Happy ship – een gelukkige bemanning is er twee waard

happy shipHoe omgaan met je bemanning - tien tips

Niet iedereen is geboren met zeebenen. Soms vraagt het wat tijd en geduld om je passie over te brengen naar je crew.
Pak je het verkeerd aan, dan is de kans groot dat je vlug geen bemanning meer hebt .

Mijn tien tips voor een happy schip:

1-    Maak op voorhand goede afspraken en hiervoor verwijs ik naar  mijn artikel over nieuwe gasten goed te informeren.

2-    Communiceer en overleg je vaarplan met je crew.

3-    Met beginnende crew maak je best eerst een paar korte tochten. Start altijd tegen wind om hen te laten wennen aan de beweging van de boot.  Op de terugweg heb je dan de wind in de rug en dit wordt meestal als aangenamer ervaren. ( van toepassing voor zeil en motorboten )

4-    Bedank je bemanning  als ze iets gedaan hebben (ook als ze iets doen dat niet perfect is). Het is goed voor het zelf vertrouwen en een schouderklopje geeft vleugels! 

5-    Vraag niets aan je crew als je niet zeker bent dat ze het aankunnen.  Geef de schuld nooit aan de crew , je bent als schipper de enige verantwoordelijke aan boord . Loopt er iets fout, neem de schuld op jou !

6-    Betrek je crew bij het varen ( je kan ze vragen om je  te waarschuwen als ze  andere schepen zien , als ze boeien waarnemen, het logboek invullen, het roer over te nemen  enz ) . De meeste zijn blij dat ze iets mogen doen , maar ze zijn bang on om iets verkeerd te doen .

7-     Geef op een kalme manier , korte en duidelijke instructies ( lange en te veel instructies geven is om problemen vragen) . 

8-    Als je de crew laat sturen , verlang niet dat het perfect is. Grijp slechts in als er gevaar is.  Continue verbeteren of kritiek geven (met de beste bedoelingen) is niet goed voor het zelfvertrouwen en werkt vlug op de zenuwen!!

9-    Informeer je bemanning realistisch over de verwachte  weersomstandigheden, dit verbloemen zal zich tegen jou keren. Hou rekening met de ervaring en capaciteit van je bemanning en met het feit dat personen  zeeziek kunnen worden .  

10-  Zorg ervoor dat je zelf goed opgeleid bent en laat je crew ook (regelmatig) een opleiding volgen. Iets doen dat je niet goed kan , is niet leuk .

Top tip : Blijf altijd glimlachen, zo zien ze dat je blij en ontspannen  bent en is de kans groot dat ze dat ook zijn (of worden) .

Opgelet : Vermoeidheid en honger zijn spelbrekers . Zorg ervoor dat je bemanning regelmatig rust , eet en drinkt

Lees ook : Ben je een goede kapitein / schipper ?

 Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo