Wat is een professionele schipper/ instructeur?

Heb je een professionele schipper/ instructeur aan boord ?

rechtbankOp veel advertenties/websites zie ik dikwijls verschijnen “professionele skipper of instructeur“.
Een professionele schipper is iemand die over de professionele vaarbevoegdheid beschikt, voor het type boot/jacht en het gebied waar hij vaart.
Iemand die werkelijk over een up to date en professionele kwalificaties beschikt is niet bang om deze te vermelden. Helaas is dat heel dikwijls niet het geval.

Alle personen/schippers  die tegen betaling varen met een jacht ( motor of zeil ) op zee moeten sinds 24 mei 2006 in het bezit zijn van een commerciële vaarbevoegdheid ( KB 24/05/2006 ) . Dit geldt niet alleen  voor  commerciële jachten ( charterboten )  die met betalende passagiers varen maar ook voor  instructeurs/ onderrichters,  schippers die deliveries doen enz.

Risico’s voor de schipper/instructeur die niet in regel is met de wet op de commerciële yachting .
De mogelijke gevolgen voor de schipper (en eventueel ook de eigenaar) die met betalende passagiers (leerlingen) vaart zonder hiervoor de nodige professionele kwalificaties te hebben zijn :

• Een boete als hij of zij wordt betrapt .
• Het schip zal zijn reis niet mogen verderzetten tot een gekwalificeerde schipper aan boord is.
• Het risico om strafrechtelijk vervolgd te worden bij een ongeval, vooral bij lichamelijke letsels. (correctionele rechtbank voor onopzettelijke slagen en verwondingen)
• Een geldige reden voor de verzekering om de schade niet te dekken of zich te keren tegen de schipper (en of de eigenaar) bij schade of lichamelijke letsels.

Gevolgen voor de betalende passagiers/leerlingen:
• Schippers (instructeurs) zonder de nodige kwalificaties hebben meestal minder kennis en ervaring om met betalende passagiers te varen en dit kan een veiligheidsrisico zijn .
• Betalende passagiers/leerlingen kunnen problemen ondervinden om een schadevergoeding te krijgen van de verzekering bij een ongeval als de schipper of het schip niet voldoen aan de wetgeving op de commerciële yachting.
• Het schip zal zijn reis niet mogen verderzetten tot er een gekwalificeerde skipper aan boord is, waardoor de tocht of opleiding van de betalende passagier onderbroken is.

Meest geprobeerde truken om te ontsnappen aan de wetgeving:
• De schipper vaart met passagiers/leerlingen in opdracht van de maatschappij, maar wordt "officieel" niet betaald. Dit zal geen slaagkans hebben voor een rechtbank.
• Het schip is wel verzekerd om met betalende passagiers te varen, maar op geen enkele verzekeringspolis zal er vermeld staan dat er mag gevaren worden zonder de nodige vergunningen en vaarbevoegdheden, waardoor de verzekering een geldige reden heeft om de schade niet te dekken.
• Het schip is ingeschreven in een VZW en dus is niet winstgevend: ook dit is geen geldig argument om zonder de geldige commerciële vaarbevoegdheden te varen.

Tarieven : Wees op uw hoede voor schippers/instructeurs die voor een appel en een ei werken.
Om de professionele kwalificaties van schipper te behalen heeft de persoon heel wat opleidingen moeten volgen en ervaring moeten opdoen.  De kost om een Master 200gt commerciële yachting vaarbevoegdheid te behalen kan gemakkelijk oplopen tot 10.000 euro. Daar moet je bovenop nog de kosten voor de opleidingen en examen toevoegen om instructeur te worden.
‘When you pay peanuts, you get monkeys’ is een uitdrukking die zeker van toepassing is in de yachting wereld.

Lees ook :

  Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief