Het bijdraaien is een onmisbaar manoeuvre op een zeilboot dat elk “competent bemanningslid “ op een eenvoudige manier en zonder hulp moet kunnen uitvoeren.
Het bijdraaien of stilleggen-manoeuvre bestaat uit 3 stappen :
- Het zeilschip door de wind draaien ( zoals bij een overstag manoeuvre )
- Als het schip door de wind gedraaid is, terug naar de wind sturen zonder aan de zeilen te komen.
- Boot tot rust laten komen en evenwicht zoeken met het roer tot het schip stil en stabiel ligt (en eventueel het roer vastzetten)
Opm : Bij sportieve boten , zal je waarschijnlijk ook de grootschoot moeten vieren om de wind uit het grootzeil te halen.
De kunst is om de zeilen en het roer de stand te geven zodat het schip ongeveer 60° aan de wind ligt en praktisch geen vaart maakt.
Omdat het voorzeil back staat, verliest het schip zijn snelheid en haalt men een hoop rust aan boord. Dit is zeer handig om onder ander:
- om een herstelling te doen
- stoppen voor een onverwachte hindernis
- te reven of te ontreven
- iemand te verzorgen
- een storm uit te zweten
- eten te maken
- Zijn navigatie bij te houden
- Bemanning te laten rusten of slapen
- enz
Voorwaarde is wel dat er voldoende ruimte aan lij is. (de richting waar de wind de boot heen blaast )
Opgelet : als je bijgedraaid ligt , hebt je geen andere voorrang dan als je zeilt. Iemand moet dus blijven wacht houden en steeds paraat zijn om uit te wijken wanneer dit vereist is .
Tip : Als het kan, doe je dit liefst over bakboord want dan heb je voorrang op zeilschepen die hun zeil over stuurboord hebben .
Motorschepen kunnen deze techniek ook toepassen door schuin tegen de wind en golven in te varen met weinig motorvermogen.
Dit is een zeer belangrijk manoeuvre dat bij elke zeilcursus wordt geoefend : RYA Competent crew - RYA Dagschipper - RYA Kustschipper
Nog tips , vragen of opmerkingen ? Laat het mij weten op nautinstruct@gmail.com