Over Nautinstruct | Tarieven vaaropleidingen en advies

Vraag een gepersonaliseerde offerte voor speciale of langdurig projecten

Schipper mag ik meevaren?

bemanningTips om veilig mee te varen als bemanning of opstapper .

Meevaren als opstapper/bemanning kan een zeer leuke ervaring zijn, je maakt vrienden voor het leven maar als je niet oppast kan het ook dik tegenvallen.

Wat zijn de risico’s om met mensen mee te varen op zee die je niet kent? Als het je niet bevalt, kan je niet zomaar afstappen. Voorzichtig zijn is dus de boodschap.

Voor dagtrips is het risico eerder beperkt, maar voor lange tochten moet men toch even nadenken over :

 • Wat is de ervaring van de schipper? Welke kwalificaties heeft hij/zij?  De schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid en hiervoor is kennis en ervaring noodzakelijk.
 • Hoe is het karakter van de schipper? Zijn er andere opstappers die hem kennen of ervaring met hem hebben? Als je te maken hebt met een bullebak, agressieve of onaangename schipper zal de tocht zeer lang lijken.
 • Is de boot in goede staat? Oogt de boot veilig? Is de boot goed georganiseerd? 
 • Geef de schipper een safety briefing voor vertrek?
 • Zijn er andere opstappers aanwezig?
 • Met hoeveel personen wordt de tocht ondernomen? Kan je op voorhand kennis maken met de rest van de bemanning?
 • Welke taken worden er van je verwacht? Kan je deze taken aan ?
 • Wie is de tweede in bevel ?
 • Wat is de taal aan boord? Is het een mengeling van nationaliteiten? Als de schipper en de rest van de bemanning een taal spreken dat je niet machtig bent, dan zal je je heel eenzaam voelen.
 • Wat zijn de regels ivm het alcohol- of drugsgebruik. Ik zou zeker met niemand meevaren als er geen nul tolerantie is. Onderweg een feestje bouwen , kan best leuk zijn , maar is wel levensgevaarlijk.
 • Welke slaapplaats is er voorzien? Ben je bereid in het salon te slapen of met iemand een kajuit te delen?

Vooraleer je een lange tocht onderneemt is het zeker nuttig om aan de schipper te suggereren eens een dagtrip te ondernemen als proefvaart om elkaar beter te leren kennen.

Wat zijn de afspraken ivm de kosten ?
Er zijn meestal drie mogelijkheden

 1. Je wordt als bemanning niet betaald, maar alle kosten zijn gedekt door het schip. Deze formule is dikwijls van toepassing op grotere schepen of als men ervaren bemanning nodig heeft met kwalificaties. ( Is dikwijls een vereiste van de verzekering )
 2. Je wordt als bemanning niet betaald en moet meedelen in de kosten van de boot zoals voor eten, ligplaats, brandstof enz.
  opgelet: Hou er rekening mee dat de schipper meestal niet meedeelt in de kosten. Vraag op voorhand een raming van wat de kosten zullen zijn.
 3. Je moet een forfaitaire som vooraf betalen om mee te mogen ( en dit wordt dan beschouwd als commercieel met in feite betalende passagiers als bemanning)

Goede afspraken , maken goede vrienden !

Tip : Bij reizen op zee langer dan 8 uur kan je best aan iemand aan de wal voor vertrek , de naam , specificaties van het schip , gegevens van de schipper , de bestemming en ETA doorgeven .
Wie twijfelt , mag mij altijd contacteren om vrijblijvend advies te krijgen

Voor vragen of opmerkingen kan je mij contacteren op nautinstruct@gmail.com

Opstappers / bemanning op zijn boot meenemen

bemanning Om veilig met een schip te varen heb je bemanning nodig.

Lange afstanden solo varen kan best uitdagend zijn, maar voldoet niet aan de internationale aanvaringregels (regel 5 i.v.m goede uitkijk), het is gevaarlijk en meestal ook niet gedekt door de verzekering. Bemanning is nodig om wacht te lopen, te helpen bij het manoeuvreren en problemen op te lossen.

Met wat moet je rekening houden als je opstappers / bemanning meeneemt?
Als je je boot privé gebruikt voor je plezier, dan zijn de regels eenvoudig. Iedereen is er voor zijn plezier maar dat belet niet dat de schipper verantwoordelijk is voor de veiligheid en aansprakelijk kan gesteld worden bij een ongeval. Met een goede safety briefing kan je al veel problemen voorkomen.
Bij betalende deliveries zitten we in een commerciële omgeving. Ervaren schippers doen meestal beroep op hun kennissenkring om kandidaat/beginnende schippers te vinden die willen meevaren als bemanning om ervaring op te doen. Als de schipper geen kandidaten vindt in zijn directe omgeving zal hij proberen bemanning te rekruteren via crewing websites en sociale media.
Opgelet : Voor schepen boven de 200gt heeft de vlaggenstaat meestal bemanningregels 

Bemanning kan meevaren op drie manieren :

 1. De bemanning/opstappers worden niet betaald en moeten meedelen in de kosten van de boot zoals het eten , de ligplaats , brandstof enz (opgelet: kosten worden gedeeld door de volledige bemanning/ opstapper maar de schipper deelt meestal niet mee in de kosten)
  Hij/zij moeten instaan voor hun eigen vervoer van en naar het schip . Dit zal meestal het geval zijn bij privé gebruik, maar ook regelmatig bij deliveries van kleinere schepen.
 2. De bemanning wordt niet betaald en alle kosten zijn gedekt door het schip (dit heeft mijn voorkeur als ik een delivery moet doen, maar is te negotiëren met de opdrachtgever)
 3. De bemanning/opstappers moeten een forfaitaire som vooraf betalen om mee te mogen varen.
  Opgelet : Dit kan beschouwd worden als een commerciële vaart en de bemanning zijn in feite betalende passagiers waardoor dat het schip en de bemanning moeten voldoen aan de wet op de commerciële yachting.

Opmerking :  Bij internationale reizen, is het zeker aan te bevelen dat je bemanning een reis en een hospitalisatie & ziekte verzekering hebben voor de tocht. Alhoewel de MLC (Maritime Labour Convention) meestal van toepassing is voor schepen boven de 200 Gt kunnen de maritieme autoriteiten hetzelfde eisen voor andere schepen.

Maak een schriftelijke overeenkomst met je bemanning ivm de afspaken, rechten en verplichtingen.

Als je bemanning/opstappers wil inzetten die je niet kent moet je zeker controleren:

 • Wat is zijn/ haar kennis en ervaring? Is de ervaring verifieerbaar? Hebben ze referenties? Een face to face gesprek interview is noodzakelijk (eventueel via Skype of Facetime)
 • Wat is zijn/haar gezondheidstoestand?   Lees ook mijn artikel over persoonlijke en medische informatie.
 • Hoe zit het met alcohol- en drugsverbruik ?
 • Ooit problemen gehad met het gerecht?
 • Wat is de familiale toestand?
 • Zijn de papieren in orde paspoort – visum – werkvergunning enz.   Verzamel de ID kaarten en/of paspoorten bij vertrek en bewaar deze op een veilige plaats. Neem op voorhand een kopie/scan van de ID kaart of paspoort van elke bemanningslid.

Een van mijn vrienden heeft ooit een opstapper die hij niet kende meegenomen naar de Caraïben. Bij aankomst in de Caraïben is de persoon van boord gestapt en verdwenen. De schipper heeft zeer veel gerechtelijke problemen gehad omdat hij deze persoon niet heeft kunnen inchecken bij immigratie. De schipper had ook niet uitgecheckt bij immigratie bij het verlaten van Europa.

Opmerking :
Rekruteer bemanning die voldoende flexibel is en niet gebonden is aan een vast tijdsschema zoals vluchten, werkverplichtingen, familiale verplichtingen enz.
Hou er ook rekening mee dat kandidaten regelmatig last minute niet komen opdagen. Bij de rekrutering vraag ik om mij een kopie van hun vliegticket door te sturen.

Top tip
Vooraleer je een lange tocht onderneemt is het zeker nuttig om eens een dagtrip te ondernemen als proefvaart om elkaar beter te leren kennen.

 Commentaar of vragen hierover? Mail mij op nautinstruct@gmail.com

Tips voor een veilige delivery

deliveryIs een delivery een droomjob of een vergiftigd geschenk?

Varen met andermans boot en er ook nog voor betaald worden, kan een droom zijn. Maar als je niet goed oplet kan het ook een vergiftigd geschenk zijn met vergaande gevolgen.

Wat zijn de risico’s  van een delivery ?

 • Verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade.
 • De veiligheid van je bemanning en jezelf op het spel zetten als het schip technisch niet in orde is of als je onder druk word gezet om te varen bij slecht weer.
 • Juridische gevolgen bij een controle als de administratie niet in orde is.
 • Betrapt worden op smokkelen.
 • Niet betaald worden zoals overeengekomen en met een kater blijven zitten.

Mijn tips en advies voor een succesvolle delivery :
Voordat je een delivery aanvaart, zoek je best uit om welke redenen de eigenaar de boot zelf niet overvaart.
Gebrek aan tijd is de meest aangegeven reden. Maar is het wel de echte reden?
Wat kunnen de werkelijke redenen nog zijn?

 • Gebrek aan ervaring is zeker een goede reden, maar de eigenaar kan zich laten begeleiden door een ervaren schipper en zo zelf ervaring opdoen. Waarom doe hij het niet?
 • De boot is technisch niet in orde en de eigenaar wil zelf het risico niet lopen. Dit heb ik zelf meegemaakt, maar omdat ik de boot eerst grondig had geïnspecteerd en een proefvaart had gemaakt is het gebrek naar boven gekomen. Ik heb de eigenaar hiermee geconfronteerd en hij gaf toe op de hoogte te zijn.
 • De boot is administratief niet in orde (o.a met de BTW of met de inschrijving of met een niet rechtmatige eigenaar ( ik denk dan aan vechtscheidingen, aan meerdere eigenaars die niet meer overeenkomen of aan erfenis problemen)
 • De eigenaar wil niet geconfronteerd worden met de kinderziektes van een nieuwe boot .
 • Omdat het een goedkope oplossing kan zijn als men een amateur vindt die er niet veel voor vraagt.
 • Smokkelen van goederen zoals drugs. De schipper en meestal ook de bemanning zullen onvermijdelijk vervolgd worden .
 • Om schade of gebreken die al aanwezig zijn te kunnen verhalen op de schipper ( en hopen dat hij/zij of zijn aansprakelijkheidsverzekering betaalt).
 • Een nieuwe boot overvaren naar een dealer of boatshow is een geldige reden, maar uit ervaring weet ik dat nieuwe boten meestal kinderziektes hebben en de veiligheidsuitrusting meestal slechts minimaal aanwezig is (de boot is immers nog niet verkocht). Bovendien is er geen sprake van enig comfort want men heeft niet graag dat je op de nieuwe boot gebruik maakt van de bedden, het kombuis, toiletten en douches.

Zie je het nog zitten?

Hier zijn een paar belangrijke tips

 •  Maak een schriftelijk overeenkomst (contract) waarbij de eigenaar o.a verklaart dat hij de rechtmatige eigenaar* is , de boot technisch in orde is, goed onderhouden is en de veiligheidsuitrusting aanwezig is . De schipper moet op voorhand een lijst maken.
  Lees ook mijn artikel :
  - Aansprakelijkheid van de schipper op een boot waarvan hij niet de eigenaar is.
  - Het relaas van een mislukte oceaan oversteek.
 •  Neem ook een kopij van de ID-kaart/ paspoort van de eigenaar en een neem een verklaring mee in verschillende talen dat je een volmacht hebt om met de boot te varen. Dit wordt dikwijls gevraagd door de maritieme overheden bij een controle als de eigenaar niet aanwezig is.
 •  Vraag bevestiging dat de boot “ allrisk verzekerd is “ met afstand van verhaal voor de schipper.
 • Een delivery schipper moet over een commerciële vaarbevoegdheid beschikken .

*Bij verschillende eigenaars moet je van iedereen een toestemming hebben. Bij een vennootschap moet je een kopie hebben van de statuten dat de opdrachtgever gemachtigd is.

Opstappers versus bemanning meenemen

Om een boot veilig over te varen heb je bemanning nodig.
De hoeveelheid bemanning is afhankelijk van de grootte en de duur van de reis. Bij langere tochten is 3 personen een absoluut minimum. Dan moet je nog rekening houden dat iemand ziek kan worden of last minute afhaakt. Met een oceaanoversteek neem ik minstens 4 personen mee.
Lees ook mijn artikel : Met wat moet je rekening houden als je opstappers/bemanning meeneemt.

De prijs om een schip over te varen ?

Hoeveel moet je vragen om een schip over te varen ?
Er zijn 3 mogelijkheden :

 •  Prijs per mijl 
 •  Prijs per dag
 •  Een forfaitaire prijs?

Voor en nadelen

                                  Prijs              Voordelen      Nadelen 
 Prijs per mijl       De klant krijgt een vaste prijs per gevaren mijl. De schipper staat niet onder  tijdsdruk   Als de wind verkeerd zit kan dat het dubbele zijn van de werkelijke afstand .
 Per etmaal        Voor de schipper is dit een veilige optie . Elke dag aan boord is betaald  Kosten kunnen oplopen voor de opdrachtgever als het schip niet kan varen door slecht weer of door technische problemen. De klant zal de schipper onder druk zetten om te varen .
 Forfait                De klant kent de prijs op voorhand en loopt geen risico. De schipper heeft een kostenberekening gemaakt met de nodige marges en staat niet noodzakelijk onder tijdsdruk  Als het tegenvalt dan verliest de schipper aan inkomsten.
Als het meevalt dan heeft de klant de indruk dat hij teveel heeft betaald.

 Wat met de kosten voor het reizen, diesel, ligplaats, eten ?

Hierover moeten ook concrete afspraken gemaakt worden.
Sommige schippers kiezen ook voor een forfaitair bedrag en proberen dan zoveel te besparen op diesel, ligplaats en eten om wat meer marge te hebben.
Als er geen forfaitair bedrag wordt afgesproken, is het aan te raden om een realistische raming te maken (of een maximum af te spreken) en het bedrag op voorhand op de rekening van de schipper te laten storten. Bij de aflevering moet de schipper een gedetailleerde onkostennota kunnen voorleggen.
Met de delivery van motorjachten moet de klant ofwel het geschatte dieselverbruik op voorhand storten of een kredietkaart meegeven.

Ter informatie : Mijn laatste motorjacht delivery van Kroatië naar Mallorca heeft bijna 10.000 euro aan diesel gekost, gelukkig had ik de kredietkaart van de klant.

 Voor vragen of opmerkingen kan je mij contacteren op nautinstruct@gmail.com

In één seconde stort heel je wereld in – het gevolg van een speedboot ongeval.

Het gevolg van een RIB ongeval 

victoriaIn Juni 2013 schreef ik een artikel op mijn website over een dodelijk ongeval met een Rib in Engeland.

Drie jaar later vertelt Victoria publiekelijk over over het ongeval en ook hoe ze nu als jonge vrouw omgaat met het leven na een speedboot ongeval waarbij ze niet alleen haar vierjarig dochtertje en echtgenoot verliest maar ook haar been. 

Ik wil graag dit inspirerend filmpje met jullie delen .

De link staat onderaan mijn  artikel Dodelijk ongeval met een snelle RIB 

Voor vragen of opmerkingen kan je mij contacteren op nautinstruct@gmail.com

Samenvatting en vereenvoudigde versie van het internationaal aanvaringsreglement (IAR & BVA )

aanvaring zeil motorSamenvatting en vereenvoudiging van het internationaal aanvaringsreglement 

Reglementen zijn saai , ingewikkeld en niet leuk om te lezen , laat staan te studeren ( tenzij je een jurist bent natuurlijk )
Ik heb een samenvatting gemaakt van de Internationale bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee in een duidelijke mensentaal met heel veel tekeningen met de hoop dat meer schippers en bemanningsleden dit zullen lezen, begrijpen en ook toepassen in de praktijk.

Tien tips voor een veilig vaarseizoen

 

Als schipper ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je bemanning en het jacht.

Met het nieuw vaarseizoen en het goed weer in het vooruitzicht is het goed om een aantal vuistregels in acht te nemen.
Nalatigheid is niet alleen strafbaar, maar het kan bij schade of ongeval een oorzaak zijn voor eindeloze conflicten met de verzekering en de autoriteiten. 
Lees ook : Verzekering dekt schade niet 

Jaarlijks doet de Nederlandse  kustwacht en SAR meer dan duizend interventies voor de pleziervaart.( zie kustwacht.nl )

veiligheid op zee

1. Is je schip zeewaardig en goed onderhouden?

Technische defecten aan vaartuigen zijn de belangrijkste oorzaak van interventies van de hulpdiensten.
Door je schip en zijn uitrusting goed te onderhouden voorkom je de meest noodsituaties .
Lees ons artikel over tips om motorpech te voorkomen.

2. Alles oké met de veiligheid?

Kroatië - RYA zeilcursussen en motorjacht opleidingen

RYA erkende zeilcursussen en motorjacht opleidingen  in Kroatië

rya zeilcursussen KroatieVan begin april tot begin oktober geef ik RYA opleidingen bij de RYA school NCP & Mare in Sibenik – Kroatië. Ik ben er hoofd instructeur sinds de oprichting.
Sibenik ligt centraal tussen de luchthaven van Zadar en Split . Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Charleroi naar Zadar .
NCP& Mare is een grote charter maatschappij met meer dan 70 boten en ze hebben een afdeling dat een erkende RYA school is sinds 2014 .

Je kan bij ons de volgende RYA cursussen volgen :

 •  Zeilcursussen van competent crew , Dagschipper , Kustschipper en Yachtmaster
 •  Motorjacht cursus van Stuurman , Dagschipper , Kustschipper en Yachtmaster
 •  Rib en Speedboot cursus van Powerboat level 2 en Tender operator
 •  Jetski opleidingen 

motorjacht cursus KroatieOnze schoolboten zijn :

 •  Een 43 voet sportieve zeilboot Grand Soleil voor de zeil cursussen
 •  Een 40 voet motorjacht Flybridge Phantom 40 voor de motorjacht cursussen
 •  Een Rib van 6 m met een buitenboord van 150 pk voor de speedboot cursussen
 •  Drie jetski Sea Doo Spark IBR(90hp) voor de Jetski opleidingen

Op vraag kan er een privé opleiding gevolgd worden op één van de andere 70 boten die NCP& Mare in zijn vloot heeft . je kan kiezen tussen 15 verschillende motorjachten , 15 Catamaran en 40 zeiljachten van allerlei merken en grootte. Zie de website  https://www.ncp-charter.com/

jetski opleidingDe RYA Theorie opleidingen Dagschipper en Kustschipper kunnen zowel online als in de klas gevolgd worden .

Verder is NCP& Mare ook erkend om de gespecialiseerde opleidingen te geven

 •  VHF/SRC radio
 •  Radar
 •  Ehbo op zee
 •  Diesel
 •  PPR

Lees ook : Een zeilboot of motorjacht huren in Kroatiëë

Neem gerust contact met mijn collega Vedran op vedran.mandura@ncp.hr of met mij nautinstruct@gmail.com als er vragen zijn.

Sea Survival opleiding theorie en praktijk

Een noodsituatie is nooit gepland, maar men kan zich erop voorbereiden !!!

sea survival opleiding

 • Hoe omgaan met noodsituaties ?

 • Kan men noodsituaties voorkomen ?

 • Wat als een noodsituatie zich voordoet ?

 •  Hoe werken de reddingsdiensten ? 

 • Is er een verschil van kwaliteit in de reddingsvlotten?

 • Hoe lang kan men overleven in een reddingsvlot ?

 • Hoe is het om met kledij en een reddingsvest in het water te vallen?

 • Is het een goed om urine of zeewater  te drinken als er geen drinkwater is ?
 • Hoelang kan iemand overleven zonder water of voedsel ?
 • Verschil tussen de verschillende soorten reddingsvesten 

 • enz

Onze Sea survival opleiding - hoe overleven op zee in geval van nood- zal een antwoord bieden op deze vragen.  

Bestemd voor

Schippers die zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van hun bemanning . 
Deze opleiding is ook vereist voor schippers die commercieel willen gaan varen .
Deelnemers aan internationale races moeten ook de Sea survival cursus volgen om een ISAF Safety certificaat te behalen.

Voorkennis Voor deze vaaropleiding is er geen voorkennis vereist.
Voor het RYA certificaat moet de deelnemer een basiskennis van het Engels hebben
Lesmateriaal

Voor het theoriegedeelte ontvang je van ons het handboek RYA Basic Sea survival

Voor het praktijkgedeelte maken we gebruik van reddingsvlotten en reddingsvesten en oefenen we in een verwarmd zwembad

Deelnemers gaan met kledij ( liefst zeilkledij ) in het water . Het is ook een goede gelegenheid om je eigen reddingsvest ( en eventueel reddingsvlot ) te testen 

Inhoud

Tijdens deze cursus - hoe overleven op zee - leer ik jou o.a :

 • noodsituaties voorkomen
 • omgaan met noodsituaties
 • zich voorbereiden op een noodsituatie
 • overleven op zee in geval van nood
 • overleven in koud water
 • overleven in een reddingsvlot
 • een redding voorbereiden met reddingsboot of helikopter
 • internationale noodseinen te gebruiken
 • hoe de verschillende reddingsvesten werken     

 

Examens

Er is geen examen, het RYA certificaat wordt afgeleverd op basis van een permanente evaluatie

Certificering

Small craft RYA sea survival certificaat afgeleverd door de RYA erkende school Belgian Sailing Team

De RYA-brevetten (UK) zijn internationaal de meeste erkende brevetten. Om ze te mogen afleveren moeten de opleidingen in een erkende RYA school gebeuren . De cursus wordt in het Engels gegeven  

Vervolg ?

EHBO op zee opleiding

ISAF zwaar weer zeilen ( RYA/World Sailing Offshore Personal Survival )

Duurtijd  4 uur theorieopleiding + 3 uur praktijkopleiding in een verwarmd zwembad
Planning  Door de RYA school  Belgian sailing team voorlopig gepland op zondag 28 maart 2021
Aantal deelnemers Minimum 6 , maximum 12
Prijs excl. btw

Bepaald door de RYA school Belgian Sailing Team en wordt per email gecommuniceerd.

Inschrijven

Inschrijving gebeurt altijd via de erkende RYA school Belgian Sailing team

Lesgever is Eddy Coenen - erkende RYA Sea survival instructeur & expert

Contacteer mij voor meer informatie  per email : nautinstruct@gmail.com

Hoe goed is jouw boot verzekerd ?

zeilboot gezonkenBen je goed verzekerd ? 

Veel eigenaars en schippers zijn zich niet bewust van wat niet verzekerd is en overschatten de dekking door hun verzekeringspolis.
Ik ben geen jurist maar heb met gezond verstand verschillende verzekeringspolissen geanalyseerd en een lijst gemaakt van wat (meestal) niet verzekerd is.

 

Hieronder hun “eigen lijst van redenen waarom ze geen dekking geven “.

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Contacteer Nautinstruct

Als u meer informatie wenst, vul dit formulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.