Aansprakelijkheid van de schipper op een boot waarvan hij niet de eigenaar is

Wat is aansprakelijkheid van de schipper op een yacht bij een delivery , opleiding of charter ?

schipper motoryachtHet handelen van een schipper op een vaartuig waarvan hij zelf niet de eigenaar is, is het gevolg van de overeenkomst die daartoe met de eigenaar, dan wel met de reder of de uitbater werd afgesloten. Dergelijke overeenkomsten zullen deels als aanneming van werk en deels als mandaat beschouwd worden en behoren tot het burgerlijk recht.

Door het ondertekenen van een overeenkomst kan de aansprakelijkheid van de schipper zoveel mogelijk beperkt worden.
Het plegen van zware fouten, bv. inbreuken tegen de regels i.v.m. alcoholgebruik, het niet bezitten van de nodige vaarbewijzen , vergunningen of het plegen van opzettelijke handelingen, valt hier niet onder en kan steeds tot aansprakelijkheid leiden van de schipper – de uitvoerder of de aansteller. 

Voor schade ontstaan door zware fouten kan er geen verzekering afgesloten worden, nu zware fouten gelijkgesteld worden met opzettelijk handelen.

Verzekeringen dekken alleen schade die onopzettelijk en onvoorzienbaar is. Dit geldt ook voor iedere eigen schade, omnium of allrisk verzekering. Vraag een schriftelijke bevestiging van de verzekering dat de boot "allrisk" verzekerd is en dat een externe schipper de gezagvoerder is.

Like of deel mijn artikel, en je krijgt gratis een kopie van mijn model van overeenkomst.

Als de opdrachtgever/eigenaar aan boord is moet het duidelijk zijn wie de gezagvoerder is en dit kan best geacteerd worden in de overeenkomst of in het logboek .

Een delivery is een activiteit die onder de regelgeving commerciële yachting valt en het bijhouden van een logboek is een maritieme wettelijke verplichting.

Lees ook mijn artikel : Is je boot goed verzekerd?

 Commentaar of vragen hierover? Mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief