Is het een goed idee om een plezierboot commercieel in te schrijven en te verhuren (met of zonder schipper)?
Commerciële vlaggenbrief?
Om je boot te mogen verhuren op zee (met of zonder schipper) moet deze eerst en vooral beschikken over een commerciële vlaggenbrief. Dit is een regel in de meeste landen lid van het IMO ( International Maritime Organisation )
Waaraan moet de boot voldoen?
Het is de plaats waar de boot wordt ingeschreven die de regels bepaalt (vlaggenbrief).
Een boot met een Belgische vlag moet dus voldoen aan de Belgische regels (ook als deze boot in een ander land ligt en/of vaart).
Als het jacht wordt bestuurd door een schipper met betalende passagiers (charter of opleidingen) moet deze een commerciële vaarbevoegdheid hebben die door de overheid van het land waar de boot is ingeschreven aanvaard is.
Opgelet: Het land waar je de boot wil verhuren/charteren kan ook nog bijkomende eisen en regels hebben.
Wat met een buitenlandse vlag ( registratie ) ?
Een Belgische vennootschap kan eigenaar zijn van de boot , maar toch in het buitenland geregistreerd worden (Spanje, Engeland, Frankrijk ,Kroatië enz.)
Dan moet de boot (en de schipper) voldoen aan de wetten van het desbetreffende land . Als je de lokale taal niet machtig bent en de regels niet kent, is het beter om je te laten bijstaan door een lokale expert/agent.
Wat met de BTW op je boot?
Als je een nieuw jacht (of een tweedehands waarvan de BTW niet betaald is) koopt met commerciële doeleinden kan je de boot kopen zonder BTW of de BTW recupereren .
Als je een tweedehands jacht koopt waarvan de BTW reeds betaald is , kan je de BTW niet meer recupereren.
Opgelet: Bij wederverkoop aan een particulier zal je de BTW (op de restwaarde) opnieuw moeten toevoegen. De BTW op de kosten die je maakt voor je boot zijn in principe wel recupereerbaar .
Wat met de BTW voor je klanten?
Je moet lokale BTW (plaats waar de dienstverlening plaats heeft) aan je klanten aanrekenen. De ontvangen BTW moet uiteraard teruggestort worden aan de lokale overheid. Als je hiervoor niet de nodige kennis hebt, zal je beroep moeten doen op een lokale boekhouder of agent.
Voorbeeld : Je chartert je boot met Belgische vlag in Kroatië (met of zonder schipper) dan zal je de Kroatische BTW (25%) moeten aanrekenen aan je klanten en deze terugstorten aan de Kroatische schatkist.
Wat met de verzekering :
Zorg ervoor dat je boot verzekerd is voor commerciële doeleinden en voor vervoer van betalende passagiers.
• Zijn de betalende passagiers gedekt tegen ongevallen?
• Is de burgerlijke aansprakelijkheid van de schipper gedekt?
• Is het gebruik van jetski, bijboot, waterski enz. gedekt ?
Opgelet: De verzekering gaat ervan uit dat de boot en de schipper voldoen aan de vigerende regelgeving. Voldoet het schip of de schipper niet aan de geldende wetgeving dan is de kans groot dat de verzekeringen dit zal gebruiken om de schade niet te dekken.
Lees ook mijn artikel over commerciële jachting.
Valt er geld mee te verdienen?
Reken je jaarlijkse kost uit voor onderhoud, ligplaats, verzekering, herstellingen en hou rekening met de afschrijving van je boot.
Reken uit hoeveel dagen per jaar je de boot commercieel kan gebruiken. In de Middellandse zee rekent men op gemiddeld 15 weken. Hou ook rekening met de kost die je zal hebben om de nodige publiciteit te moeten voeren om klanten te ronselen (folders, website, beurzen, beheer enz.)
In het begin zal je wel wat vrienden en familieleden hebben die je boot zullen huren, maar na een jaar of twee valt dit weg. Met verlies werken zal als een rode lap werken bij de fiscus.
Met de verhuur van zeilboten en catamarans (zonder schipper) zou je met een beetje geluk uit de kosten kunnen geraken. Met motorjachten wordt dit zeer moeilijk haalbaar .
De fiscus zal in de meeste gevallen sowieso een voordeel van alle aard rekenen voor privé gebruik.
Lees ook :
Een commerciële vaarbevoegdheid behalen
Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com