Zeilen in Frans-Polynesië
De twee eerste weken van oktober ben ik gaan zeilen in de Benedenwindse Eilanden van Frans-Polynesië. Frans-Polynesië ligt ergens in de midden tussen Zuid-Amerika en Australië in de zuidelijke Stille (of Grote) Oceaan. Het ligt 15° onder de evenaar. Het is een land onder Frans protectoraat en bestaat uit 118 eilanden waarvan 67 bewoond. De officiële taal is Frans en ze hebben hun eigen munt, de CPF Franc (XPF)
Wij zeilden in de Benedenwindse Eilanden, namelijk: Bora Bora · Huahine · Maupihaa · Maupiti · Raiatea · Tahaa · Tupai.
Het is een wonder van de natuur met een paradijselijk effect dat aan de Bounty eilanden doet denken. Deze vulkanische eilanden zijn volledig omringd door koraalriffen opgebouwd vanuit honderden meters diep tot juist onder de zeespiegel, waardoor er een lagune ontstaat met ondiep azuurblauw water met lokale riffen en mini eilandjes. Oceaangolven slaan continu over de riffen wat een extra dimensie geeft.
In het kristalhelder water leven er talrijke kleurrijke en tropische vissen rond de riffen. Deze zijn een streling voor het oog.
De witte zandstranden met palmbomen (ook op de mini-eilanden) doen je de Robinson Crusoe in je opborrelen.
Het is een prachtige natuur met dichtbegroeide vegetatie, fruitbomen, veel bloemen, parelwitte stranden, azuurblauwe zee en veel zon (maar ook regelmatig regen).
Weer
De temperatuur tijdens de dag was gemiddeld 25 graden Celsius met zeer veel zon en ‘s nachts een zachte 20 graden. Het is daglicht tussen 06:00 en 18:00. De wind komt hoofdzakelijke uit het oosten en zuidoosten met een kracht tussen 4 en 6 Bft . Bijna elke dag hadden we een of meerdere regenbuien , die maar een paar minuten duurden. Het zeewater was aangenaam warm om te snorkelen, wat we ook elke dag hebben gedaan.
Lokaal bevolking en infrastructuur
De lokale bevolking is goedlachs, supervriendelijk mensen en zeer behulpzaam . Wifi is er beperkt beschikbaar en meestal traag. Er zijn zeer weinig bankautomaten en ze aanvaarden niet overal euro’s of kredietkaarten. Bijzonder goedkoop is het leven er niet. Het eten op restaurant koste gemiddeld €50 per persoon. De supermarkten zijn redelijk goed uitgerust.
Er zijn geen jachthavens om aan te meren. Enkel meerboeien of je kan ankeren (wat niet overal is toegestaan). Boeien waren overal gratis, behalve in Bora Bora waar we €30 per nacht moesten betalen.
Er was zeker geen overrompeling van toeristen in de steden of dorpen. Ik vermoed dat de meeste toeristen zich bevinden in de resorts langs het water. Ook op het water was het vrij rustig
Bora Bora is supermooi (zoals de andere eilanden) maar we hadden het iets mondainer verwacht. Maupiti was het mooiste eiland, maar met een “gevaarlijke” niet altijd toegankelijke ingang.
Boot en bemanning
Boot was een 45ft zeilcatamaran van 2018 en mijn bemanning bestond uit 3 koppels waarvan 2 met goede zeilervaring en RYA Coastal skipper kwalificatie. Eén koppel had wel wat ervaring, maar heeft nooit een formele opleiding gevolgd. De sfeer was goed en de taakverdeling ging vlot.
Ondanks dat we de zeilcatamaran hadden geboekt bij een internationale maatschappij was de kwaliteit een ontgoocheling.
Een opsomming:
- De geldigheidsdatum van veiligheidsuitrusting zoals de automatische reddingsvesten , brandblussers , reddingsvlot , de EHBO kist was al meer dan een jaar vervallen. Toen ik hierover bij de check-in, een opmerking maakte vielen ze uit de lucht.
- De MMSI was niet in de VHF geprogrammeerd met als gevolg dat de “distress” knop niet werkte.
- Het noodbaken EPIRB is aanwezig, maar niet geregistreerd.
- Zeekaarten waren, volgens mij, een zwartwit fotokopie van historische kaarten en helemaal niet bruikbaar om te navigeren. De schaal is onbekend, alsook de WGS, de uitgiftedatum, de diepte-informatie , de magnetische variatie , enz ...
Ze hebben een eigen pilotboek gemaakt dat redelijk goed is, maar de foto’s en tekeningen zijn van slechte kwaliteit en zo goed als onbruikbaar. Informatie moet ook nog geüpdatet worden.
Er waren ook een aantal technische problemen:
- Lek van water en olie in het stuurboord motorcompartiment.
- Abnormale trillingen (storend geluid) aan stuurboordmotor op 2000 toeren veroorzaakt door speling in het roermechanisme.
- Continu batterijalarm op de stuurboordmotor boven 1500 toeren. Als ik de chartermaatschappij hierover aanspreek dan zeggen ze dat het een bug is, maar ze hebben er niets aan gedaan.
- Elektrische kast met aansluitingen is open, in beide motorcompartimenten. Het deksel lag ernaast ☹ . Het is dus niet verwonderlijk dat er valse alarmen zijn.
- Elektrische winch draait zeer stroef door gebrek aan onderhoud.
- Reef twee lijn is totaal versleten en klaar om het te begeven.
- Kraanlijn is beschadigd en hersteld met tape.
Per toeval vond ik een ringmap met de check-out rapporten en kon vaststellen dat verschillende problemen al meer dan 6 maand oud zijn en wekelijks gemeld worden door de huurders.
De boot was niet echt grondig gepoetst en elke dag vonden we kakkerlakken in de schuifladen van de kombuis. Mijn beklag hierover , zei de chartermaatschappij dat dit normaal is in de tropen.
Onthaal, briefing, check-in & check-out
We werden warm onthaald in de kantoren van de chartermaatschappij. Bij de check-in werden de meeste onderdelen van de boot doorlopen en getest.
De briefing van de chartermaatschappij was goed, alhoewel men gemakkelijk belangrijke informatie mist door de overvloed aan uitleg.
De check-out was ook gemoedelijk, zonder noemenswaardige problemen.
Navigeren
De eilanden liggen oostwest waardoor er maar gedeeltelijk kon gezeild worden. Zonder het gebruik van de motoren zouden we de dagelijkse deadline niet gehaald hebben. De golven op de grote oceaan waren gemiddeld twee meter hoog.
Binnen de eilandengroepen is het navigeren zeer verraderlijk door de verborgen riffen. Goed licht is belangrijk om de kleuren van het water te gebruiken om de koraalriffen te vermijden en uit ondiep water te blijven. Dat is de reden dat er niet mag gevaren worden voor 07:00 en na 17u. Ook goed opletten als men vaart met tegenlicht of in de regen.
Meerboeien waren aanwezig, maar weinig zichtbaar en moeilijk te vinden. Hierbij kwam de Navionic elektronische kaart op de tablet goed van pas. Op de vaste kaartplotter van de boot zijn de meerboeien niet vermeld.
Een grote tablet met elektronische zeekaarten (zoals Navionics) is zeker een meerwaarde als aanvulling op de GNSS kaartplotter van de boot.
Sommige gebieden zijn niet “surveyed” en moet men “op zicht” tussen de riffen varen. Aan de kleur van het water kan je de ondieptes zien. Ondanks dat er iemand op de uitkijk stond en we de nodige voorzorgen hadden genomen, zijn we op een rif gevaren tijdens het zoeken van een meerboei van een restaurant. We voeren aan minimumsnelheid en buiten een paar krassen op de onderwater romp hadden we geen grote schade.
Sommige riffen zijn verticaal in een paddenstoelvorm, waardoor je een rif kan raken ook al ben je in 5 meter diepte of meer.
Ook in de “surveyed” gebieden moet men goed uitkijken en met de nodig voorzichtigheid navigeren.
Een kajak huren is zeker een meerwaarde om de eilanden te bezoeken die niet bereikbaar zijn met de boot
Ankeren en meerboeien
Ankeren gebeurd meestal in ondiep water met zand of modder, maar men moet goed opletten dat het anker zich niet vastzet onder één van de talrijke riffen.
Helaas was er geen markering op de ankerketting waardoor men nooit exact weet hoeveel ketting er in het water ligt.
Boeien waren meestal gratis en we hadden geen probleem om een vrije boei te vinden (behalve aan de yachtclub van Bora Bora).
Bijboot
De bijboot was noodzakelijk om naar het restaurant te gaan of boodschappen te doen . Alhoewel deze zo goed als geen diepgang heeft, z ijn we meerdere keren ’s nachts aan de grond gelopen ( gelukkig zonder schade )
Mijn tips :
- Informeer goed bij de chartermaatschappij wat inbegrepen is
- Zorg voor je eigen zeekaarten op grote schaal
- Breng je eigen pilotboek
- Breng je eigen tablet met elektronische zeekaarten
- Verken de tocht naar het land met de bijboot tijdens de dag bij goed licht om te vermijden dat je ’s nachts in ondiep water terecht komt . Zorg ook dat je boot goed verlicht is ’s nachts om hem gemakkelijk terug te vinden tussen de andere boten die voor anker ( of aan een boei ) liggen .
Foto’s met de nodige commentaar vind je op deze link: https://www.facebook.com/eddy.coenen.73/posts/pfbid024uSGTKZkZcnzgu3omHqZMurwNCV7eY4L7WAcJLyDUHH41GwR8NvYRadsUeCXrjXxl
Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com