Mijn tips voor een veilige oceaanoversteek naar de Caraïben

Hoe een Atlantische oceaan zo veilig mogelijk oversteken ?

oceaan tochtVoor schippers die geen of weinig ervaring op de oceaan hebben kan het nuttig zijn om deel te nemen aan de ARC (Atlantic Rally for Cruisers). De organisatoren van de ARC controleren je boot en geven je tips & advies voor de oceaanoversteek. De ARC deelname kost voor een 12m boot met 3 bemanningsleden ongeveer 2.400 €. 

De oversteek naar de Caraïben ( met de ARC ) start de laatste week van november en je moet zeker tijdig inschrijven want de ARC is altijd snel volgeboekt.
Eind november vertrekken is mijn inziens zeer kort na het orkaanseizoen, maar zij houden het weer in de gaten en geven advies bij eventuele storm. Als je geen gebruik maakt van de ARC is het veiliger om een paar weken later te vertrekken.

De aanbevolen route om van de Canarische Eilanden naar de Caraïben te varen is eerst naar de Kaapverdische Eilanden te varen. Door eerst een stuk zuidelijker te varen heb je betere winden en stromingen.

De afstand van de Canarische Eilanden naar de Kaapverdische Eilanden is ongeveer 800 mijl en een tussenstop heeft als voordeel :

 •  De mogelijkheid voor je bemanning om af te stappen als het niet goed gaat
 •  De boot grondig te testen vooraleer de lange oceaanoversteek te maken
 •  Eten en brandstof te bevoorraden
 •  Tocht van Kaapverdische Eilanden naar de Caraïben is korter - ongeveer 2000 mijl

Eenmaal 200 mijl verwijderd van land is er zo goed als geen redding meer mogelijk. De Atlantische oceaantocht van de Canarische Eilanden naar de Caraïben is ongeveer 3000 mijl, m.a.w. dan ben je voor 90% van de tijd op jezelf aangewezen en kan je niet rekenen op hulp.

Als veiligheid centraal staat bij uw oceaantocht heb ik volgende adviezen en veiligheidsregels:

 •  Maak er zeker geen wedstrijd van als je het veilig wil houden. Door snel te willen varen zet je de boot, verstaging (en eventueel bemanning) onder druk .
 • Geef een uitgebreide safety briefing aan de bemanning
 •  Reddingsvesten worden continu gedragen als men zich buiten bevindt.
 •  Nultolerantie op het gebruik van alcohol of drugs
 •  Verboden om de cockpit te verlaten als men alleen is .
 •  Absoluut verboden om naar het voordek te gaan als niemand in de cockpit zit 
 •  Verplicht om gesloten dekschoenen te dragen als men zich naar het voordek of gangboorden verplaatst.
 •  Verboden om overboord te plassen
 •  Verplicht om zich ‘s nachts zich vast te lijnen
 •  Verplicht om zich vast te lijnen bij één of meerdere reven in het grootzeil en/of het voorzeil
 •  Het logboek moet elk uur worden ingevuld - zie link naar logboek
 •  Tussen zonsondergang en zonsopgang wordt het grootzeil gereefd of weggenomen en er wordt geen gebruik gemaakt van Spinnaker, Genacker, Parasail of Code Zero. ’s Nachts het grootzeil reven en/of voorzeil wisselen is onnodig risico’s opzoeken op de oceaan.

Overdreven veiligheidsmaatregelen ? Better to be safe than sorry !

Dagelijkse taken en controle :

 •  Natte cellen en kombuis reinigen, hygiëne in tropische temperaturen is belangrijk
 •  Vers voedsel inspecteren en onmiddellijk verwijderen indien er sporen van bederf zijn.
 •  Bilges inspecteren voor water en gas
 •  Zeilen, vast en lopend want (verstaging, vallen en schoten) inspecteren op slijtage. Volgens de statistieken van de ARC is slijtage de grootste oorzaak van defecten.

Klik hier voor het aanbevolen materiaal voor een oceaantocht 

Drank en voeding
Een oceaantocht naar de Caraiben duurt ongeveer 3 weken, maar men moet voedsel en drank voorzien voor 4 weken. Men maakt beter een plan van wat eerst geconsumeerd moet worden.
Tip: Verwijder steeds op het ponton de verpakkingen van alle koopwaren die je wil meenemen, vooraleer het te stockeren op de boot. Op die manier vermijd je het meenemen van onnodige gasten; zoals insecten en hun eitjes zoals o.a kakkerlakken op jouw oceaantocht.
Personen die eten voorbereiden moeten noties hebben van voedselhygiëne om een voedselvergiftiging op de oceaan te kunnen voorkomen.
Voldoende (reserve) drinkbaar water aan boord hebben is essentieel . Ik voorzie minstens 60 liter per persoon. Ook al heeft men een watermaker, moet men er rekening mee houden dat deze kan defect zijn.
Het avondmaal is een gemeenschappelijke maaltijd waarbij iedereen aanwezig is. Hier geef ik ook de voorkeur om dit voor zonsondergang te organiseren. Het is veiliger om te koken bij daglicht.

Bemanning en wachtbeurten
Om voldoende rust te hebben tussen de wachten is een bemanning van minimum van 3 personen noodzakelijk. Je moet er ook rekening mee houden dat iemand ziek kan worden (vooral de eerste week omdat het lichaam zich moet aanpassen aan het lopen van wachten , golven , beweging van de boot , lawaai enz ) .  Lees ook mijn artikel over opstappers / bemanning meenemen
Ik geef de voorkeur aan een 3 uur-wachtsysteem (vooral voor de nachten). Met mijn laatste oceaantocht hadden we in samenspraak met de eigenaar een 4 uur-wachtsysteem tijdens de dag en een 3 uur-wachtsysteem tijdens de nacht. Dit werkt ook goed.
De persoon die de wacht moet houden, moet zich laten wekken door een alarm en niet door de persoon die op wacht is. Dit is om te voorkomen dat er teveel tijd tussen is, als de persoon op wacht iets overkomt.

Energie en brandstof 

Als je geen alternatieve bron van energie hebt om je batterijen op te laden, moet je geregeld je motor inzetten. Bereken dat je voldoende brandstof hebt voor de volledige tocht (+ 50% reserve). De tocht naar de Kaapverdische Eilanden is een goede test om je verbruik in brandstof te controleren.
Zorg ook ervoor dat je batterijen in goede staat en vervang deze op tijd.
Het spreekt vanzelf dat jouw boot en motor goed onderhouden zijn en je over de nodige wisselstukken moet beschikken.

Lees ook : Relaas van mijn oceaan tocht

Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo