Een boottocht op zee loopt slecht af - 3 volwassen en 1 kind van 13j komen om
In de buurt van Troia, Grandola (ten zuiden van Lissabon), huurde een 62-jarige man een 6,5 meter lange motorboot om te gaan vissen, vergezeld door 3 volwassenen en een 13-jarig kind.
Op 7 april vertrokken ze zeer vroeg in de ochtend. De buitentemperatuur was 15°C en het water 13°C. (Lees ook mijn artikel over cold water shock.)
Terwijl ze op zee waren, werden de golven steeds hoger en besloot de man terug te keren naar de haven . Het gebied staat bekend om de brekende golven door ondieptes.
Rond 07:00 uur, op ongeveer 1,5 mijl van de kust, kapseisde de boot door een golf en zonk meteen. Behalve de 13-jarige jongen droeg niemand een reddingsvest.
De Maritieme politie ontving de melding drie uur later, om 10:05 uur. De maritieme reddingsdiensten hebben met boten, een helikopter en een vliegtuig gezocht naar overlevenden.
De 62-jarige schipper werd levend teruggevonden. Een volwassen man van 41 jaar en de jongen van 13 jaar oud werden levenloos aangetroffen. De jongen droeg wel een reddingsvest, maar helaas kwam alle hulp voor hem te laat. Het type reddingsvest dat de jongen droeg, is niet bekend, maar het zou minstens 150N moeten zijn om een bewusteloze persoon op zijn rug te draaien en de luchtwegen uit het water te houden.
De zoek- en reddingsoperaties werden om 20:00 uur stopgezet en de twee andere volwassenen zonder reddingsvest (twee broers van 21 en 23 jaar oud) werden niet gevonden.
De motorboot van 6,5 meter is van het merk Quicksilver met de naam "Lingrinhas", geregistreerd in Gdansk en vaart onder de Poolse vlag. De boot heeft een CE-RCD keuring D. Een boot met een CE-RCD keuring D is bestemd voor beschutte wateren waar de verwachte golfhoogte niet hoger is dan 2 meter. Men kan zich dus afvragen of dit type boot wel geschikt is om op de Atlantische Oceaan te varen.
Filmpje van de gezonken boot klik hier
Wat kunnen we leren uit dit dramatische ongeval:
- Draag altijd reddingsvesten (ook langs de kust). Lees ook: Wat elke schipper moet weten over reddingsvesten.
- Is de boot geschikt om op zee te varen? Lees ook: Hoe zeewaardig is je boot?
- Zorg voor voldoende communicatiemiddelen. Een draagbare VHF-radio had waarschijnlijk levens kunnen redden. Ook een GSM in een waterdichte hoes had misschien kunnen helpen, evenals vuurpijlen.
- Investeer in een PLB. Lees ook: Het verschil tussen PLB en EPIRB.
- Kijk naar de officiële maritieme weerberichten. Lees ook: Weervoorspelling versus weerbericht?
- Onderschat je verantwoordelijkheid als schipper niet .