Hoe is het zeilen en manoeuvreren met een catamaran ?

Zeilen en manoeuvreren met een catamaran.

catamaran onder zeilHet zeilen met een catamaran verschilt niet veel van een gewoon zeiljacht. Je moet wel de discipline hebben om op tijd te reven. Bij een kielzeiljacht ondervindt men sneller dat er teveel zeil is bij schuin gaan liggen, oploeven, moeilijke bestuurbaarheid.
Bij een catamaran is dat minder duidelijk en moet je de discipline hebben om op tijd te reven. Bij teveel zeil zal één romp dieper in het water zitten, zal er teveel druk op de roeren ontstaan waardoor je vertraagt en moeilijker kan sturen. In extreme gevallen kan de mast breken of de boot kapseizen.
Een eerste indicatie bij teveel zeil is dat je ondervindt dat het manueel sturen moeilijk wordt.
Opgelet : als je automatische piloot opstaat ga je niet snel merken dat je teveel zeil hebt. Bij twijfel ga je daarom even handmatig sturen.

Wat te doen bij veel wind ?

Aan de wind : 
Bij een aandewindse koers zorg ik er steeds voor dat mijn grootschoot op een winch staat met de verhaalklem open. Op deze manier kan ik, als er een rukwind is, op een eenvoudige en snelle manier mijn grootschoot vieren en de druk van het grootzeil wegnemen. Ik doe dit trouwens ook op een kielzeiljacht.
De overloop vieren kan uiteraard ook, als hij nog niet volledig aan lij staat .

Ruime wind :
Bij ruime wind heeft het geen zin of is niet mogelijk om de grootschoot te vieren want dit staat al open . 
Het is zeer belangrijk om zeker op tijd te reven, vooral bij ruime wind!
Vanaf 25 knopen ruime schijnbare wind zou ik het grootzeil voledig wegnemen en enkel op voorzeil zeilen.
Op deze manier wordt de boot voortgetrokken en niet geduwd wat veel veiliger is. Een voorzeil reven is altijd gemakkelijker.

Om de druk op de mast ( zonder het grootzeil ) te verdelen moeten de kraanlijn en de grootschoot wel strak staan .
Een voorzeil reven is altijd gemakkelijker. 

Lees ook mijn artikel: reven met ruime wind.

Manoeuvreren in een jachthaven
Op motor manoeuvreren in de haven met een matige of harde dwarse wind is best moeilijk als men de juiste techniek niet kent en/of geen training heeft gevolgd. Door de twee motoren te gebruiken kan men op een gemakkelijke manier de boot naar alle richtingen draaien, maar door de hoge opbouw en beperkte diepgang is de drift veel groter dan bij een kielzeiljacht en dit wordt meestal onderschat.
Op motor manoeuvreren met een catamaran is zeker niet gemakkelijker dan een kielzeiljacht zoals de verkopers en de “stuurlui aan de wal” beweren.

Lees ook : Zeilcatamaran versus kielzeiljacht

De chartermaatschappij in Kroatië , waar ik tijdens de zomermaanden voltijds praktijkopleidingen geef , beschikt over 15 catamarans van 30voet tot 52 voet . Huren en opleiding op deze boten is mogelijk op aanvraag . 

Commentaar of vragen hierover? Mail mij op nautinstruct@gmail.com

 

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo