Deze titel kan zowel letterlijk als figuurlijk worden opgevat.
Een paar weken geleden werd ik gevraagd om praktijkopleiding te geven op een zeiljacht dat een eigenaar pas had gekocht. Het zeiljacht was een 50-voeter van een toonaangevend merk, ongeveer 5 jaar oud, volledig uitgerust met alle mogelijke opties inclusief generator, airconditioning, een rolgrootzeil in de giek, elektrische lieren, teakdek, code zero, spinnaker, enzovoort, met een nieuwwaarde van €1.000.000.
We maakten een afspraak en ik vroeg van tevoren per e-mail of de veiligheidsuitrusting aanwezig was. De klant antwoordde dat hij geen problemen verwachtte, omdat de boot was opgeleverd in het bijzijn van een expert die eerder voor het merk had gewerkt. De boot was gekocht in België en door een delivery schipper overgebracht naar Tenerife. Tot zover geen problemen.
Na aankomst en kennismaking vroeg ik de trotse eigenaar om de veiligheidsuitrusting te tonen.
Hier zijn onze bevindingen:
- - EHBO-kist: niet te vinden
- - Automatische reddingsvesten: geldigheid verlopen
- - Automatische lichten op de reddingsvesten: niet aanwezig
- - Reddingsvlot: geldigheid verlopen
- - Noodvuurpijlen: niet te vinden
- - VHF-radio: aanwezig maar de MMSI niet gewijzigd naar de nieuwe eigenaar
- - EPIRB: niet geregistreerd
- - Brandblussers: geldigheid verlopen
- - Flexibele gasslangen: geldigheid verlopen
- - Noodroer: niet te vinden
- - Veiligheidslijnen in de gangboorden: niet aanwezig
- - Pilotboek van de regio: niet aanwezig
De eigenaar was verbijsterd, want hij had volle vertrouwen in zijn "expert". Hij maakte regelmatig tochtjes op de Atlantische Oceaan met zijn echtgenote en twee tieners aan boord, die zich ook van geen kwaad bewust waren.
De vlaggenbrief was nog niet aangevraagd, dus ook de radiovergunning niet.
Toen vroeg ik naar de verzekering - de nieuwe eigenaar dacht dat hij een Duitse verzekering had via een Belgische makelaar maar kon de polisdocumenten niet vinden.
Dat een nieuwe eigenaar niet goed op de hoogte is, kom ik helaas regelmatig tegen. Hij is wel in het bezit van een Belgisch vaarbewijs, maar in de Belgische examens en opleidingen wordt er veel te weinig aandacht besteed aan veiligheid aan boord.
Het is onbegrijpelijk dat de boot van België naar Tenerife werd overgebracht door een delivery schipper zonder veiligheidsuitrusting en boorddocumenten. Dit is een tocht van 1.700 mijl, waarbij men minstens 15 dagen onderweg is, inclusief een oversteek van de Golf van Biskaje. Wie de delivery schipper was, weet ik niet en of hij dit officieel deed of aan een "vriendenprijsje". Wat ik wel weet, is dat hij (bewust of onbewust) enorme risico's heeft genomen door zonder veiligheidsmateriaal en geldige papieren, met een bemanning deze oversteek te maken. In geval van een ongeval zijn de juridische gevolgen voor de schipper niet te onderschatten.
Ook bij een ongeval zal de verzekering zich terugtrekken wegens nalatigheid.
Moraal van het verhaal:
- Toekomstige eigenaars, doe een beroep op echte experts en professionals in de jachtwereld en vraag altijd naar hun kwalificaties en referenties.
- Aan de bemanning of opstappers die mee willen varen tijdens een overdracht, lees het volgende artikel: "Schipper, mag ik meevaren?"
Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com