Een zwemvest is geen reddingsvest !
Het is belangrijk om het verschil tussen de reddingsvesten te kennen .
Vaste reddingsvesten:
De vaste reddingsvesten zijn gemaakt uit een speciaal soort schuim en hebben als voordeel dat ze goedkoop zijn, geen onderhoud vergen en levenslange werking bieden.
Het grote nadeel ervan is dat ze oncomfortabel zijn , de bewegingsvrijheid beperken en veel (berg)plaats innemen .
Ze beschikken ook niet over een gezichtsbeschermer ( sprayhood )
Opblaasbare reddingsvesten:
Ze zijn comfortabel om dragen en nemen weinig (berg)plaats in . Ze hebben als nadeel dat ze gevoelig zijn voor lekken en goed onderhouden moeten worden.
Kies voor volautomatische reddingsvesten die automatisch worden opgeblazen wanneer ze in contact komen met water.
Het heeft als voordeel dat ze ook werken ook als men bewusteloos is.
In de automatische reddingsvesten zijn twee verschillende activeringsystemen:
a) Het systeem met smeltcapsule. De smeltcapsule smelt onmiddellijk weg bij contact met het water en activeert het opblaasmechanisme.
Voordeel : eenvoudige werking alsook eenvoudige vervanging van het mechanisme
Nadeel : zou ongewenst kunnen geactiveerd worden door veelvuldig contact met water zoals bij felle regen of golven.
b) Het systeem op basis van waterdruk( Hammer) . Het opblaasmechanisme wordt automatisch geactiveerd door de hydrostatische druk (de druk van het water ) op een ondergedompelde persoon.
Voordeel : kan niet geactiveerd worden door water van regen en golven.
Nadeel : duurder in aankoop en onderhoud.
Alle opblaasbare reddingsvesten zijn voorzien van een opblaasmondstuk dat de mogelijkheid geeft om het vest met de mond op te blazen of af te laten.
Opmerking : Automatische reddingsvesten moeten minimum om de twee jaar gekeurd worden in een door de fabrikant erkende werkplaats ( die is meestal terug te vinden op de website van de fabrikant )
Let op: een reddingsvest werkt alleen goed als:
- je het juiste model en de juiste categorie draagt
- je het vest volgens de bijgesloten instructies aantrekt en draagt
- je de kruisband ook gebruikt
- je het vest volgens de bijgesloten instructies opbergt en onderhoudt.
- je leert hoe het correct te gebruiken
Tip: Controleer of het opblaasmechanisme van een opblaasvest nog operationeel is (volgens de bijsluiter).
Check ook of het vest nergens beschadigd of versleten is en of het gasflesje niet verroest of doorboord is.
Lees ook mijn artikel : automatische reddingsvesten zelf controleren
Bekijk ook het filmpje van de RYA ivm het dragen van een reddingsvest
Om te weten hoe te overleven in koud water kan men best een RYA sea survival training volgen.
Licht op reddingsvest.
Zelfs met een reddingsvest aan, is het ‘s nachts zeer moeilijk ( lees onmogelijk) om iemand terug te vinden .
Een geïntegreerd licht dat automatisch in werking treedt bij contact met het water zal dit probleem oplossen (opgelet : vervaldatum van de batterij in het oog houden).
Als men ‘s nachts vaart kan men best nog een tweede licht hebben dat vastgemaakt is aan de arm. Een knipperlicht is ‘s nachts vanuit een helikopter tot 20 zeemijl zichtbaar .
Gezichtsbeschermer ( buiskap )
De Engelse maritieme autoriteiten hebben vastgesteld dat heel wat personen toch door verdrinking gestorven zijn ondanks het feit dat ze een goed reddingsvest aanhadden.
Verder onderzoek heeft aangetoond dat dit te wijten is aan de golfslag op het gezicht van de drenkeling. In het begin zal hij kunnen voorkomen het zeewater te inhaleren, maar na een tijd - door de vermoeidheid en onderkoeling - zal hij kleine hoeveelheden water inhaleren en sterven door verdrinking ondanks het feit dat hij met zijn hoofd boven water drijft.
Een gezichtbeschermer lost niet alleen dit probleem op, maar dient tevens ook als regenbeschermer en windstopper waardoor de onderkoeling via het hoofd ( lichaamsdeel met het grootste warmteverlies) sterk vertraagt . De warmte van de lucht blijft onder de kap en verdwijnt niet onmiddellijk in de natuur. Het is een investering van een paar tientallen euro’s die de overlevingskansen van een drenkeling nog vergroot . De gezichtsbeschermer kan vast gemonteerd zijn op de reddingsvest of opgeborgen in een klein tasje, bevestigd aan het reddingsvest.
Kruisband
Een kruisband is een belangrijk onderdeel van een reddingsvest want het zorgt ervoor dat drenkeling sneller op zijn rug kantelt, niet in het reddingsvest wegzakt en dat het hoofd maximaal boven de golven blijft.
Harnas ( met een veiligheidslijn )
Een harnas met een veiligheidslijn zorgt ervoor dat men zich aan de boot kan vastmaken , Dit is vooral’s nachts en bij slecht weer van groot belang.
Tip : Controleer of het harnas een apart keuringsnummer heeft
Een reddingsvest werkt alleen als men ze draagt !
Een zwemvest is geen reddingsvest !!
KEURING
Alle reddingvesten moeten minstens een CE label hebben en het drijfvermogen moet erop vermeld staan.
Drijfhulpmiddel 50N - EN 393
Alleen geschikt als hulpmiddel voor goede zwemmers. Alleen in beschutte wateren , dicht bij de wal waar snel hulp aanwezig is. Niet veilig bij bewusteloosheid. Dit is geen REDDINGSVEST!
Reddingsvest 100N - EN395
Geschikt op binnenwateren en beschutte wateren. Beperkt veilig bij bewusteloosheid en bij het dragen van waterdichte kleding.
Geschikt voor kinderen (al vanaf een paar maanden) en volwassenen bij of op binnenwateren en beschutte wateren tijdens normale weersomstandigheden en het dragen van lichte kleding. De 100N reddingsvesten zijn zo ontworpen dat ze een bewusteloze persoon op de rug draaien, met het hoofd boven water
Reddingsvest 150N - EN396
Geschikt bij of op open water en kustwater. Met zware, waterdichte kleding slechts beperkt veilig bij bewusteloosheid..
Is geschikt voor zware weersomstandigheden en bij het dragen van bijvoorbeeld lichte regenkleding. De 150N reddingsvesten zijn zo ontworpen dat ze een bewusteloze persoon op de rug draaien, met de luchtwegen vrij van het water.
Reddingsvest 275N - EN399
Voor op open zee en voor dragers van zware, waterdichte kleding. Onder vrijwel alle omstandigheden volkomen veilig bij bewusteloosheid. .
Reddingsvesten ( en ander apparatuur ) met een Solas- keuring zijn bestemd voor de beroepsvaart en zijn van nog betere kwaliteit . Door de strenge kwaliteitseisen zijn ze uiteraard ook duurder.
Lees ok ons artikel over : automatische reddingsvesten zelf controleren
Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com