Wat kan er fout gaan bij het ankeren ?

Hoe het ankeren kan uitdraaien op een nachtmerrie.

zeilboot op de rotsenEen groep vrienden (drie mannen en een vrouw) huren voor een week een 36ft zeilboot in Tenerife bij de firma waarvoor ik regelmatig RYA vaarcursussen geef  in de winter.
De verhuurders verlaten Tenerife en zeilen naar het eiland La Gomera. Daar beslissen ze om voor anker te gaan in een baai op ongeveer 3 mijl van de haven van San Sebastian op het eiland La Gomera.
De schipper vaart naar de 10m dieptelijn, stuurt de kop in de wind, zet de motor in achteruit en op dat moment gooit een bemanning op de boeg de ankerboei met 10 m lijn overboord. Het was de bedoeling om vervolgens het elektrisch ankerlier te bedienen, maar tegen dat het bemanningslid de afstandsbediening van het ankerlier in handen heeft valt de motor uit . De schipper start de motor opnieuw, maar zodra hij in versnelling zet valt de motor opnieuw uit. Het is snel duidelijk dat de lijn van de ankerboei in de schroef vastzit.

Zoals bij de meeste zeilboten, werkt het elektrisch ankerlier enkel als de motor draait.
Een bemanningslid duikt onder de boot en probeert de lijn los te krijgen. Er is praktisch geen wind , maar de golven duwen de boot naar het strand. Een tweede bemanningslid duikt ook onder de boot en verschillende pogingen om de schroef vrij te krijgen mislukken en de boot drijft steeds maar dichter naar het strand.

Na drie kwartier proberen lukt het nog steeds niet en beslist de schipper om via de VHF marifoon “mondeling” een spoedbericht PANPAN te maken. Niemand ontvangt het spoedbericht of althans is er niemand die reageert. Hij probeert de eigenaar van de chartermaatschappij te bellen, maar in de baai tussen de bergen is er slecht of geen gsm-bereik. .
Na verschillende oproepen op de VHF heeft radiostation “Gomera medico” de oproep gehoord en geeft het bericht door aan de Spaanse reddingsdiensten die zich in de haven bevinden op 3 mijl van de baai.
De schipper overlegt nog met zijn bemanningsleden of hij de zeilen niet zou hijsen en proberen weg te zeilen, maar stel vast dat het te laat is en dat de boot intussen gestrand is op het strand.

Een reddingsboot van de Spaanse overheid is na 15 minuten ter plaats maar ze kunnen niets meer doen.
Twee zeilboten die in de buurt waren komen ter hulp, proberen een sleeptouw te maken maar ondertussen is omwille van de golven al een gat in de romp geslagen. De schipper stopt de sleeppoging , want als men de boot nu wegsleept, zal hij zinken.
Alle opvarenden konden afstappen en zijn veilig op het strand geraakt .
De eigenaar is ondertussen ook op de hoogte gebracht en komt met een medewerker ter plaatse. De gestrande boot is niet meer te redden en de maritieme overheid vraagt om de diesel en olie uit de boot te pompen .
Na het lange overleg met de overheid, met een bergingsmaatschappij en met de verzekeringsmaatschappij, is het zeiljacht uiteindelijk in verschillende stukken gebroken, meegesleept door de golven en grotendeels gezonken.

Wat kan men leren uit dit ongeval ?

 • - Kies voor een baai waar de wind en de stroming het schip naar open water laat afdrijven
 • - Kies voor een baai die vrij is van golven (het is comfortabeler en veiliger)
 • - Zorg voor goede instructies en duidelijke communicatie met het bemanningslid op de boeg
 • - Zorg ervoor dat je schip volledig gestopt is en lichtjes achteruit vaart vooraleer je het anker laat zakken
 • - Als je een ankerboei gebruikt (wat ik zeker aanbeveel) laat deze dan geleidelijk zakken met het anker

Wat had de schipper kunnen ondernemen in dit geval :

 • - De DSC knop gebruiken om een spoedbericht of noodoproep te maken ( de reddingsdiensten waren slechts drie mijl verwijderd van het zeiljacht)
 • - Onmiddellijk een DSC noodoproep maken gevolgd met een mondeling bericht
 • - Onmiddellijk de zeilen hijsen om zich van het strand te verwijderen .
 • - Motor laten draaien (zonder in versnelling te zetten) en het anker met het elektrische lier laten zakken
 • - Het ankerlier met de lierhendel losmaken en het anker manueel laten zakken
 • - Het touw van de ankerboei vanop het anker doorsnijden zodat het anker op de bodem kon zakken (geen bemanningslid onder de boot laten duiken zolang de boot niet geankerd is)
 • - Het reserveanker ,dat aan boord was,  uitgooien 

Als schipper is het belangrijk om voorbereid te zijn op noodsituaties en checklijsten kunnen hierbij van nut zijn.

Lees ook : Tips om veilig te ankeren

 Commentaar of vragen hierover? Mail mij op nautinstruct@gmail.com

 

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief