Tips om veilig mee te varen als bemanning of opstapper .
Meevaren als opstapper/bemanning kan een zeer leuke ervaring zijn, je maakt vrienden voor het leven maar als je niet oppast kan het ook dik tegenvallen.
Wat zijn de risico’s om met mensen mee te varen op zee die je niet kent? Als het je niet bevalt, kan je niet zomaar afstappen. Voorzichtig zijn is dus de boodschap.
Voor dagtrips is het risico eerder beperkt, maar voor lange tochten moet men toch even nadenken over :
- Wat is de ervaring van de schipper? Welke kwalificaties heeft hij/zij? De schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid en hiervoor is kennis en ervaring noodzakelijk.
- Hoe is het karakter van de schipper? Zijn er andere opstappers die hem kennen of ervaring met hem hebben? Als je te maken hebt met een bullebak, agressieve of onaangename schipper zal de tocht zeer lang lijken.
- Is de boot in goede staat? Oogt de boot veilig? Is de boot goed georganiseerd?
- Geef de schipper een safety briefing voor vertrek?
- Vraag om het veiligheid materiaal te zien en controleer op vervaldag . Dit is je volste recht . Lees ook : Aanbevolen uitrusting op zee
- Zijn er andere opstappers aanwezig?
- Met hoeveel personen wordt de tocht ondernomen? Kan je op voorhand kennis maken met de rest van de bemanning?
- Welke taken worden er van je verwacht? Kan je deze taken aan ?
- Wie is de tweede in bevel ?
- Wat is de taal aan boord? Is het een mengeling van nationaliteiten? Als de schipper en de rest van de bemanning een taal spreken dat je niet machtig bent, dan zal je je heel eenzaam voelen.
- Wat zijn de regels ivm het alcohol- of drugsgebruik. Ik zou zeker met niemand meevaren als er geen nul tolerantie is. Onderweg een feestje bouwen , kan best leuk zijn , maar is wel levensgevaarlijk.
- Welke slaapplaats is er voorzien? Ben je bereid in het salon te slapen of met iemand een kajuit te delen?
Vooraleer je een lange tocht onderneemt is het zeker nuttig om aan de schipper te suggereren eens een dagtrip te ondernemen als proefvaart om elkaar beter te leren kennen.
Wat zijn de afspraken ivm de kosten ?
Er zijn meestal drie mogelijkheden
- Je wordt als bemanning niet betaald, maar alle kosten zijn gedekt door het schip. Deze formule is dikwijls van toepassing op grotere schepen of als men ervaren bemanning nodig heeft met kwalificaties. ( Is dikwijls een vereiste van de verzekering )
- Je wordt als bemanning niet betaald en moet meedelen in de kosten van de boot zoals voor eten, ligplaats, brandstof enz.
opgelet: Hou er rekening mee dat de schipper meestal niet meedeelt in de kosten. Vraag op voorhand een raming van wat de kosten zullen zijn. - Je moet een forfaitaire som vooraf betalen om mee te mogen ( en dit wordt dan beschouwd als commercieel met in feite betalende passagiers als bemanning)
Goede afspraken , maken goede vrienden !
Tip : Bij reizen op zee langer dan 8 uur kan je best aan iemand aan de wal voor vertrek , de naam , specificaties van het schip , gegevens van de schipper , de bestemming en ETA doorgeven .
Wie twijfelt , mag mij altijd contacteren om vrijblijvend advies te krijgen
Voor vragen of opmerkingen kan je mij contacteren op nautinstruct@gmail.com