Hoe kan je ervoor zorgen dat je droomaankoop geen nachtmerrie wordt ?
Persoonlijk heb ik, in 15 jaar, zes jachten gekocht (3 motorjachten, 1 kielzeiljacht ,1 Rib en 1 zeilcatamaran). De 40-voet motorjacht, de 30 voet Rib en de 45-voet zeilcatamaran waren nieuw met fabrieksgarantie.
Ik heb tientallen personen begeleid en bijgestaan bij de aankoop van hun plezierjacht (nieuw of tweedehands). Bovendien werk ik in de zomer voor een charterbedrijf dat jaarlijks 10 nieuwe jachten aankoopt.
Keuze van het jacht .
Bij de aankoop van een jacht realiseert men , meestal een lang gekoesterde droom en leeft men op een roze wolk. Het is normaal dat beginners niet goed weten welke boot te kopen en uiteindelijk verkeerde keuzes maken .
De juiste stappen zijn :
- Volg zoveel mogelijk opleidingen om te weten wat het varen allemaal inhoud . Enkel een vaarbrevet behalen is niet voldoende om de nodige kennis en ervaring te hebben .
- Huur minstens een paar keer het soort boot waar je van droomt, het is de investering zeker waard !
- Onderschat de kosten niet om een boot te houden .
- Heb je de voldoende vrije tijd om gebruik te maken van je investering ?
De aankoop is een grote investering en het is belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven.
Bekijk de aankoop zakelijk en laat je eventueel bijstaan door een buitenstaander.
Voor de aankoop van nieuwe jachten boven het miljoen euro kan het interessant zijn om tijdens de constructie een surveyor aan te stellen.
Leveringstermijn
Wanneer het jacht nog moet geproduceerd worden, wordt de “optimistische“ leveringstermijn door de fabrikant dikwijls niet gerespecteerd en het kan zeker geen kwaad om over een boeteclausule in het contract te onderhandelen.
Ik heb boten, die tijdig besteld waren, zien geleverd worden op het einde van het vaarseizoen zonder dat de koper er iets kon aan doen!
Betaling
Bij de bestelling van een nieuwe boot moet er een voorschot betaald worden om de bestelling vast te leggen. Eens nagaan wat er gebeurt met het voorschot als de verdeler of de fabrikant failliet gaat, kan veel geld en ellende besparen.
Bij de meeste fabrikanten moet de boot volledig betaald worden vooraleer ze hem in het water laten (en dus nog voor er een proefvaart gebeurt).
Persoonlijk adviseer ik steeds om de laatste 10% te betalen na een positieve proefvaart en nadat alles werd uitgetest. ( eventueel met een surveyor ) Maar opgelet, dit moet op voorhand onderhandeld en schriftelijk vastgelegd worden.
Onderschat ook de kosten niet om de boot over te brengen van bij de fabrikant tot op de locatie van je keuze. Dit zelf doen lijkt op zich een mooie besparing, maar als je niet voldoende ervaring hebt kan het dik tegenvallen. Vergeet niet dat je de boot niet kent en dat je zal moeten omgaan met de kinderziektes van je vaartuig. Je kan dit mits betaling ook overlaten aan de verdeler/verkoper en de boot in ontvangst nemen bij de dealer.
Waarborg
De waarborgperiode start nadat de boot en de eigendomspapieren werden overhandigd. Volgens de Europese Richtlijn Koop en Garantie is een wettelijke termijn van twee jaar opgenomen bij een verkoop in Europa.
Wie moet een eventueel defect bewijzen?
Dit hangt af van het ogenblik waarop het gebrek verschijnt:
- tijdens de eerste 6 maanden na aankoop: de verkoper is automatisch verantwoordelijk. Hij moet de wettelijke garantie van 2 jaar toepassen, tenzij hij kan bewijzen dat u het gebrek veroorzaakt heeft.
- na de eerste 6 maanden na aankoop: de verkoper kan u vragen om te bewijzen dat het effectief om een fabricagefout gaat. U moet op dat moment beroep doen op een expert en dit is duur. Meer info op https://www.eccbelgie.be/themas/garantie/wettelijke-garantie
Belangrijke tip :
Laat je boot leveren in het begin van het vaarseizoen zodat je er voldoende mee kan varen en dat de gebreken naar boven komen tijdens de eerste 6 maanden.
Elke nieuwe boot heeft (veel) kinderziektes en dat komt omdat de geproduceerde aantallen beperkt zijn en er veel maatwerk aan te pas komt. Van mijn catamaran Lagoon 450 (nochtans een zeer populaire catamaran) zijn er nog geen 1000 exemplaren gemaakt in 5 jaar tijd. In de auto-industrie produceren ze dit aantal per dag!
Verdelers en fabrikanten zullen je vertellen dat ze een wereldwijde waarborg hebben maar de realiteit is meestal minder rooskleurig. Een concurrerende verdeler staat niet te wachten om een boot die je niet bij hem gekocht hebt, onder waarborg te herstellen.
Ik raad iedereen aan om minstens één volledig seizoen in de omgeving van de dealer/verkoper te blijven varen en de boot zoveel mogelijk te gebruiken. Bij technische problemen zal de dealer vragen om je boot naar hem te brengen voor herstelling. Als je niet te ver verwijderd ben kan de dealer iemand sturen maar dan worden er (meestal) verplaatsingskosten en -tijd aangerekend ook al gebeurt de herstelling zelf onder waarborg).
Als je ver verwijderd bent zal de dealer vragen om zelf iemand te vinden en eerst een prijsofferte aan te vragen en die ook voor te leggen alvorens tot herstelling over te gaan. Meestal zal hij of de fabrikant de offerte te duur vinden en dan beginnen de eindeloze discussies en wordt er veel tijd verloren.
Zorg ervoor dat je alle problemen via mail aan de dealer meldt en de afspraken schriftelijk vastlegt. Dit kan later nog van pas komen.
Wie draagt de kosten van de herstellingen onder waarborg . ?
Dat is afhankelijk van de overkomst die de verdeler met de fabrikant heeft . Meestal moeten de kleine technische mankementen op kosten van de verdeler/verkoper gedragen worden. De herstelling onder waarborg van grotere en duurdere technische problemen moet eerst door de dienst naverkoop van de fabrikant goedgekeurd worden. Verdeler is dus ook afhankelijk van de fabrikant .
Een rechtsbijstandsverzekering bij de aankoop van een nieuwe boot kan wel goed van pas komen.
Ik wil niet beweren dat alle verdelers/fabrikanten van slechte wil zijn , maar het is voor hen ook soms moeilijk om in te schatten of het werkelijk om een defect gaat of het om onkunde van de eigenaar of schipper gaat.
Kopers hebben niet altijd de nodige ervaring ( of opleidingen gevolgd ) en de verkopers nemen, niet altijd , voldoende tijd om alles goed uit te leggen , vooral in het begin van het seizoen wanneer het zeer druk is.
Je laten bijstaan door een expert kost geld, maar kan je wel veel ellende besparen.
Lees ook : Mijn tips om een tweedehandsboot te kopen
Commentaar of vragen hierover? Mail mij op nautinstruct@gmail.com