Tropische stormen bij een Atlantische oceaan oversteek
In deze periode plannen een aantal pleziervaarders om een trans-Atlantische oversteek te maken en dit is geen probleem als men goed opgeleid en voorbereid is en de nodige ervaring heeft.
Eén van de uitdagingen bij een dergelijke oversteek is om de tropische stormen te vermijden en de techniek te kennen om deze eventueel te ontvluchten.
De grootste kans voor tropische stormen op de Atlantische oceaan zijn volgens de statistieken in de periode van 1 juni tot 30 november. Het weer houdt zich echter niet aan statistieken en wie zeker wil zijn vertrekt best na Nieuwjaar.
Het veiligst is ook om de oversteek te doen via de Kaapverdische eilanden.
De tropische stormen ontwikkelen zich meestal tussen 005°N en 020°N aan de Afrikaanse kust in de buurt van de Kaapverdische eilanden.
Een tropische storm begint als een gewone depressie, wint aan energie door de hoge temperatuur van het zeewater, verplaatst zich naar het Westen en neemt in kracht toe naarmate hij de Amerikaanse kust nadert .
Gemiddeld heeft een tropische storm (orkaan) een diameter van 400 mijl en verplaatst zich aan een snelheid van ongeveer 15 knopen.
Informatie over stormen en hurricanes vindt men onder andere op http://www.nhc.noaa.gov/ . Het National Hurricane Center geeft om de 6 uur stormwaarschuwingen.
Ook aan boord kan men de signalen detecteren die erop wijzen dat een storm op komst is :
- cirruswolken die geleidelijkaan dikker worden
- krimpende en toenemende winden
- sterke daling van de barometer
- opkomende deining
- sterk gekleurde hemel bij zonsopgang en -ondergang
Als je bij een oversteek van de Canarische of Kaapverdische eilanden naar de Caraïben wordt achtervolgd door een opkomende tropische storm ( orkaan ) is het belangrijk om je koers onmiddellijk te wijzigen en zuidwaarts te varen.
En dit om twee redenen:
- ten eerste omdat een tropische storm meestal afbuigt naar het Noorden. Als je op tijd van koers verandert kan je aan het ergste ontsnappen.
- ten tweede is het, als je toch in de storm terecht komt, belangrijk om in de zuidelijk helft van de cirkel te zitten waar de relatieve wind het minst sterk is.
Hoe je je best ook doet, de kans op een paar dagen slecht weer is reëel en je moet hierop voorbereid zijn.
Dit onderwerp en anderen komen uitgebreid aanbod bij de theorie-opleiding ISAF safety.
Lees ook : Hoe zich voorbereiden op een storm
Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com