Een stroom is gemiddeld 1,5 knopen. Als je met de stroom meevaart, zal je 1,5 knopen sneller varen. Niet echt spectaculair, zou je zeggen. Maar het verschil tussen tegen en met de stroom varen is wel 3 knopen en dat is wel de moeite. Voor een zeilboot is dat de helft van zijn kruissnelheid. Voor een 12 meter planerend motorjacht dat van Nieuwpoort naar Antwerpen vaart met stroming is dat een verschil van ongeveer 80 liter diesel.
- Tegen de wind varen zal uiteraard ook het schip vertragen, maar soms heeft men geen keuze.
- Een romp met aangroei zal meer wrijving in het water veroorzaken, je vertragen en niet alleen meer brandstof kosten maar ook je motor zwaarder belasten.
- De juiste schroef of schroeven moet ervoor zorgen voor een correct rendement en mag niet geïmproviseerd worden. Raadpleeg hiervoor de specificaties van de fabrikant.
- Een goed onderhouden dieselmotor zal niet alleen minder vaak in panne vallen, maar ook minder vervuilen, brandstof verbruiken en langer meegaan.
Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com