Wat is het verschil tussen een EPIRB - Emergency Position Indicating Radio Beacon en PLB - Personal locator beacon?

GMDSSDe Emergency Position Indicating Radio Beacon (EPIRB) en Personal Locator Beacon (PLB) zijn elektronische noodbakens die beide werken op 406Mhz via de Cospas Sarsat satellieten.
Beide noodbakens kunnen gebruikt worden om via satellieten een digitaal noodsignaal te versturen naar de reddingsdiensten Rescue Coordination Center (RCC). Dankzij de ingebouwde GNSS ontvanger, (zoals de GPS) wordt ook de positie doorgezonden.
Beide noodtoestellen hebben een ander toepassingsgebied . Als schipper is het belangrijk om de verschillen  te kennen.

 

 


Buiten de afmetingen zijn de belangrijkste verschillen :

 

EPIRB - Emergency Position Indicating Radio Beacon

EPIRB

PLB - Personal Locator Beacon

 

EPIRB

 

 

 

Is verbonden aan een schip op zee   Is verbonden aan een persoon om gebruikt te worden op land en op zee
 Wordt in België geregistreerd bij het BIPT en krijgt een MMSI nummer.
Het maakt deel van het GMDSS systeem
 Moet door de eigenaar geregistreerd worden via de officiële website van Cospas Sarsat www.406registration.com. 
 Het krijgt geen MMSI nummer en maakt geen deel van het GMDSS systeem
 Duurtijd in werking is minimum 48u  Duurtijd in werking is minimum 24u
 Drijft automatisch met antenne verticaal boven het water ( belangrijk om te kunnen communiceren met de satellieten ! )  Drijft niet, tenzij in speciaal hoesje.
Antenne moet manueel verticaal gehouden worden boven het water,  om het noodsignaal te kunnen zenden naar de satellieten .
 Kan manueel of  automatisch door contact met water geactiveerd worden  Moet manueel geactiveerd worden
Bij vals alarm : Onmiddelijk de kustwacht verwittigen Bij vals alarm :  Onmiddelijk het RCC verwittigen op telefoon: +32 2 751 46 15  of  +32 2 752 44 52. of kustwacht als men zich op zee bevindt

 Op een zeegaand schip is het steeds aanbevolen om een EPIRB te installeren. Dit maakt deel van het GMDSS systeem (Global Maritime Distress and Safety System) en hierdoor kunnen de reddingsdiensten via het MMSI nummer over de gegevens van het schip beschikken.

Het is goed om te controleren of het communicatiesysteem van je schip geregistreerd is bij het International Telecommunication Union (ITU).

Voor de bemanning is aanbevolen om persoonlijk een PLB te dragen. Deze is verbonden aan een individu en kan gebruikt worden als de persoon in nood is.
Het is van groot belang dat de reddingsdiensten verschillende noodsignalen ontvangen als er een levensbedreigende situatie ontstaat. Zo hebben ze een bevestiging dat het niet om een vals alarm gaat. De noodbakens EPIRB en PBL zijn dus complementair .

In België is het gebruik van een PLB vergunningsvrij mits registratie op de website van de COSPAS-SARSAT. Het is zeer belangrijk dat alle gegevens worden ingevuld in de databank!
De registratie van een PLB moet uitgevoerd worden door de eigenaar van de apparatuur via de officiële website van Cospas-Sarsat:  www.406registration.com

Meer info vindt je ook op de website van het www.BIPT.be

 Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com