Zeilcatamaran versus kielzeiljacht

Voor- en nadelen van een catamaran.

catamaran versus zeiljachtOm een eerlijke vergelijking te kunnen maken moet men eerst een compromis hebben op gebied van afmetingen. Een 40-voet catamaran heeft veel meer ruimte dan een 40-voet kajuitzeiljacht. Om ongeveer dezelfde ruimte te hebben moet een kielzeiljacht minstens 50% groter zijn.

Voordelen
Catamarans zijn zeer veilig, comfortabel en uiterst geschikt om langere reizen of wereldreizen te maken.
Ze zijn zeer stabiel in een baai. Met een klein beetje golfslag zie je de masten van de kielzeilboten over en weer gaan. Een catamaran blijft mooi stabiel.
Een catamaran gaat niet schuin liggen tijdens het zeilen, waardoor het zeer comfortabel vertoeven, koken , lezen, slapen is enz.
Door zijn beperkte diepgang kan men dichter bij de kust en in minder diep water ankeren.
Een catamaran kan zelfs droogvallen zonder schade op te lopen.
Bij minder goed weer kan je in het salon, boven het water, binnenzitten met veel lichtinval en 360° zicht. Meestal kan men ook bij slecht weer van binnenuit sturen .
Door de breedte van de catamaran heb je de mogelijkheid om een grote bijboot met een krachtige motor te voorzien. De bijboot kan op een eenvoudige manier opgehesen worden.

Hoe goed zeilt een catamaran ?
Een cruising zeilcatamaran vaart even scherp aan de wind als een gemiddelde kielzeiljacht. Het nadeel is dan weer wel dat de drift veel groter is ( vooral aan de wind ) door het gebrek aan een diepe kiel. Bij halve en ruime wind is een catamaran wel sneller (en zeker comfortabeler).
Ook bij catamarans heb je snelle performante boten maar dan moet je weer inboeten op gebied van comfort. De snelle catamarans hebben meestal een uitneembaar zwaard.

Veiligheid 
Omdat een catamaran twee onafhankelijke rompen heeft is de kans om volledig te zinken bijzonder klein. Als er schade of een lek is aan één romp blijft de andere romp drijven. Een catamaran kan ook geen kiel verliezen. Een catamaran zal niet gemakkelijk kapseizen, maar als hij kapseist, kom hij niet meer recht. Ook een gekapseisde catamaran zal blijven drijven.
Bij defecte motor, een touw of een net in de schroef kan men nog steeds varen en sturen met de 2de motor.
Als één roer defect is, kan je met het ander roer sturen en bovendien kan je ook met de motoren sturen.
Omdat een catamaran niet gaat schuinliggen tijdens het zeilen is er ook veel minder risico om te vallen. De gangboorden zijn zeer breed, zonder hindernissen, waardoor het zeer veilig is om rond te lopen.

Nadelen:
Als men een catamaran vergelijkt met een kajuitzeiljacht met dezelfde beschikbare ruimte, is een catamaran niet duurder in aankoop. In de jachthavens zullen ligplaatsen wel duurder zijn omdat men de plaats inneemt van 2 boten.
In bepaalde streken kan het ook moeilijker zijn om een ligplaats te vinden, want er moet dubbele plaats beschikbaar zijn. Ik compenseer dit door wat meer op anker te gaan.
Je hebt ook een grotere kost om de boot uit het water te halen, voor het onderhoud van twéé motoren en aandrijvingen. De kost van de zeilen blijft hetzelfde.
Een kielzeiljacht is slank, sportief, gestroomlijnd, sexy en dat kan men niet zeggen van een catamaran maar ik vind een catamaran best stoer.

Besluit
Welke boot je ook kiest, het is altijd een compromis. Belangrijk is om de boot te kiezen in overeenkomst met het gebied waar je wil varen en de tijd die je aan boord spendeert en deze waarbij je een goed gevoel hebt.

Lees ook : Zeilen en manoeuvreren met een zeil catamaran

Commentaar of vragen hierover? Mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo