Diensten | Advies

Advies en begeleiding bij het aankopen van een jacht

Een gekeurd reddingsvlot kan niet worden opgeblazen

Technisch probleem met een gekeurd reddingsvlot .

defect reddingsvlot Dat alle reddingsvloten niet dezelfde kwaliteit hebben, was al vlug duidelijk geworden na tientallen verschillende modellen te hebben geopend en gebruikt tijdens sea-survivaltrainingen die ik organiseer . Lees ook mijn artikel : Kwaliteit van reddingsvlotten
Ook na de herkeuring van een vlot kunnen er problemen ontstaan.

Voor de sea-survivalopleiding van april 2023 gebruiken we een tweedehands reddingsvlot dat twee Atlantische oversteken heeft meegemaakt en dat nog gekeurd was tot september 2024 (door een  erkend keuringstation in Nederland).  
Het vlot was van een Europese fabrikant met een goede reputatie. Na uitleg aan de deelnemers hebben we het reddingsvlot te water gelaten en geprobeerd het open te trekken. ( zie filmpje ) 
Tientallen pogingen waren tevergeefs. De painterlijn was volledig uitgetrokken, maar de CO2 fles werd niet geactiveerd.
We hebben dan het vlot ,  met de hand , geopend om het probleem te onderzoeken en de reden was al snel duidelijk.
reddingsvlot painter geblokkeerdBij een herkeuring wordt het reddingsvlot opgeblazen en getest , terug geplooid en  vacuüm verpakt in een plastieken zak .  Door een menselijke fout werd de painter mee verpakt in de plastiek.   Dit was natuurlijk niet de bedoeling, want de painter die de CO2-fles activeert, moet volledig vrij zijn.

We hebben contact opgenomen met de firma die de keuring heeft gedaan ,  ze zullen het probleem onderzoeken en  extra controle uitvoeren om dit in de toekomst te voorkomen.
In het verleden hebben we dit probleem nog eens gehad met een vlot dat door een Belgisch keuringstation werd gekeurd. Toen zat er een knoop in de painter.

P.S: Op het filmpje is te zien dat de deelnemers nog geen reddingsvest aan hebben, omdat ze eerst een theoretische uitleg krijgen over het vlot. Alle oefeningen worden gedaan met de reddingvesten aan.
 
Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief