Redding van een onbemande motorboot op drift

Waar gebeurd verhaal tijdens een Yachtmaster examen. 

motorboot op driftTijdens een Yachtmaster zeil examen bij het eiland Tenerife op ongeveer 3 mijl van de kust ziet één van de kandidaten een klein motorbootje op drift. Op het eerste zicht zit er niemand in.
Jef, een Belgische Yachtmaster kandidaat die ik aan het examineren was vroeg mij of hij mocht gaan kijken. Ik zeg hem dat hij moet doen wat hij denkt dat nodig is. Hij beslist om te gaan kijken en stelt inderdaad vast dat er niet alleen niemand in de boot zit maar ook dat er dat er een vislijn uit de boot hangt. Op de vloer liggen vismateriaal en een paar vissen. Zou de persoon over boord gevallen zijn tijdens het vissen?

We verkennen de buurt visueel maar zien en horen niets. Het is 5bft, er is een goede zichtbaarheid, maar er zijn golven van één meter en het zal zeer moeilijk zijn om een persoon (zonder reddingsvest)in het water te zien.
Jef besluit om de kustwacht te informeren via de VHF marifoon. De kustwacht reageert onmiddellijk en vraagt ons details zoals onze positie, een beschrijving van onze boot en van de motorboot.
Vriendelijk vragen ze ons om ter plaatse te blijven en melden ons dat ze een reddingsboot zullen sturen. De reddingsboot is gestationeerd in Los Christianos op ongeveer 7 mijl van onze positie. Aan een snelheid van 20 knopen is dat ongeveer 15 minuten varen.
We wachten zoals afgesproken en na meer dan een half uur wachten besluiten we om nog eens contact op te nemen met de kustwacht. Ja er wordt bevestigd dat ze zo vlug mogelijk komen.

Na nog een kwartier wachten zien we uiteindelijk een snelle knaloranje reddingsboot achter de hoek verschijnen. Ze varen aan 25 knopen op ongeveer 1 mijl van de kust. We zijn de enige zeilboot met een gehesen grootzeil in het gebied. De reddingsboot vaart ons volle vaart voorbij.
We roepen ze via de marifoon (in het Engels) op om te zeggen dat ze ons voorbij varen.
“Yes, yes we come “ antwoorden ze, maar toch blijven ze verder varen aan volle snelheid.
Als ze goed voorbij zijn, roepen we hen opnieuw op om te zeggen dat we nu volledig achter hen zijn.
“Yes , yes , we come” is opnieuw het antwoord en ze blijven verder varen.
Misschien zijn ze op weg naar een andere reddingsopdracht?

Na een paar minuten zien we dat de reddingsboot stopt en we krijgen een oproep van de kustwacht met de vraag waar we ons bevinden. Ik stond op het punt een vuurpijl af te vuren. Opnieuw geven we onze positie door en ditmaal vaart de reddingsboot in onze richting.
Eenmaal ter plaatse onderzoeken ze de situatie en nemen de onbemande motorboot op sleep en bedanken ons.
We vertrekken en doen verder met het Yachtmaster examen.

Ongeveer twee uur laten komt er een noodbericht op de VHF radio dat er in de gebied een “Man Over boord” is en de kustwacht vraagt aan iedereen om goed uit te kijken.
Nog een uur later zien we een helikopter over en weer langs de kust vliegen totdat het donker wordt.
Een beetje later horen we het bericht dat het alarm is afgeblazen maar we hebben niet begrepen of de persoon gevonden en/of gered is.

Welke lessen kunnen we hieruit leren :
• Alhoewel dit mijn inziens een noodgeval was hadden de reddingsdiensten behoorlijk veel tijd nodig om uit te rukken .
• Blijkbaar was het niet gemakkelijk om ons te vinden ondanks alle elektronische middelen, de goede zichtbaarheid en wij als enige zeilboot in het gebied.
• Dat de communicatie met de reddingsboot ( in het Engels ) blijkbaar niet duidelijk is .
Hoe zou het geweest zijn als we 20 mijl van de kust verwijderd waren bij stormweer?

Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief