Hoe wordt je kapitein van een jacht of superjacht ?

Hoe een professionele schipper worden is een veel gestelde vraag in mijn mailbox.

superjacht

Het is het land waar de boot is geregistreerd dat bepaald welke vaarbevoegdheden aanvaard zijn om commercieel te mogen varen met betalende passagiers . Vaarbevoegdheden die niet door het land zelf werden uitgereikt , moeten eerst aanvaard worden en daar wringt het schoentje , waar er zijn geen internationale afspraken des omrent .

Elk land heeft zijn systeem en denkt dat zijn systeem het beste is.

Je moet eerst kiezen met welke jachten of superjachten je wenst te varen . 

Als je wenst te varen met superjachten met Belgische vlag  , moet je voldoen aan de eisen van Belgische overheid  . Lees mijn artikel : Regels over commerciële yachting in Belgie .

Wens je te varen met superjachten onder Nederlandse vlag , moet je voldoen aan de regels van de Nederlandse overheid enz ..

In de superjachtindustrie kan men niet ontkennen dat het Engelse systeem Rya/Mca het meest bekend is en de beste reputatie heeft.
Het is ook het meest verspreid, niet alleen door zijn kwaliteit, maar ook omdat veel superjachten varen op de “red ensign“ vlag en ook omdat de grootste maritieme verzekeringsmaatschappijen Engels zijn .
Om een Rya/Mca kapitein commerciële yachting vaarbevoegdheid te behalen kan men best de volgende stappen zetten:

  1. Ervaring opdoen op een superjacht als deckhand. Een kandidaat deckhand moet minimum in het bezitzijn van een de Stcw basic safety certificaat , Mca Yachting certificate en liefst ook Power boat level 2 of nog beter RYA/PYA Tender operator.of nog beter RYA/PYA Tender operator.
  2. Het behalen van het certificaat Yachtmaster shorebased certificaat (theorie) en Yachtmaster coastal (praktijk) om te kunnen werken als bosun en Oow.
  3. Ervaring opdoen en het certificaat RYA /MCA Yachtmaster Offshore behalen om als “first mate“ te kunnen werken. Met dit certificaat kan men al werken als kapitein op jachten tot 24 m.
  4. Het Mca certificaat Master 200*/Oow 500gt behalen om te kunnen werken op jachten als kapitein tot 200 Gt of OOW op jachten van 500 Gt.
  5. Na de nodige vaartijd en een paar bijkomende cursussen de MCA Master 500Gt**/OOW 3000 gt behalen.

Lees ook mijn artikel :

*Master 200gt is voor schepen van ongeveer 30m met maximum 12 betalende passagiers
**Master 500 gt is voor schepen van ongeveer 50m met maximum 12 betalende passagiers

Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief