Een pleziervaartuig commercieel gebruiken

Is het een goed idee om een plezierboot commercieel in te schrijven en te verhuren (met of zonder schipper)?

motoryacht te huurCommerciële vlaggenbrief?
Om je boot te mogen verhuren op zee (met of zonder schipper) moet deze eerst en vooral beschikken over een commerciële vlaggenbrief.  Dit is een regel in de meeste  landen lid van het IMO ( International Maritime Organisation )

Waaraan  moet de boot voldoen?  
Het is de plaats waar de boot wordt ingeschreven die de regels bepaalt (vlaggenbrief).
Een boot met een Belgische vlag moet dus voldoen aan de Belgische regels (ook als deze boot  in een ander land ligt en/of vaart).
Als het  jacht wordt bestuurd door een schipper met betalende passagiers (charter of opleidingen) moet deze een commerciële vaarbevoegdheid  hebben  die door de overheid van het land waar de boot is ingeschreven aanvaard is.

Opgelet:  Het land waar je de boot wil verhuren/charteren  kan ook nog bijkomende eisen en regels hebben.

Wat met een buitenlandse vlag ( registratie ) ?
Een  Belgische vennootschap kan  eigenaar zijn van  de  boot , maar toch  in het buitenland geregistreerd worden (Spanje, Engeland, Frankrijk ,Kroatië enz.)
Dan moet de  boot (en de schipper) voldoen aan de wetten van het desbetreffende land . Als je de lokale  taal niet machtig bent en de regels niet kent, is het beter om je te laten bijstaan door een lokale expert/agent.

Wat met de BTW op je boot?
Als je een nieuw jacht (of een tweedehands waarvan de BTW niet betaald is)  koopt met commerciële doeleinden  kan je de boot kopen zonder BTW of  de BTW recupereren .
Als je een tweedehands jacht koopt waarvan de BTW reeds betaald is , kan je de BTW niet meer recupereren.
Opgelet:  Bij wederverkoop  aan een particulier  zal je  de BTW (op de restwaarde) opnieuw moeten toevoegen. De BTW op de kosten die je maakt  voor je boot zijn in principe  wel recupereerbaar .  

Wat met de BTW voor je klanten?
Je moet lokale BTW  (plaats waar de dienstverlening plaats heeft)  aan je klanten  aanrekenen. De ontvangen BTW moet uiteraard teruggestort worden aan de lokale overheid. Als je hiervoor niet de nodige kennis hebt, zal je beroep moeten doen op een lokale  boekhouder  of agent.
Voorbeeld :  Je chartert je boot met Belgische vlag  in Kroatië (met of zonder schipper) dan zal je de Kroatische BTW (25%) moeten aanrekenen aan je klanten en deze terugstorten aan de Kroatische schatkist.

Wat met de verzekering :
Zorg ervoor dat je boot verzekerd is voor commerciële doeleinden en  voor vervoer van betalende passagiers.
•     Zijn de  betalende passagiers gedekt tegen ongevallen?
•     Is  de burgerlijke aansprakelijkheid van de schipper gedekt?
•    Is het gebruik van jetski, bijboot, waterski  enz. gedekt ?

Opgelet:  De verzekering gaat ervan uit dat de boot en de schipper voldoen aan de vigerende regelgeving.  Voldoet het schip of de schipper niet aan de geldende  wetgeving  dan is de kans groot dat de verzekeringen dit zal gebruiken om de schade niet te dekken.
Lees ook mijn artikel over commerciële jachting.

Valt er geld mee te verdienen?
Reken je jaarlijkse kost uit  voor onderhoud, ligplaats, verzekering, herstellingen en  hou rekening met de afschrijving van je boot.
Reken uit hoeveel dagen  per jaar  je de boot commercieel kan gebruiken.   In de Middellandse zee rekent men op gemiddeld 15 weken. Hou ook rekening  met de kost die je zal hebben om de nodige publiciteit te moeten voeren om klanten te ronselen (folders, website, beurzen, beheer enz.)
In het begin zal je wel wat vrienden en familieleden hebben die je boot zullen huren, maar na een jaar of twee valt dit weg.  Met verlies werken zal als een rode lap werken bij de fiscus.
Met de verhuur van zeilboten en catamarans (zonder schipper) zou je met een beetje geluk uit de kosten  kunnen geraken. Met motorjachten wordt dit zeer moeilijk haalbaar .
De fiscus zal in de meeste gevallen sowieso een voordeel van alle aard rekenen voor privé gebruik.

Lees ook :
Een commerciële vaarbevoegdheid behalen

Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

 

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief