ICC versus algemeen stuurbrevet Yachtman en RYA opleidingen

Wat zijn de verschillen tussen het stuurbrevet – Jachtman – ICC – RYA ?

iccvaarbewijsHoe kan ik een internationaal vaarbewijs bekomen ?
Een Belgisch International International Certificate for operators of pleasure Craft ( ICC ) kan worden uitgereikt aan personen die in het bezit zijn van een geldig Belgisch vaarbewijs zoals het Algemeen stuurbrevet of Yachtman. Er is dus geen apart examen om een ICC te verkrijgen.

Hoe kan ik een Algemeen stuurbrevet of Yachtman behalen ?
Om een Belgisch Beperkt / Algemeen stuurbrevet of Yachtman vaarbewijs te behalen moet men een meerkeuzevragen examen doen op computer bij één van de kantoren bij de FOD Mobiliteit .
Een opleiding volgen is niet verplicht . Een praktijktest zal verplicht worden vanaf 1 juli 2021
Een theorie opleiding volgen in een vaarschool verhoogt je slaagkansen , maar vandaag bestaat er in België geen (kwaliteit) erkenning voor vaarscholen . Iedereen in België kan zichzelf vaarinstructeur of vaarschool noemen. Zich goed informeren is dus belangrijk .

Kan een buitenlander, die niet in België woont een Belgische ICC aanvragen ?
Nee , een Belgische ICC ( international certificate of competence ) kan enkel worden uitgereikt aan een persoon met een Belgische nationaliteit of inwoner .

Kan ik met een niet-Belgische vaarbewijs een Belgische ICC aanvragen ?
Nee , met buitenlandse vaarbewijzen kan men geen Belgische ICC bekomen . Het is dus zinloos om vb in Nederland een vaarbewijs te behalen en dan proberen een Belgische ICC aan te vragen .

Kan een Belg een buitenlandse ICC bekomen ?
Nee, landen geven enkel een ICC aan hun onderdanen of inwoners overeenkomstig met de resolutie 40 van de UNECE Inland Transport Committee Working Party.
Voorbeeld :
Een Belg die niet in Nederland woont kan geen Nederlandse ICC bekomen ( ook al heeft hij een Nederlands vaarbewijs behaald )
Een Belg ( die niet in Engeland woont ) kan dus geen Engelse ICC krijgen met een RYA certificaat .

Waarom een RYA opleiding volgen ?
RYA vaarbewijzen zijn minstens even geldig in het buitenland als de ICC . Ze zijn zeer geliefd door de charter maatschappijen omdat ze worden uitgereikt op basis van een uitgebreide praktijkopleiding . Lees artikel RYA vaaropleidingen erkend als de beste door de charter maatschappijen

Mag ik met een RYA certificaat in Belgie varen?
Sommige RYA  certificaten voor de pleziervaart worden in België erkend in die zin dat de houder van één van die certificaten op de Belgische binnenwateren mag varen zonder in het bezit te zijn van een Belgisch stuurbrevet. Het bezit van een RYA geeft geen recht tot het bekomen van een Belgisch stuurbrevet.
De volledige lijst van deze brevetten kunt u downloaden op de website van de FOD Mobiliteit

Lees ook : 

Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo