Het dodelijk ongeval met een snelle RIB - verslag van het MAIB
Op 5 mei 2013 werd een hele familie uit een RIB gekatapulteerd (bron RYA en MAIB). Lees mijn artikel van 26 juni
De 8m lange RIB, aangedreven door een motor van 300 pk, voer aan hoge snelheid met 6 personen aan boord (2 volwassen en 4 kinderen) op Camel Estuary naast Padstow in Cornwall, UK.
Nadat de personen uit de boot werden geslingerd, heeft de onbestuurde RIB de drenkelingen meerdere malen overvaren.
Er vielen helaas 2 doden en 2 zwaar gekwetsten te betreuren .
Uit het MAIB onderzoek (zie het volledig verslag) blijkt het volgende:
- de dodemansknop (killcord) was niet vastgemaakt aan de bestuurder .
- De bestuurdster van de RIB was een bocht aan het maken. De echtgenoot, die zich rechts van haar bevond, greep plotseling met zijn linkerhand de gashendel om plankgas te geven.
- Twee kinderen bevonden zich op de zonnekussens op de boeg.
- Beide ouders hadden een RYA Powerboat Level 2 opleiding gevolgd en stonden bekend als voorzichtige bestuurders.
- De echtgenote had een uur voor het ongeval wijn gedronken, maar er werd geen overschrijding van de wettelijke limiet vastgesteld.
Over de reden of oorzaak waarom de man plotseling volluit gas heeft gegeven is geen 100 % uitsluitsel.
Testen van het MAIB hebben aangetoond dat men op het dek van een snelvarende RIB permanent een kracht van 2g kon meten, met regelmatig pieken tussen de 6 en 10g. Af en toe werden er zelfs pieken gemeten van 20g gedurende de testen.
Ter informatie: De limiet dat het lichaam van een persoon kan verdragen (zonder training of speciale uitrusting) is 6g gedurende 5 seconden.
Welke lessen kan men hieruit trekken :
- De dodemansknop (killcord) moet altijd verbonden zijn met de bestuurder. Bij het wisselen van bestuurder moet de boot stil liggen (geen propulsie) en moeten bij voorkeur de motoren uitgezet worden. De werking van de dodemansknop moet ook regelmatig getest worden
- Passagiers moeten tijdens het varen altijd op de voorziene zitplaatsen plaats nemen, zich steeds (kunnen) vasthouden en zeker niet vooraan op de boeg zitten.
- De bestuurder moet steeds communiceren met zijn passagiers en erop toezien dat ze voorbereid zijn op wijzigingen van het vaarpatroon (draaien, vertragen, versnellen, stoppen)
- Door een (te) snelle bocht te maken, of door een bruuske snelheidsverandering kunnen personen met een aanzienlijke snelheid uit de RIB vallen. Dit is ook al in België gebeurd met 2 journalisten tijdens een proefvaart (zie Bootmagazine van mei-juni 2013).
- Een bestuurder die over de nodige vaardigheden bezit om een snelle powerboot te besturen moet men vertrouwen en met rust laten. Het is het levensgevaarlijk om in te grijpen tijdens het varen (dit doet men toch ook niet in een auto) !!
- Het neervallen op de golven moet absoluut vermeden worden. Dit is regelmatig de oorzaak van kwetsuren aan boord, met inbegrip van nek en rugletsels.
- Door de boot slecht te trimmen is hij onstabiel en kan hij overslaan.
- Een professionele opleiding van minstens 2 dagen is een absoluut minimum.
- Het permanent dragen van reddingsvesten is absoluut noodzakelijk.
De schipper (plezier- of beroepsvaart) is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip en zijn opvarende(n). Bij een ongeval is hij de eerste die zich zal moeten verantwoorden.
In het hierboven vermelde MAIB verslag wordt nogmaals bevestigd dat bij een dodelijk ongeval, een uitgebreid onderzoek volgt bij alle mogelijke betrokken partijen ( verkoper van de boot, vaarschool, constructeur enz.. )
Ook voor kleine sportboten en Rib's is een vaaropleiding zoals de RYA Power boot Level 2 volgen geen overbodige luxe.
Drie jaar na het tragisch ongeval geeft de moeder Victoria , niet alleen uitleg over het ongeval maar ook hoe ze omgaat met het verlies van haar dochtertje , man en gamputeerd been
Het is absoluut de moeite om te kijken . Klik hier : Time is Precious | Victoria Milligan
Voor vragen of opmerkingen kan je mij contacteren op nautinstruct@gmail.com