Super motorjacht vaart tegen hoge snelheid tegen een geankerd superjacht

Aanvaring tussen twee superjachten

superjacht aanvaringIn het zuiden van Frankrijk, op de avond van 25 mei 2019 voer het 27m motorjacht Vision met 30 knopen tegen het 26m motorjacht Minx dat voor anker lag. Een bemanningslid is hierbij omgekomen.

Het motorjacht Vision is een Pershing 92ft met twee motoren van 2000 Pk voorzien van oppervlakteschroeven, een commercieel geregistreerd motorjacht in Gibraltar. 
Ter informatie: oppervlakteschroeven zijn gebouwd om aan grote snelheid te varen en de boot heeft geen roeren. Het sturen gebeurt met de schroeven, maar deze moeten hiervoor correct getrimd zijn.
De schipper van het motorjacht Vision was een 42-jarige Fransman met een RYA/MCA Yachtmaster kwalificatie, maar was niet commercieel onderschreven .

Het motorjacht Minx, dat voor anker lag, is een Princess 88ft (LOA 26m) in het Verenigd Koninkrijk commercieel geregistreerd. De eigenaars en de gasten van beide motorjachten kenden elkaar, hadden de dag samen doorgebracht en lagen tegen elkaar voor anker.

Bij het vertrek van het motorjacht Vision vroeg een gast aan de schipper om nog even langs de Minx te varen om zijn vrienden uit te zwaaien. De kapitein voldeed aan de wensen van de gast en voer langs de Minx aan hoge snelheid maar verloor controle over het schip en botste tegen de boeg van het geankerd schip. Op de Minx was een bemanningslid op de boeg het anker klaar aan het maken om te kunnen vertrekken. Het bemanningslid van 29 jaar werd zwaar gekwetst en overleed aan zijn verwondingen.

Gemaakte fouten door de schipper van het motorjacht Vision :

  1.  Aan een te hoge snelheid varen in een gebied waar de maximumsnelheid 10 knopen is. (binnen de 300m van de kustlijn is de maximum snelheid 5 knopen).
    Opmerking: ook wanneer er geen snelheidsbeperking van kracht is, is het onverantwoord om aan hoge snelheid te varen in de buurt van geankerde jachten. Lees ook mijn artikel :  Boete voor hoge snelheid
  2. Aan hoge snelheid geen afstand houden van andere schepen (minstens 1 mijl) . Lees ook mijn artikel: Bijna aanvaring situaties
  3. Proberen te voldoen aan de wensen van de eigenaar / gasten zonder rekening te houden met de veiligheid.
    Opmerking: Het is niet uitzonderlijk dat schippers onveilige handelingen uitvoeren op vraag van de eigenaar / gasten om een goede fooi te ontvangen en/of hun job niet te verliezen .
  4. Onder invloed zijn van cannabis.
  5. Niet in het bezit zijn van een commerciële bevoegdheid.

Fout van de eigenaar / agent :
De schipper had geen geldige commerciële vaarbevoegdheid. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar / agent om te controleren of de schipper en de bemanning in regel is met de wetgeving. ( Annex 3 Section 8 to the SCV Code )

Juridisch en verzekering
De Franse schipper van het motorjacht Vision werd aangehouden en zal strafrechtelijk vervolgd worden in Frankrijk voor onopzettelijk slagen en verwondingen met dood tot gevolg.
Eigenaar / agent wordt eveneens vervolgd het niet-naleven van de maritieme wetgeving ( Annex 3 Section 8 to the SCV Code).

De kans is groot dat de verzekering de schade niet zal dekken wegens nalatigheid van de schipper en eigenaar . Lees ook mijn artikel . Hoe goed is jouw boot verzekerd ? 

Lees hier het volledig en gedetailleerd verslag van het MAIB (Maritime Accident Investigation Branch):

Ook op het Youtube kanaal van Superyachtcaptain  kan je het verhaal vinden met bijkomende foto's .

Lees ook mijn artikel : Helft van de schade gevallen is veroorzaakt door aanvaringen

Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief